Suomen vapaaehtoistaistelijat…
Aika ihmeellinen artikkeli ja taustalla tämä yhdistys, joka taas yrittää asettua jonkinlaiseen avustusjärjestön asemaan.
Siis vierastaistelijat, suomalaiset, monista muistakin pohjoismaista, nyt Ukrainassa. Samaa joukkoa kuin tuo 2014 Ukrainassa huseerannut Azov-pataljoona, nyt kait jo rykmentiksikin luokiteltu mutta vierastaistelijoita joka tapauksessa.
Näitähän on ollut viime vuosikymmenten ajan mm suomalaisia ja saavat esim Ukrainassa jopa palkkaakin, siis palkkasotilaita tosiasiallisesti.
Uutisissa silloin tällöin saamme lukea jopa esim sankaritarinoiksi luokiteltavia kertomuksia; todenperäisyydestä ei mitään mainittavaa,
Kuuluvat samaan sarjaan näiden Muukalaislegioonalais-, palkkasotilas- ja esim erilaisissa kansainvälisissä sotaselkkauksissa oleskelleiden nykypäivän sotajuttuihin.
Suomalaisen nuoren miehen paikka on palkkatöissä, yrittäjänä jne, ei missään maailman kriisipesäkkeissä muka sankariklooriaa ansaitsemassa.
Palkkasotilas kun kotimaahansa asettuu, hänellä jopa työnsaanti saattaa olla tiukassa meneiden vuosiensa ansiosta.
Henkilökohtaisesti en minkäänlaista sankarisädekehää osanne asettaa tälläisille hepuille.
Palkkasotilas ei kuulu Geneven sopimuksen suojaan. Tältä osin Venäjä oli oikeilla jäljillä kun uhkaili kovin sanoin miten toimii vierastaistelijoiden suhteen.
Viisi suomalaista on kaatunut Ukrainassa joista yksi on palautettu Suomeen. Muut ovat ilmeisesti jääneet rintamalle, mutta lukemani artikkeli oli epämääräisesti kirjoitettu – ”palauttaminen on hyvin haasteellista…”
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on palkannut omiin joukkoihinsa vierastaistelijoita ympäri maailmaa. Sen on turha asettua ”oikeilla jäljillä” olevaksi. Se ei saa vankejaan kiduttaa eikä teloittaa ilman oikeudenkäyntiä, kuten on toiminut tähän asti.
Ilmoita asiaton viesti
Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto ei ollut allekirjoittanut Geneven sopimuksia, joten saksalaiset kohtelivat maan sotavankeja huonommin kuin karjaa. Saksakin oli siis oikeilla jäljillä, vai?
Ilmoita asiaton viesti
For the first, not a single Geneva Conventions were signed during the WWII. The first-ever Geneva Convention governing the sick and wounded members of armed forces was signed in Geneva in August 1864. After the first treaty was adopted in 1864, it was significantly revised and replaced in 1906, 1929, and finally 1949. The Soviet Union didn’t sign the Geneva Convention of 1929, because some of its rules were against the Soviet policies. For example, the Geneva Convention allowed POW officers to have orderlies/servants, but the Soviet officers were not officially allowed to have servants.
Nazi Germany did not follow any agreements when acting on the Eastern Front. The Wehrmacht regarded the war in the east as a crusade against communism and not subject to the ”normal rules”. So the decision had nothing to do with whether or not the Soviet Union had signed an agreement.
Der Hungerplan (der Backe-Plan) was a partially implemented plan developed by Nazi bureaucrats during World War II to seize food from the Soviet Union and give it to German soldiers and civilians. The plan entailed the genocide by starvation of millions of Soviet citizens following Operation Barbarossa, the 1941 invasion of the Soviet Union which was a part of Generalplan Ost. The plan created a famine as an act of policy, killing millions of people.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoita suomeksi vaan, kyllä minä sitäkin ymmärrän.
Ilmoita asiaton viesti
Harjoittelen erittäin tärkeää NATO-kieltä 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ei mene nyt ihan oikein. Azov-pataljoona ei ole vierastaistelijoista koottu palkkasotilasjoukko, kuten sinä nyt ilman mitään lähdetietoa tunnut väittävän. Muiden maiden kansalaisia on ollut mukana, mutta suurin osa pataljoonan taistelijoista on ukrainalaisia.
Ja tuskin sinne nyt palkan perässä on kukaan lähtenyt. Ei suomalaisille ole tiettävästi maksettu niin huimia palkkoja, että sen vuoksi olisi otettu vakavan haavoittumisen tai kaatumisen riski. Eli syyt ovat varmasti aivan muita. Yksi syy voi olla se, että Suomessa ei ole koulutuspaikkaa eikä mielekästä työtä ollut tarjolla ja toisaalta sotilasura on ollut mielessä ja sitä myöten juuri tuo kokemuksen hankkiminen.
En myöskään jaksa uskoa, että sotiminen Ukrainassa olisi kenellekään mikään este työllistyä Suomessa, pikemminkin asia on päinvastoin. Itsekin tiedän Ukrainasta taistelutehtävistä palanneen nuoren miehen, joka sai välittömästi töitä.
Vapaaehtoisista ole mitään erityistä syytä leipoa sankareita eikä minusta edes erikoisia sankaritarinoita ole ollut mediassa. Mutta kyllä tuonne lähteminen vaatii kanttia ja itse kunnioitan jokaista Ukrainaan lähtenyttä. Myös heidän kokemustensa hyödyntäminen vaikuttaa aivan järkevältä. Meitä ja ukrainalaisia yhdistää kokemus Neuvostoliitosta/Venäjästä ja vapaaehtoisilla voisi hyvinkin olla jotakin annettavaa, kun suunnitellaan vaikkapa varusmieskoulutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmoita asiaton viesti
?
Ilmoita asiaton viesti
Azov Brigade (perustettiin toukokuussa 2014 Azov-pataljoonana). Historiallisesti täkäläisiä ja ukrainalaisia yhdistää Raatteen tien taistelun kokemus. Nykyään Ukrainassa palvelevat suomalaiset eivät voi kokea samaa fiilistä eli niittää sikäläisistä koottua divisionaa.
Ei löydy tietoa, palveleeko Azov Prikaatissa nykyisin suomalaisia vapaaehtoisia. Mutta ainakin yksi Ruotsissa asuva Suomen kansalainen, Carolus Löfroos, on palvellut vuosina 2014-2015 ja 2917 Azov prikaatissa. Tyyppi on kertonut medialle tietävänsä toisen suomalaisen muttei halunnut kertoa henkilöstä tarkemmin.
Elokuussa 2014 ruotsalaismediat kertoivat, että ainakin neljä Ruotsin kansalaista taisteli osana Azov-pataljoonaa. Heihin kuului Mikael Skillt, jota DN kuvaili uusnatsiksi ja ruotsalaisten operatiiviseksi komentajaksi pataljoonassa.
Vapaaehtoisilla voisi hyvinkin olla jotakin annettavaa, varsinkin jos palvelevat/ovat palvelleet Azov
pataljoonassa kuten esim. suunnitella varusmieskoulutusta natsikiilto silmissä tai vastaavaa…
Ilmoita asiaton viesti
https://fi.wikipedia.org/wiki/Azov-pataljoona
https://fi.wikipedia.org/wiki/Palkkasotilas
Tässä hieman laajempaakin tietoa tuosta Azov-joukosta.
Jos kiinnostaa; kannattanee lueskella.
Ilmoita asiaton viesti
Se oli blogistin määritelmä, voisi nimetä keinosiementäjäksi mutta onko se niin ?
Palkkasotilas on palkkasotilas, vapaaehtoistaistelijat on jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö päinvastoin tulisi jopa avustaa mahdollisia haavoittuneita tai kaatuneitten perheitä? Eivätkö he tuolla taistele myöskin Suomen etujen puolesta taistellessaan ikivanhaa vihollistamme Venäjää vastaan?
Määrärahat avustuksiin voi osoittaa niistä suurista summista joita veteraani ym. järjestöillä on hallusaan. Sääntömuutoksillahan tuo tehdään.
Talvisodassa oli Suomellakin esim. Marokon kauhuna tunnettu Aarne Juutilainen joka oli taistellut Espanjan sisällissodassa hieman ennen talvisotaa. Vaikka oli ehkä vaikea luonne niin varmasti sotakokemuksellaan vahvistus Suomelle. Toki Espanjan ystävänä ja maata tuntevana totean Juutilaisen olleen vääräll’ puolella siellä mutta ei se kokonaiskäsitystäni muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa taisi muisti tehdä tepposet. Marokon kauhu ei tainnutkaan olla Espanjan sisällissodassa. Ei ainakaan nopean silmäyksen mukaan wikipediasta. Olin aivan varma että oli Francon riveissö mutta mutta muistiin ei ole syytä luottaa liikoja. 🙂
Mutta muukalaislegioonan riveissä toki Marokossa toki viitisen vuotta. Totesi jälkeenpäin että Marokon reissu oli lastenleikkiä talvisotaan verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisodan päättyessä Suomen armeijaan oli ilmoittautunut lähes 12 000 ulkomaista vapaaehtoista, merkittävin panos oli Ruotsista tulleilla. Jatkosodassa oli noin 7000 ulkomaista vapaaehtoista, joista suurin porukka Virosta.
Minkälaiseen sarjaan Kalle asettaa ”tällaiset heput”?
Ilmoita asiaton viesti
Kalle tykkää rauhasta, Kalle nostaa vain kädet ylös, älä huoli…🤦
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukrainan_kansainv%C3%A4linen_legioona
Tämmöisiä löytyy Suomestakin, aivan sinne Ukrainaankin.
En siltikään osaa arvostaa heitä mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Noin teknisesti vastasit kommenttiini mutta en näe minkäänlaista vastausta sen sisältöön.
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/a/74-20108279
Tämänpäiväistä.
Ilmoita asiaton viesti
Näkisin kyllä niin, että suomalaisten nuorten pitäisi pysyä poissa rajojemme ulkopuolisilta taistelukentiltä itseään tapattamassa, voi nimittäin käydä vielä niin, että jonain päivänä tarvitsemme kaikki yhä pienenevät ikäluokat Suomea puolustamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voi käydä niinkin, että kiitollisena otamme vastaan ulkomaiset vapaaehtoiset jotka tulisivat auttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin niitä tarvitaan kun on ydinsontsa ja DCA?
Ilmoita asiaton viesti
Emme tarvitse ulkopuolisia vapaaehtosia mikäli Naton 5 artikla pätee.
Ilmoita asiaton viesti
Päteekö se kun on esim Unkari…
Ilmoita asiaton viesti
Ulkomaille lähtevän palkkasoturin kuema ei ole minulle surun asia. Kaveri osoittautui palkkansa arvoiseksi. Aina se jonkun kohdalle osuu.
Vapaaehtoistaistelija on sitten vaikeammin arvioitavissa. Vakaumus on hieno asia. Ei-pakotettu väkivallan käyttö on paha juttu. Näin kamppailu oman isänmaan puolesta vain kunniaksi kun ja jos se tapahtuu liikekannalle panon seurauksena.
Ehkä voisi ilmaista että ”hyvä, jos ei ulkomaille lähtenyt vapaustaistelija Suomeen palaa, mutta kurja juttu jos kuolemaksi koitui sillä lähimmäiset surevat”.
Ilmoita asiaton viesti
”…”hyvä, jos ei ulkomaille lähtenyt vapaustaistelija Suomeen palaa…”
Tämä ei ole ihan ensimmäinen kerta jolloin, jos sanoisin mitä mieltä olen näistä Varilan jutuista, menettäisin varmasti ihan aiheesta kirjoitusoikeuteni.
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäkää edes. Tässähän tulee uteliaaksi. Viestin ainoastaan etten pidä suotavana väkivallan käyttöön oppineen vapaustaistelijan paluuta Suomeen.
– mikä siinä sai teidät raivon partaalle?
Ilmoita asiaton viesti
Olen lähinnä myötähäpeän partaalla, mikä sai sinut luulemaan että raivon?
Sinä puhut nyt nuorista miehistä, jotka taistelevat brutaalia sotarikollista hyökkääjää vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Myötähäpeä on kohtuullisen hyvin kehittyneen roolinottokyvyn ilmaus. Ilmeisesti teillä ei ole varhaisimmman kehitysvaiheenne tuottamia – sanoisiko – henkisiä solmukohtia.
Eräs ystäväni sanoi kerran murrosikäiselle tyttärelleen, joka häpesi silmät päästä pikkuveljensä vuoksi: ”riittää että kantaa oman häpeänsä jos sellaiseen on aihetta, toisen vuoksi ei kannata häpeää kantaa”.
*** ***
Kuka nyt mitenkin arvioi vapaaehtoistaistelijoita? Te arvioitte heidän taistelevan Suomen puolesta. Ja ilmeisesti arvostatte heidän osallistumistaan tappotyöskentelyyn siellä vapaaehtoisesti.
– Minä en osaa sellaista arvostaa. Siinä ero. Tappavaan väkivaltaan vapaaehtoisesti lähteneet – no, kuka heitä milläkin tavalla arvottaa?
Ilmoita asiaton viesti
Aikanaan Ruotsi ilmoitti vapaaehtoisnatseille ettei takaisin ole välttämättä tulemista.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkö Talvisotaan vapaaehtoisina osallistuneet ruotsalaiset saaneet palata kotimaahansa? Annatko lähteen tuolle?
Ilmoita asiaton viesti
Kyse oli Swedulandian vapaaehtoisnatseista jotka halusivat lähteä vuonna 1941 mukaan natsitouhuun. Ei niistä sweduista, jotka taistelivat vapaaehtoisina talvi- tai jatkosodassa Suomen rintamalla 🥱
Unto Parvilahti (ent. Boman) kertoo kirjassaan Terekille Ja Takaisin:
SS-Brigadeführer Gottlob Christian Berger oli sanonut, että Ruotsin hallitus oli sulkenut rajan Saksaan mahdollisesti aikovilta
ruotsalaisilta vapaaehtoisilta.
Asiasta löytyy kyllä myös virallisempikin maininta, selaan dokumentit ja pistän tänne kunhan joudan ja löydän.
Ilmoita asiaton viesti
Minä puhuin talvisodan vapaaehtoisista.
Onko sinulla jotain lähdettä näistä ”Swedulandian vapaaehtoisnatseista” joita ei haluttu takaisin, vai vedätkö ihan fiiliksellä näitä juttuja?
Ilmoita asiaton viesti
No juurihan pistin tuon Parvilahti (ex. Boman) sitaatin. Talvisodan alla eikä aikana ei muodostettu mitään vapaaehtoisnatsien Waffen SS pataljoonaa enkä ole sellaisesta maininnut sanallakaan, joten mitä? 🥱
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sama, vaikka muokkailet kommenttejasi jälkikäteen. Ei liity minun kommentteihini tai vapaaehtoisiin suomalaisiin Ukrainassa millään tavalla.
Sekoilisit jonkun muun perässä, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Sekoilisit jonkun muun perässä 😄 kukahan tässä sekoilee ajassa ja paikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi alkoi kääntää takkiaan Stalingradin jälkeen.
Viimeinen ruotsalainen SS-joukoissa palvellut kuoli vuonna 2021.
Ei näitä miehiä mitenkään rangaistu.
Keitä ”haluttiin” takaisin, keitä ei, enpä osaa sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Se miten suhtautuminen mahdollisesti muuttui ajassa on asia erikseen. Eivät swedut sentään erikseen lakia säätäneet. Ehkä virallinen taho halusi kuitenkin ilmaista etukäteen virallisen paheksuntansa.
Koskapa tämä vapaaehtoisnatsitouhu tuntuu olevan vieläkin joillein tod. herkkää niin… Tämmöisiä fiiliksiä mämä vapaaehtoisnatsitouhut
ompi päässeet herättämään muttei kuitenkaan pelkällä mututuntumalla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos editoit, pistä se näkyviin.
Laita nyt lähdettä peliin, miten ei-toivottuja palaajat olivat. ”Unohdettuja” näyttävät pikemminkin olleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli jo laitettua sitaatti edesmenneen vapaaehtoisnatsina pyörineen Unto Parvilahden (ex. Boman) kirjasta. Kyseisen kirjallisen ulosteen voi ladata .pdf formaatissa täältä.
Ilmoita asiaton viesti
Editointi jatkuu..
Ei tuossa ollut mitään siitä, että ruotsalaisia SS-vapaaehtoisia ei olisi haluttu takaisin.
Ei tämä ainakaan minulle ole mitenkään ”herkkää”.
Ilmoita asiaton viesti
Plässyn plässyn, pistin ne linkit osoittamaan minkälaisia fiiliksiä tämä täkäläinen vapaehtoisnatsitouhu ja varsinkin sen kaunistelu on herättänyt. Impaa se edelliseen kommenttiini linkkaamani kirjalllinen uloste, lueskele ja tutki löytyykö sieltä mitään mainintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenteistasi voi sanoa samaa, kuin eräästä kirjeenvaihdosta:
”Kiitokset lukuisista kirjeistäsi. Niitä on miellyttävää polttaa takassa talvi-iltoina.”
Ilmoita asiaton viesti
Anna palaa 😜
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Varila mielipiteineen on ajallemme tyypillinen dosentti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sentään desantti?
Ilmoita asiaton viesti
No ei ne kaikki ole kuin Bäckman.
Ilmoita asiaton viesti
Vierastaistelijat, ”foreign combatants” on Baby-Bushin hallinnon aikana CIA:n, Dick (osuva etunimi) Cheneyn, Rumsfeldin, et al. keksimä nimitys henkilöistä, joihin ei tarvinnut soveltaa mitään Yhdysvaltain lakeja tai kv. sopimuksia. Samaan aikaan Yhdysvallat otti kidutuksen käyttöön hyväksyttävänä kuulustelumenetelmänä. Toki sille keksittiin ihan oma nimi, ”enhanced interrogation”.
Yhdysvaltain oikeusministeriöstä löydettiin heppu perustelemaan, että kaikki menee lakien ja sopimusten mukaisesti.
Neuvostomeininkiä, jolla ei saavutettu yhtään mitään.
Kun nyt ollaan Puheenvuorossa, pitää varmaan kirjoittaa, että en ole ”usavastainen”, mutta totuus on ikävä ja USA:nkin syntilista pitkä.
Ilmoita asiaton viesti
Sotilasvala on yksiselitteinen juttu. En mitenkään ymmärrä näitä seikkailijoita, olivatpa he sitten Ukrainan, tai vaikkapa muukalaislegioonan leivissä. Heitä kaikkia tuntuu yhdistävän lapsekas seikkailunhalu ja osa hakee vielä paikkaansa oman elämänsä kartalla. Aika moni heistä myös tulee julkisuuteen asian kanssa- haetaan selkääntaputuksia, tai asialla tehdään tiliä. En ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen se kaveri joka uhriutui kun hänen juttunsa eivät enää kelvannetkaan Ylelle ja joka julkaisi äskettäin elämäkerran. Alle 30-vuotiaan ei pitäisi sellaista tehdä kun elämänkokemus rajoittuu kännissä hölmöilyyn ja intissä masturbointiin.
Ilmoita asiaton viesti