Ukraina.

Palauttelinhan mieleeni Ukrainan historiaa ja lähihistoriaa eilisen ja tämän aamun puitteissa.

Ukrainahan itsenäistyi v 1992, tosin melko myrskyisesti. Sitä myrskyisyyttä jatkui lähes sotatilana koko 90-luvun, aina tuonne 2014, jolloin ihan todellinen sotatilanne alkoi.

Ukrainahan on todellisuudessa koko Euroopan korruptoitunein maa ja nykyinen presidentti, joka astui valtaan melko myrskyisissä olosuhteissa; mikään kansansankari tuskin lienee. Varsin pelkistetty ukrainalaisoligarkki näin jos ulkomailta käsin tutkiskeltuna asiaa luokittelisi.

Zelenskyin presidenttikauden piti päättymän jo viime vuonna mutta edelleenkin roikkuu vallassa; vrt Putin ja Venäjä.

Tänä päivänä Ukrainassa vallitsee täysi sotatila; jotenkin EU:n jäseneksi halajaa, kuin myöskin NATO-jäsenyys kuplii pinnalla, joskin kumpikaan vaihtoehto lähivuosin tuskin toteutunee; valitettavasti.

Jotenkin kun Ukrainan sotaa seurailleena ja tutkailleena jo vuosia, olen tullut havainneeksi sen kieltämättömän tosiasian, että ilmassa leijunee nykyisin selkeä sotaväsymys, joka lienee täysin ymmärrettävää, toisaalta Ukrainan kalustopula tuntuu pahenevan, huolimatta runsaasta aseavusta.

Pelkillä aseilla ei toki taistella, tarvitaan myös aseiden käyttäjiä ja runsaasti. Siinäkin Ukrainalla alkaa olla selkeitä merkkejä puutteista, kuin myöskin sotaväsymyksestä.

Venäjän kyvyt sotatoimiin näyttävät myös heikentyvän, joskaan eivät ehkä siinä määrin kuin toivottavaa olisi.

Venäjähän on selkeästi hyökkääjä; jos myöskin suurvaltakonfliktin ainekset leijuvat molemmin puolin ilmassa. En kovin suuria toiveita sodan päättymisestä elättelisi vaikka se mielestäni hyvä asia olisikin. Sodassa muuten ei liene koskaan ollut voittajaa, vaan molemmat osapuolet kyllä kokevat sodan kansalliseksi tappioksi, huolimatta siitä, kumpi ja miksi aloitti ja lopputulosta kun sitten tarkastellaan; tappiollista kummallekkin osapuolelle ja aina.

Ukrainassa ikävä kyllä siis soditaan, katsottaneen miten lopuksi käy; voittajia ei tosin kuten kirjoitin, ei idässä jos ei lännessäkään tulla näkemään. Sota nyt vaan on aina suuri tragedia kummallekkin osapuolelle ja tulevaisuudessakin väistämättä näin on..

Kalle
Muut Forssa

Eläkkeellä; n 30 v yrittäjänä, sitä ennen n 25 v ammattisotilaana, opetusupseerina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu