Ukraina … ilmavoimat.

Ukrainan ilmavoimat (Повітряні Сили eli Povitryani Syly) vastaavat Ukrainan asevoimien ilmapuolustuksesta. Vuoden 2022 alussa ilmavoimissa palveli noin 45 000 henkeä ja noin 124 lentokuntoista sotilaskonetta1. Kalusto on kuitenkin pienentynyt huomattavasti Krimin valtauksen aikana. Ilmavoimien komentaja on kenraaliluutnantti Mykola Oleštšuk1Kalustoon kuuluu muun muassa MiG-29Su-27Su-24 ja Su-25 -koneita sekä kuljetuskoneita1Esikunta sijaitsee Vinnytsjassa1Ukrainan ilmavoimat ovat kestäneet paremmin kuin aluksi arvioitiin, vaikka sotilaita on aktiivipalveluksessa vähemmän kuin Venäjällä2.3

Ukrainan ilmavoimat – Wikipedia

Sodan alussa -22 Ukrainan ilmavoimat olivat melko hyvät Neuvostoliitolta saadun konekaluston vuoksi. Sodan aikana kuitenkin Ukrainan ilma-aseistuksesta lienee hävinnyt liki puolet.

Nykypäivin, sodan jatkuessa, on Ukrainalle luvassa F-16 koneita mutta nopea F-16 kaluston saapuminen näyttää päivä päivältä monin tavoin mutkistuvan. Arvioitu on mm, että Ukraina ei saisi F-16 kalustoa tämän vuoden aikana ainakaan edes merkittävästi.

Pulaa lienee myöskin lentäjien koulutuksen osalta, kestänee uutisoinnin mukaan arvioitua ja luvattua pidempäänkin. Ukrainan lentokentät myöskin lienevät jonkin verran ainakin, kysymysmerkki.

F-16 vaatii täysin puhtaan ja pitkähkön kiitotien; soraa tai asvaltin murusia ei saisi olla koska F-16 on yksimoottorinen kone ja ilmanottoaukko sijaitsee melko alhaalla. F-16 koneen nokkapyörä myöskin asiantuntijoiden mukaan on osoittautunut melko hennoksi ja vaatinee näinollen lentäjältä taitoa sen huomioonottamiseksi.

Ilmataistelukalusto siis on merkittävä alue Ukrainan kokoisessa maassa. Toivottavasti asiat länsiavun turvin saadaan Ukrainassa riittävään kuntoon ja Ukraina mahdollisesti voittaisi sodan, tai joskus tulevat rauhanneuvottelut tarjoaisivat Ukrainaa tyydyttävän tason.

Kalle
Sitoutumaton Forssa

Eläkkeellä; n 30 v yrittäjänä, skitä ennen n 25 v ammattisotilaana, opistoupseerina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu