Kasvata pojastasi tosimies

Tänään, 19.maaliskuuta vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Päivälle on edelleen paikkansa, vaikka Minna Canthin ajoista (ja ansioista) ovat tasa-arvo asiat edistyneet Suomessa. Viime päivinä somessa on pyörinyt keskustelua muun muassa naisvihasta, naisten kokemasta väkivallasta ja asenteista naisia kohtaan. Minun ei tarvitse kuin keskustella vaimoni, äitini tai sisarieni kanssa, niin saan hyvin äkkiä käsityksen siitä, minkälaista on elää naisena tässä maailmassa. En tietenkään voi omakohtaisesti koskaan kokea heidän kokemaansa, mutta tiedän, etten halua yhdenkään läheiseni, enkä kenenkään muunkaan naisen joutuvan kokemaan minkään sorttista vähättelyä, väkivaltaa tai ahdistelua. Oma äitini piti huolen siitä, että minä kasvoin tietämään naisen olevan yhtä kyvykäs, arvokas ja tasa-arvoon oikeutettu kuin miehenkin.

 

Äitini syntyi ja kasvoi kulttuurissa, jossa naisen asema tuohon aikaan oli perinteisesti vieläkin huonompi kuin Suomessa. Omien tyttäriensä, ja etenkin poikiensa kohdalla, hän päätti toimia toisin kuin mitä oli itse saanut kokea ja nähdä. Meillä kotona ei siedetty minkäänlaista naisiin kohdistuvaa vähättelyä ja äitini piti tiukasti huolen siitä, että hänen poikanaan minä, kohtelisin naisia kunnioittavasti ja oikein. Olen enemmän kuin kiitollinen äidilleni siitä, ettei hän antanut piiruakaan periksi asiassa, eikä antanut vanhojen kulttuurisidosten vaikuttaa siihen, mitä hän naisena halusi oman poikansa oppivan.

Älä pelkästään suojele tytärtäsi, vaan kasvata poikasi. Miten kulunut ja väsähtänyt onkaan lausahdus: ”Pojat ovat vain poikia” ja miten paljon hallaa sillä on saatu aikaan. Pojista kun kasvaa miehiä ja asenne pysyy helposti samana: ”Miehet ovat vain miehiä” tai ”Miehet nyt vain ovat sikoja”. Aivan kuin olisi yleinen hyväksyttävä tosiasia, että KAIKKI me miehet olemme sukupuoliviettimme perässä juoksevia aivottomia apinoita, joiden käytökselle nyt ei mitään voi. Kapeassa on myös kuva miehistä ja miehisyydestä, edelleen, vaikka meitä miehiä on monenlaisia, niin kuin naisiakin on. Suurin teko, mitä voimme vanhempina ja yhteiskuntana tasa-arvon puolesta tehdä on kasvattaa pojistamme tosimiehiä. Niitä oikeita tosimiehiä, jotka eivät katso maailmaa sukupuolen kautta, vaan ymmärtävät ihmisarvon kuuluvan kaikille. Niitä tosimiehiä, joille kaikkien kunnioittavasti kohteleminen on itseisarvo.

Vielä on epäkohtien korjaamisen eteen tehtävä töitä. Kaikki miehet eivät ole automaattisesti idiootteja, mutta tuntuu käsittämättömältä, miten moni minullekin läheinen nainen on joutunut kokemaan miesten osoittamaa väkivaltaa tai seksuaalista ahdistelua. Vaimoni kertoo, ettei kahden käden sormet riitä laskemaan niitä kertoja, kun häntäkin on ahdisteltu seksuaalisesti. Tai kun hän on naiseutensa vuoksi joutunut kuulemaan vähättelyä tai tytöttelyä opiskeluissa ja työpaikalla. Älytöntä on myös se, että usein lain ja ihmisten edessä tuomiota lieventävänä seikkana pidetään miehen päihtymystilaa. Sormien läpi katsotaan raiskauksia, ahdistelua tai esim. netissä tapahtuvaa uhkailua, ja yritetäänpä alkoholilla selittää pettämisiäkin tai jopa kotiväkivaltaa. Kukaan ei kuitenkaan täällä pakota tarttumaan pulloon. Vielä vähemmän nostamaan kättä naista kohti.

Itse olen täysin uuden tilanteen edessä. Heinäkuussa syntyväksi odotettua lastamme arvellaan ultrakäynnin perusteella tytöksi. Minusta on siis tulossa isä. Tyttärelle. Jos on jo aiemminkin ajatukseni ja tekoni olleet tasa-arvon puolella, uskon sen merkityksen kasvavan tyttäreni myötä entistä enemmän. Vahvassa on myös sisäsyntyinen halu suojella tytärtäni kaikilta niiltä epäkohdilta, joiden kanssa naiset ovat joutuneet ja joutuvat edelleen painimaan naiseutensa vuoksi.  Tiedän kuitenkin, etten voi häntä kaikelta suojella, joten yhteiskunnassamme riittää edelleen tehtävää. Tarvitsemme kaikkien miesten olevan tosimiehiä.

 

+1
KamalPalaniJafi
Sosialidemokraatit Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Duunari, vuokralainen, maahanmuuttorealisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu