Onko meillä lupa muuttaa mielipiteitämme ja kehittyä ihmisenä? – Määrittelyni vihapuheelle

Onko meillä lupa tehdä virheitä ja kehittyä ihmisenä?

Uskon ja kannatan sellaista yhteiskunnallista ilmapiiriä, jossa kuka tahansa voi myöntää olleensa väärässä ja muuttaa mielipidettään turvallisessa ympäristössä. Toteutuuko tämä nykyään?

 

On äärimmäisen helppoa pysyä omassa kuplassa ja kuvitella kuuluvansa sellaiseen ihmisryhmään, jotka tietävät kaikesta kaiken ja ovat hyvän puolella. Keskustelukulttuurimme ruokkii ihmisten ehdottomuutta. Keskustelukulttuurimme ei rohkaise tarpeeksi avoimuuteen, jossa ihmisillä olisi kykyjä vastaanottaa uusia näkökulmia. Samaan aikaan meitä huolestuttaa yhteiskuntamme suuret kysymykset. Olemme toimettomia haasteiden edessä, mutta loppujen lopuksi ongelman ydin ei ole haasteiden suuruus ja vaikeus, vaan meidän oma asenteemme, ilmapiirimme ja kykenemättömyytemme käydä aitoa dialogia kaikkien kanssa.

Miksi kuvittelemme olevamme erehtymättömiä, ainoa totuuden tietäjiä ja ainoat, jotka ovat hyvän puolella? Onko meillä lupaa ja tarpeeksi tilaa kasvaa ja kehittyä yhteiskunnassamme? Paremman huomisen saavuttaminen edellyttää epämiellyttävien asioitten ja tunteitten kohtaamista. Kuinka moni uskaltaa kohdata pelkojaan?

 

Suomi ei tarvitse yhtään enempää myrkyllistä käytöstä. Loppujen lopuksi me olemme kaikki yhtä ja meillä on vain yksi elämä. Me olemme kaikki kuolevaisia, erehtyväisiä, syntisiä ja epätäydellisiä olentoja. Kysymys onkin nyt siitä, että miten käytämme aikaamme ja kuinka onnistumme tehtävässämme paremman, välittävämmän ja ajan haasteisiin kykeneväisemmän yhteiskunnan rakentamisessa sekä sen ympärille rakentamaan turvallisen ilmapiiriin, jossa kuka tahansa voisi muuttaa mielipiteitään, pyytää ja saada anteeksi ja kehittyä ilman pienintäkään pelkoa.

 

Vihapuheen määrittely:

Vihapuhe on sitä, että asiasisällön sijaan mennään puheen kautta hyökkäämään eri mieltä olevan ihmisen kimppuun. Vihapuhe on sitä, että ei yritä edes kuunnella ja ainoa tavoite vihapuheessa on olla loukkaavalla tyylillä saada sanoa viimeisen sanan ja olla ”oikeassa”. Vihapuheen tavoite on ensisijaisesti vaimentaa ja tukita vastapuolen suuta törkypuheella sekä yleisestikin taistella aitoa dialogia vastaan. Vaikka vihapuhe näyttää usein impulsiiviselta toiminnalta, niin sitä käytetään tietoisesti poliittiseen painostukseen. Silloin tavoitteena on jonkun henkilön tai poliittisen näkemyksen vaientaminen.

Vihapuheella on suora kytkös yleistämiseen ja totalitaristiseen tapaan suhtautua eri mieltä oleviin ihmisiin. Vihapuhujilla on lähtökohtana se, että olet joko samaa mieltä heidän kanssaan tai olet heidän vihollinen. Vihapuhujan vahvuuksiin ei kuulu kompromissihakuisuus, ratkaisukeskeisyys ja monimutkaisten asioitten ratkominen käyttäen asiantuntijoita apuna.

 

Vihapuhe ei tähtää fyysiseen väkivaltaan, mutta se ei kuitenkaan pidä väkivaltaa yleensä mahdottomana ajatuksena. Vihapuheesta hyötyy kaikki ne henkilöt, jotka hyötyvät polarisaatiosta. Sopimisen kulttuuri on vihapuhujien pahin painajainen. Vihapuheen harjoittajien johtohenkilöt tarjoavat niille ihmisille yhteenkuuluvuuden tunnetta, jotka valmiiksi ovat kokeneet elämässään epäoikeudenmukaisuutta ja riittämättömyyden tunnetta.

 

Meidän on rehellisesti myönnettävä se tosiasia, että vihapuhe on olemassa. Vaikka lakkaisimme käyttämästä kyseistä vihapuhe-termiä, niin ongelma ei katoa mihinkään. Sitä paitsi mehän kasvatamme lapsia ensimmäisestä päivästä lähtien kohtaamaan erilaisuutta, kunnioittamaan eri mieltä olevia ja pyytämään tarvittaessa anteeksi siltä, jota vastaan on rikkonut. Meillä on velvollisuus vaatia aikuisilta aikuismaista käytöstä. Ei se ole kauheasti pyydetty, jos sama minimivaatimus koskee yhtä lailla lapsiakin. Arvoistamme emme saa tinkiä, johon kuuluu arvokas ja asiallinen käyttäytyminen.

 

 

KamalPalaniJafi

Ei tabuja, ei kuplia, koska Suomi ansaitsee vain parasta. Turvallisemman ja välittävämmän Suomen puolesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu