Hallittu vai hallitsematon

Harri Holkerin hallitus lanseerasi 1980-luvun lopulla käsitteen ”hallittu rakennemuutos”. Se sisälsi monenlaisia asioita. Tärkein lienee ollut rahamarkkinoiden vapauttaminen. Se toi markkinoille valuuttaluotot. Ne ylivelkaannuttivat yritykset. Valuuttaluotoilla tehtiin tuottamattomia investointeja, ehkä hieman tuottaviakin. 

Hallittu rakennemuutos johti hallitsemattomaan katastrofiin. Se näkyi jo syksyllä 1990, jolloin Holkerin hallitus vielä lisäsi valtion menoja silmät ummessa. Pian oli päällä syvä lama, pankkikriisi, konkurssit, työttömyys ja ylivelkaantuminen. Mikään ei ollut hallittua.

Nyt euroalue on vastaavanlaisen kriisin partaalla. Euro on taannut ”valuuttaluottojen” tapaan halpaa rahaa maksukyvyttömille lainanottajille. Määrät ovat valtavat. Ongelmat kaatuvat  – tai ne otetaan –  askel kerrallaan veronmaksajien vastuulle kuten tapahtui Suomessa 1990-luvun alussa.

Euroalueen kokonaisvelkamäärä kasvaa joka päivä. Tämän tien päässä uhkaa sama tilanne kuin oli Suomessa pari vuosikymmentä sitten.

Ministerimme korostavat jatkuvasti, että yhtään euromaata ei voida päästää kaatumaan hallitsemattomasti. Kukaan ei kuitenkaan ole vaatinutkaan päästämistä hallitsemattomasti. Sen sijaan olisi ollut viisasta päästää ainakin Kreikka kaatumaan hallitusti velkoihinsa. Tätä esitimme tasan kaksi vuotta sitten. Nimenomaan hallitusti EU:n ja IMF:n johdolla. Vanhanen ja Katainen olivat eri mieltä ja nykyinen hallitus on jatkanut samalla linjalla. Veronmaksajiemme piikki on jatkuvasti auki.

Nyt saattaa olla liian myöhäistä. Kaatumisia uhkaa tapahtua hallitsemattomasti. Islanti kaatui, mutta alkaa olla jo jaloillaan eikä siihen mennyt kuin pari kolme vuotta.  Pieni maa, pienet ympyrät. Euroalue on iso ja siihen mahtuu todella isot ongelmat. Edessä on pitkä ja ahdas polku, mutta elämä jatkuu.

 

kankaanniemitoimi

Politiikan konkari. Kansanedustaja. Kaupunginvaltuutettu. Ex- vaikka mikä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu