Gorbatsov Suomessa tasan 30 vuotta sitten

Tasan 30  vuotta sitten 25-27.10.1989 neuvostojohtaja, presidentti Mihail Gorbatsov vieraili Suomessa.  Hän kävi Helsingin lisäksi Oulussa. Historiallinen tapahtuma monestakin syystä.

Ensiksikin se oli viimeinen Neuvostoliiton johtajan virallinen valtiovierailu. Pian sen jälkeen koko valtiota ei enää ollut. Tilalle tuli Venäjä ja useita muita itsenäisiä valtioita. Surkea sosialistinen kokeilu päättyi romahdukseen. Suomessakin kommunistinen puoluetoiminta eri muodoissaan koki täydellisen muodonmuutoksen. Vain rippeet jäivät jäljelle.

Toiseksi Suomelle vierailu oli historiallinen siksi, että presidentti Gorbatsov lausui juhlapäivällisillä: ”Haluan tervehtiä puolueetonta Suomea”.  Se oli ensimmäinen itänaapurista saatu viralliseksi katsottu Suomen puolueettomuuden tunnustus. Se mm. avasi lukon Suomen Euroopan talousalue ETA- ja Euroopan yhteisöjen EY-jäsenyydelle. Ovi avautui kokonaan hieman myöhemmin mm. YYA-sopimuksen purkautumisen myötä, kun sopimuksen toinen osapuoli poistui lopullisesti historiaan.

Kolmanneksi huomionarvoista oli se, että Gorbatsov soitti kuuluisan puhelun suomalaisella Mobira Cityman  900 NMT-matkapuhelimella Moskovaan. Se oli mittava mainos suomalaiselle matkapuhelinkehitykselle ja sen markkinoille. Nokian vajaan parin vuosikymmenen mittainen nousu alkoi.

Omakohtaisena kokemuksena presidentti Mihail Gorbatsovin vierailusta voin todeta, että sain kätellä  häntä henkilökohtaisesti. Hän vieraili eduskunnassa. Astuessaan sisään pääaulaan meitä kansanedustajia oli vajaa parikymmentä odottamassa kaaren muotoisessa muodostelmassa. Korkea-arvoinen vieras käveli määrätietoisin askelin suoraan eteeni ja ojensi kätensä ensimmäisenä minulle. Toivotin hänet tervetulleeksi parlamenttiin. Seuraavaksi hän kätteli vasemmalla puolellani seisseet noin kymmenen kansanedustajaa. Oikealla puolellani olleet jäivät tervehtimättä.

Tällaista historiaa on mielenkiintoista muistella.

 

 

kankaanniemitoimi

Politiikan konkari. Kansanedustaja. Kaupunginvaltuutettu. Ex- vaikka mikä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu