NATO-päätökseni kypsyi faktojen pohjalta
Aloitin kansanedustajana yya-aikaan keväällä 1987. Neuvostoliitto hajosi, yya-sopimus raukesi, naapuruussopimus hyväksyttiin, liityttiin Euroopan unioniin ja yhteisvaluuttaan, solmittiin Nato-kumppanuus ja nyt olemme askeleen päässä sotilaallisen puolustusliiton täysjäsenyyttä.
Kaiken tuon huikean tapahtumien ketjun olen saanut elää läheltä päätösten tekijänä. Todennäköisesti Nato-jäsenyyskin toteutuu tällä vaalikaudella.
USA:n presidentti George W. Bush kutsui Georgian ja Ukrainan tervetulleeksi Naton jäseneksi Bukarestissa 2.4.2008. Venäjän presidentti Putin tyrmäsi hankkeen heti jyrkin sanoin. Sota elokuussa 2008 tuhosi Georgian aikeet. Samaan aikaan Putin aloitti määrätietoiset valmistelut Ukrainan Nato-hankkeen torjumiseksi. Sotakassa, opposition ja median tukahduttaminen, Krimin valtaus ja eräät muut toimet osoittivat, että Putin oli suunnitelmallisesti päättänyt estää Naton laajenemisen itään Venäjän rajoille.
Putinin hyökkäys 24.2.2022 ei ollut alkupiste, vaan se oli tarkoitettu loppupisteeksi Ukrainan pitämiseksi Venäjän etupiirissä. Putin pyrkii estämään keinoja kaihtamatta Ukrainan lipumisen USA:n ja Naton vaikutusvallan alle. Raaka, täysin tuomittava sota on ensi sijassa Venäjän taistelua hegemoniasta globaalisti ja Euroopassa USA:n tavoitteita vastaan.
Putin arvioi väärin Ukrainan kansan maanpuolustustahdon, lännen yhtenäisyyden pakotteissa ja Ukrainan tukemisessa sekä oman armeijansa kyvyt. Venäjä häviää sodan taloudellisesti, poliittisesti ja myös sotilaallisesti.
Venäjän hyökkäyssota toi hirvittävät televisiokuvat olohuoneisiimme. Kun ne tulivat keskeltä Eurooppaa, oli selvä, että kauhu, pelko ja viha valtasi vapaan maailman, myös ja ennen kaikkea Suomen. Voiko näin tapahtua meille?
Aiemmin olimme kansan ja päättäjien enemmistönä tottuneet rauhanomaiseen rinnakkain eloon itäisen naapurin kanssa liki 80 vuotta. Presidentti Paasikiven oppi oli selkäytimessä. Gallupit kertoivat Nato-vastaisuudesta.
Suomen kansa alkoi kysellä turvatakuiden perään. Vielä maaliskuun lopussa esillä oli kaksi vaihtoehtoa: 1. Täysjäsenyys Natossa tai 2. syvenevä puolustusyhteistyö Ruotsin ja USA:n kanssa täydennettynä mm. Ison Britannian ja EU:n artiklan 42.7 mukaisen merkitykseltään voimistuvan solidaarisuuslausekkeen puitteissa. Kolmas vaihtoehto oli nykytila, jota emme pitäneet mahdollisena.
Kiinnostuin 2. vaihtoehdosta. Se olisi merkinnyt sitä, että Nato ei laajenisi Venäjän rajalle. Tämä olisi saattanut tyydyttää Venäjää, joka vastustaa nimenomaan Naton laajenemista itään ja rajoilleen.
Ulkoasianvaliokunnassa kysyin 2. vaihtoehdon riittävyydestä asiantuntijoilta. Tätä ei kuitenkaan haluttu selvittää sen jälkeen, kun hallitus oli antanut Nato-jäsenyyttä myötäilevän turvallisuusselonteon eduskunnalle. Todettiin lyhyesti, että tämä vaihtoehto ei anna riittäviä turvatakuita kuten Naton artikla 5 antaa. Täydellisiä turvatakuita ei mikään taho pysty antamaan.
Olen valmis hyväksymään Suomen hakeutumisen sotilaallisen puolustusliitto Naton jäseneksi. Jo aiemmin ilmoitin, että jos tasavallan presidentti ja valtioneuvosto hyvin perustein esittää eduskunnalle Nato-jäsenyyttä, tuskin vastustan. Ruotsin liittymistä pidän erittäin tärkeänä Suomen kannalta.
Gallupien perusteella enempää kuin tunteidenkaan pohjalta en kansamme tulevaisuuteen ja turvallisuuteen vahvasti liittyvää päätöstä ole tehnyt.
Mm. ulkoasianvaliokunnassa kuulemiemme lukuisten asiantuntijoiden lausuntojen perusteella on rehellisesti todettava, että Suomen Nato-jäsenyyteen liittyy merkittäviä riskejä.
Sotilaallinen liittoutuminen merkitsee mm. sitä, että muiden liittoon kuuluvien maiden joukkoja voi tulla maaperällemme. Tätä Venäjä pitää epätoivottavana, vihamielisenä ja riskinä, vaikka kysymyksessä ei ole hyökkäys, vaan puolustus. Jännite kasvaa.
Itämerestä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys tekee liittouman sisämeren. Suomenlahden perukan, ml. Pietari, ja Kaliningradin alueen tärkeys Venäjälle korostuu samalla, kun sekä Venäjän että Naton sotilaallinen läsnäolo Suomen lähivesillä lisääntyy. Jotkut asiantuntijat näkevät Itämeren alueen turvallisuuden vahvistuvan, toiset vähenevän. Riskejä se lisää mm. kauppamerenkululle ja vahingoille.
Nato toimii vahvasti Yhdysvaltain varassa. Siksi on arvioitava myös siellä tapahtuvaa poliittista kehitystä. Jo vajaan kolmen vuoden kuluttua USA:ssa on uusi presidentti. Hän hallintoineen todennäköisesti joutuu keskittymään Kiinaan, jonka vaikutusvalta vahvistuu globaalisti jatkuvasti. Eurooppa ja Venäjä heikkenevät. Hegemoniataistelu kiristyy. Mikä on Naton asema, tehtävä ja tulevaisuus erityisesti Euroopassa?
Naton jäsenenä Suomi pääsee ydinasepelotteen suojaan. Vaikka Suomeen ei rauhan aikana ydinaseita tuoda, itärajallemme muodostuu pysyvä kahden ydinasemahdin jyrkkä vastakkainasettelu. Jotkut kokevat tämän turvallisuutta lisäävänä, toiset vähentävänä. Maantieteelle emme mahda mitään.
Ulkoasianvaliokunnassa kuulimme noin 35 ulko- ja turvallisuuspolitiikan huippuasiantuntijaa. Heidän mielipiteensä jakaantuivat Suomen Natoon liittymistä kannattaviin, sitä vastustaviin ja hieman tulkinnanvaraisiin. Oman puolustuksen tärkeyden kaikki tunnustivat.
Oman ratkaisuni, joka kypsyi asiantuntijakuulemisten myötä, ei perustu ideologiaan eikä mihinkään oppiin, vaan viileään harkintaan ja tosiasioihin. Painostus, jota jonkin verran tuli molempiin suuntiin, ei vaikuttanut loppupäätelmääni. Tein lopullisen päätöksen vasta asiantuntijakuulemisen päätyttyä.
Peruslähtökohdiltani haluaisin, että Suomi olisi voinut jatkaa sotilaallisesti liittoutumattomana ja sen perustalta rauhaa ja turvallisuutta tuottavana valtiona. Venäjän nykyinen presidentti ja hänen hallintonsa ei tätä mahdollista. Siksi Suomen on valittava kahdesta huonosta vaihtoehdosta vähemmän huono. Se on liittoutuminen. Päätökseen emme kysy lupaa muilta valtioilta, emme varsinkaan Venäjältä. Laaja kansamme tuki ja meidän kansan valitsemien edustajien päätös riittää. Jäsenyyteen on kuitenkin vielä matkaa.
Nyt meidän on yhdessä varauduttava seurauksiin, joita ratkaisusta seuraa lyhyellä ja pitemmällä tähtäyksellä. Pyytäkäämme kansallemme siunausta ja varjelusta kuten presidenttimme tekivät ja kehottivat menneinä vaikeina aikoina.
Olen päätökseni tehnyt. Kannan siitä osaltani vastuun.
Natosopimus olisi pitänyt tehdä jo 1956 kun Unkari miehitettiin,silloin meillä oli jännittävät ajat kun ei ulkovaltojen apuun ei voinut edes ajatella.
Nyt meillä suurempi paniikki kuin silloin vaikka pelkoa olikin silloin ilmassa.
Nyt tämä hätääntynyt ilmapiiri häiritsee minua.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän silloin vuonna 1956 Suomi olisi selvinnyt siitä nytkin paljon esillä olevasta ”harmaasta vaiheesta” ?
Silloinhan Suomi oli todella ypöyksin sodan hävinneenä sodan voittaneen valtion kyljessä. Ainoat viestit mitä täällä kuultiin, olivat Kremlin kellojen soitto. Ei ollut Suomi EU:ssa silloin, eikä ollut Suomi Naton tiivis kumppanimaa. Itämeri oli silloin käytännössä Neuvostoliiton sisämeri. Siitäkö Suomi olisi noin vain hypännyt Natoon ?
Ilmoita asiaton viesti
Toimi, vai kypsyi päätökseksesi faktojen pohjalta!!
Kyllä Sinä Toimi kannat ”faktoistasi” raskaan vastuun, sillä olit mukana tekemässä salaisia ratkaisuja jo joulukuussa 1993!
Salaa tehdyt päätökset eivät ole demokratian eikä oikeusvaltioperiaatteen mukaisia!
Toimi, selittelyt eivät nyt auta.
Olit ministerinä 20.12.1993 mukana EU-ministeriryhmän kokouksessa, jossa Suomi antoi sanansa liittymisestä yhteiseen puolustukseen.
Kokouspöytäkirja 16/1993 määrättiin salaiseksi, jopa korkeimman hallinto-oikeuden vahvistamana.
Pariisin rauhansopimus on edelleen voimassa ja se kieltää liittoutumisen.
Tässä Jaakko Blombergin salainen muistio
http://jormajaakkola.fi/Blomberg
Tässä Åke Wihtolin salainen muistio tapahtumasta vain kaksi tuntia ennen kuin Suomen hallitus ”mukamas teki” Pariisin rauhansopimuksen vanhentumispäätöksen
http://jormajaakkola.fi/Wihtol
Tässä lisää dokumentointia
http://jormajaakkola.fi/Pariisin%20rauhansopimus
Tässä salainen pöytäkirja 16/1993 20.12.1993
http://jormajaakkola.fi/sites/default/files/16-1993%20s.%201.jpg
http://jormajaakkola.fi/sites/default/files/16-1993%20s.%202.jpg
Ks kohta 7:
http://jormajaakkola.fi/sites/default/files/16-1993%20s.%203.jpg
Sama kohta 7 salaisessa muistiossa 1075 19.12.1993 sivuilla 3 ja 4
http://jormajaakkola.fi/sites/default/files/Muistio%201075-1993%20s.%203.jpg
http://jormajaakkola.fi/sites/default/files/Muistio%201075-1993%20s.%204.jpg
Toimi Kankaanniemi oli siis hyväksymässä Suomen pitkälle menevät EU-puolustukseen liittyvät velvoitteet! Seuraus velvoitteista: EU-perustuslain mukaan Nato hoitaa puolustuksen.
Tässä korkeimman hallinto-oikeuden salassapitoratkaisu
http://jormajaakkola.fi/sites/default/files/6.%20KHOn%20ratkaisu_1.jpg
http://jormajaakkola.fi/sites/default/files/6.%20KHOn%20ratkaisu_2.jpg
Korkein hallinto-oikeuskaan ei ole riippumaton, koska lähti ratkaisullaan – salassapitoargumentteja koventaen – suojelemaan valtiopetokselliseen toimintaan ryhtyneitä ministereitä.
Toimi, voit vielä oman etusi vuoksi kääntää ”Nato-takkisi” ja kertoa eduskunnassa kaikille totuuden ennen äänestystä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Jorma! Katsotaan nyt, että palaako Kankaanniemen muisti ennen napin painallusta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten sinä tuon vastuun kannat. Annatko mahdollisesti pankkitakuun tai jonkinlaisen muun sanallisen ”turvatakuun” Boriksen tapaan. Tänä päivänä ei ilman pankkitunnuksia pääse yhtään mihinkään.
Nämä ovat taas näitä poliitikkojen löysiä autokauppiailta tuttuja puheita, jolloin vastuut loppuvat jo ennen kuin perävalot katoavat kulman taakse.
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla NATO-jäsenyytemme lisää riskejä kauppamerenkulullemme?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommenteista!
Totean, että 30 vuotta sitten Suomella oli hyvä vaihtoehto EY/EU-jäsenyydelle. Se oli Norjankin valitsema talousalueyhteistyö (ETA). Jos myös Ruotsi ja Suomi olisi sen valinnut, olisi meillä Fennoskandian vahva yhtenäinen talousalue ilman niitä poliittisia ja taloudellisia (mm. säädösviidakko, tukipaketit) rasitteita, joita EU ja euroalue ovat taakaksemme tuoneet. Tätä vaihtoehtoa ajoin. Kun se ei toteutunut, vastustin liittymistä yhteisöön. Näin vastustin myös puolustukseen liittyviä velvoitteita.
Kun äänestin EY/EU-liittymissopimusta vastaan, olin näin myös kaikkia asiaan liittyneitä osia vastaan. Siksi voin todeta, että en ole vastuussa neuvotteluissa tapahtuneista menettelyistä ja asioista.
Kuultuani ulkoasiainvaliokunnassa asiantuntijoita laajasti sotilaallisesta liittoutumisesta puolustusliittoon tulin siihen tulokseen, että meillä ei ole sellaista vaihtoehtoa, joka olisi liittoutumista parempi (varsinkin, jos Ruotsi liittyy Natoon kuten näyttää). Olemme jo hyvin lähellä Natoa, joten askel ei ole pitkä, joskin merkittävä.
Kansanedustajan vastuu on poliittista. Kukin voi arvioida, mitä se käytännössä merkitsee.
Meistä aika harva oli vuonna 1956 miettimässä liittoutumista. Voimme jälkiviisaina miettiä, miksi presidentit Paasikivi ja Kekkonen eivät asiaa ajaneet. Vasta vuonna 2006 Kansallinen Kokoomus teki puoluepäätöksen Natoon liittymisen puolesta, useimmat puolueet eivät vieläkään.
Näin kommentoin lyhyesti esitettyjä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkän perustelun päätteeksi kuvittelin jo, että Kankaanniemi olisi päätynyt vastustamaan jäsenyyttä. Olisin kunnioittanut tuotakin ratkaisua.
Kunnioitan jokaisen kansanedustajan ratkaisua, varsinkin kun perustelut ovat hyvin punnittuja ja sekä puolesta että vastaan hyvin harkittuja.
Kankaanniemi, sanon rehellisesti, että blogisi luettuani olen entistä vakuuttuneempi siitä, kuinka edustuksellinen demokratia on siunaus maallemme. Osoitat juuri tekstilläsi, kuinka tärkeitä te kansanedustajat meille olette.
Ilmoita asiaton viesti
”GPV 2020:n ( Venäjän Valtiollinen varusteluohjelma 2020, Gosudarstvennaja programma vooruzhenija ) mukaan Venäjän on määrä käyttää vuosina 2011–2020 peräti yli 500 miljardia euroa asevoimien uudistamiseen. Tällä hetkellä maan taloutta kuitenkin koettelee sitkeä taantuma. Valtion ja samalla puolustusvoimien budjetti on sidottu öljyn hintaan, joka on pitkään ollut alhainen.”
Lähde: Ilta-Sanomat, Toimittajat Anna Nuutinen, Jari Alenius
8.4.2016 6:59 | Päivitetty 8.4.2016 7:37,
” Tällaista sotakonetta Venäjä rakentaa – puolustusmenot lähes 60 miljardia euroa . Sotilasmenot kasvavat maailmalla ja Suomikin varautuu Venäjän uhkaan. ”
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001154227.html
Kannattaa lukea tuo Iltiksen juttu. Siinä mm. Maanpuolustuskorkeakoulun silloinen everstiluutnantti Petteri Kajanmaa, nykyinen Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen johtaja eversti Kajanmaa, analysoi vuonna 2016 hyvin sitä mihin suuntaan Venäjä pyrki silloin kehittämään asevoimiaan ja millä rahallisilla resursseilla. Muistelen, että tuolloin eräs hallituksen rahaministeri YLE:n A-talkissa hieman vähätteli tuota Venäjän asevoimien suunniteltua satsausta ja taisi puhua siinä yhteydessä 500 miljoonasta eurosta. Taisi tulla ministerille muutaman dekadin virhe.
No nyt sitten nähdään mitä Putinin hallinnon GPV 2020 -ohjelmalla on konkreettisesti saatu aikaiseksi.
Sitä vaan ihmettelen, että jos meillä media kirjoitti ja asiantuntijat kertoivat jo kattavasti missä Venäjällä vuonna 2016 mennään, niin ettei meillä poliittinen eliitti lotkauttanut korvaansakaan tälle.
Ilmoita asiaton viesti
Tietyssä mielessä voisi sanoa, että tuskin kukaan tietää järkiperustein kaikkia seurauksia kummastakaan päätöksestä (ei vielä Natoon, nyt Natoon). Koska asia on monimutkainen, moni yrittää naamioida päätöksensä rationaaliseksi. Mutta itse asiassa Nato on uusi valtionuskontomme. Aiemmin se oli luterilaisuus, nyt Nato. Saas nähdä, miten uusi uskonto suhtautuu ortodokseihin (uskonto) ja ei-ortodokseihin (toisinajattelijat). Liittykö jokaiselle ikonimaalauskurssille salaperäinen Supon agentti?
Nato on organisaatio, jonka olemassaoloa on vaikea perustella muuten kuin liturgisena järjestönä. Varsinkin Libyan tapaus oli vahvasti seremoniallinen. Joku kiipesi vuorelle ja uhrasi karitsan jne. Ja kuten kaikki uskonnolliset järjestöt, tämäkin tuottaa tunteita, vaatii rahaa, ja tarjoaa uran lukemattomille nuorille miehille, jotka kestävät hierarkisen organisaation absurditeettejä.
Eläköön uusi valtionuskonto!
Ilmoita asiaton viesti
Totta on, että joillekin Nato tuntuu olevan uskonto. Siihen luotetaan ja uskotaan täydellisenä turvana. Näin ei ole. Natoa johtavat vaihtuvat ihmiset, jotka voivat tehdä virheitä joko tieten tai vahingossa.
Turvatakuut voidaan antaa ja saada paperilla, mutta niiden pitävyys on eri asia. Onko varma, että USA puolustaa meitä kaikkia tulevina vuosina?
Kauppamerenkulku nousi kuulemisissa esille. Suomelle ”saarena” se on elintärkeä. Sekä Naton että Venäjän sotilaallinen aktiivisuus Itämerellä ja kapealla Suomenlahdella lisääntyy. Se lisää riskejä. Jos joku syystä tai toisesta kriisin tullen miinoittaa merialuetta, kauppalaivat eivät liiku turvallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko varma, että USA puolustaa meitä kaikkia tulevina vuosina?”
Sotilaallisesti USA:n itärannikon ja Keski-Lännen puolustuksen kannalta sille on hyvinkin tärkeää että Euroopan puolella on ystävällismielisiä ja nopeastikin tietoa välittäviä maita, eli tässä tapauksessa Nato-maita. Näin mannertenvälisten ohjusten, valtamerien syvyyksissä liikkuvien ballistisia ydinohjuksia kuljettavien ydinsukellusveneiden ja ilmakehässä liikkuvien risteilyohjuksia kuljettavien ilma-alusten aikakaudella.
Euroopan mantereella sijaitsevilla tukikohdilla on myös tärkeä merkitys USA:lle. Saksassa sijaitsevista USA:n tukikohdista on Lähi-Idän alueelle matkaa n. 4 500 km kun taas USA:n itärannikolta matkaa kertyy 11 000 km. Tiukassa tilanteessa näillä matkaeroilla on suuri merkitys.
Joku saattaa vielä muistaa, että samaan aikaan, kun Trump presidenttikaudellaan vähätteli Naton merkitystä, USA:n joukkoja oli jatkuvasti lisääntyvässä määrin Euroopassa ja myös Suomessa harjoittelemassa. USA:ssa Pentagonin sana painaa myös presidentin ja kongressin mielipiteissä. USA ei tingi omasta turvallisuudestaan ja siihen se tarvitsee myös Nato-maiden tukea.
Kannattaa ottaa karttapallo tai vaihtoehtoisesti mennä Google Maps -sivustoille ja tarkastella Pohjois-Atlantin alueen geopoliittista kuviota USA:n suunnasta käsin.
Ilmoita asiaton viesti