Ei uutta Carunaa, kiitos !

 

On syytä hillitä suunnitelmia pohjavesien ja vesilaitosten yksityistämisestä. Samalla annan sivussa tukeni ”Vesi on meidän”-kansalaisaloitteelle.

Kansalaisaloite ”Vesi on meidän” sai viime lauantaina 1.2.2020 eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Aloitteen tavoitteena on estää julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen yksityisille toimijoille.

Sanna Marinin (sd.) punahuulihallituksen on kuunneltava kansaa ja otettava myös lähihistoriasta opiksi. Jos vesi annetaan pois yhteisistä käsistä, niin varmasti sinne pian tuodaan veden siirtomaksuja ja kaikkea muuta mukavaa. Viimeistään silloin, kun korjausinvestoinnit lähtevät liikkeelle myös vesipuolella.

On toivottavaa, ettei vesilaitosten yksityistämisestä tulisi uutta ”Carunaa”. Viittaan siihen kuinka Fortumin sähköverkot mentiin ja myytiin tyhmyyttään ulkomaalaisten sijoittajien omistamalle  Carunalle, jonka jälkeen sähkön siirtohinnat nousivat, eikä nousulle loppua näy.

Meillä Suomessa keskustelu tuntuu pyörivän vain siinä, että ketä syytellään ja etsitään kaikkeen aina syyllisiä, katsomatta peiliin. On suunnattava verestävä katse tulevaisuuteen ja korjattava sähkönsiirrossa tehdyt virheet ja estettävä vesihuollossa syntymästä uusia virheitä vallan- ja rahanhimossa.

Suuri osa maailman makeasta vedestä on saastunut, ja loppuja ollaan kilvan yksityistämässä. Meidän suomalaisten on opittava hyödyntämään vettä kestävällä tavalla ja estää sen hallinnan valuminen ulkomaisille yrityksille, vaikka sitten hallituksia kaatuisi.

Perustuslakimme mukaan vesi kuuluu meille kaikille eikä sitä voi kukaan omistaa. Sellaisen yksityistäminen, mitä ilman emme tule toimeen, on varsin pelottava skenaario. Mitä seuraavaksi, myytäisiin puhdas ilmamme eniten maksavalle ?

Viimeisen sadan vuoden aikana vedenkäyttö on kuusinkertaistunut, kasvanut siis kaksi kertaa enemmän kuin väestönkasvu samana aikana. Euroopan kaupungeista 60 % käyttää liikaa pohjavesiä. Maatalous on monin paikoin vaarassa loppua vedenpuutteen vuoksi. Saastunut vesi tappaa ihmisiä enemmän kuin sodat.

Maailman vesistä vain 3 % on makeaa vettä. Siitä iso osa on ihmisen toimesta saastunut käyttökelvottomaksi ja saastunut vesi tappaa ihmisiä enemmän kuin sodat. Loppuja vesivarantoja ollaan yksityistämässä reipasta vauhtia.

Vesi on jo nyt konfliktien lähde ja kasvava osa turvallisuuspolitiikkaa. Sijoituspankit suuressa maailmassa ovat lähteneet ostamaan makean veden lähteitä. EU:n kehitysyhteistyön ohjelma myös tukee vesihuollon yksityistämistä.

Muiden maiden kokemukset vesivarantojen yksityistämisestä ovat ikäviä. Vesimaksut ovat nousseet roimasti. Esim. Michiganissa Nestlen sallitaan pumpata ja myydä massiivisella voitolla vettä samalla kun tunnin ajomatkan päässä paikalliset asukkaat maksavat Yhdysvaltojen korkeinta hintaa vedestä, jota ei voi käyttää turvallisesti edes kylpemiseen. Caruna on karuna kotimaisena esimerkkinä yksityistämisen seurauksista.

Metsähallituksella oli 2015 salaiseksi julistettu lakivalmistelu, jossa valtavat vesialueet oli tarkoitus siirtää kansalaisten vapaasta käytöstä liikelaitoskäyttöön. Eikö tällaisen valmistelu olisi pitänyt olla julkista ja avointa?

Myös kuntapäättäjien tahoillamme on kannettava vastuuta. Kunnallisten vesilaitosten yksityistäminen mahdollistaa niiden myymisen suursijoittajille – ne ovatkin jo pyrkineet sijoittamaan vesihuoltoyhtiöihin, mutta kunnat eivät ole olleet halukkaita myymään laitoksiaan. Vielä.

Kuntien talouden kurjistuessa tilanne saattaa hyvin pian muuttua. Kuntien pitäisi myös hyödyntää mahdollisuuttaan laatia pohjavesialueidensa suojelusuunnitelman.

Maan omistaminen itsessään ei anna oikeutta pumpata vettä kaupalliseen tarkoitukseen. Luvat siihen myöntää avi. kuten mm. Intialaiselle vedenpullottamolle Ylitornioon ja Lahteen singaporelaiselle sijoittajalle, mutta missä ovat kotimaiset yritykset?

Veden vientimarkkinat maailmalla ovat pohjattomat. Osaammeko hyödyntää vettä kestävällä tavalla, vai luovutammeko senkin hyödyntämisen kansainvälisille yritykselle, kuten olemme tehneet kaivosalalla?

Tällä hetkellä tuomme vettä kymmenkertaisesti verrattuna vientiin. Vesivarojemme hallinta, omistus ja kaupallinen hyödyntäminen on pidettävä tiukasti omissa käsissä. Suomalainen vesi on suojeltavan arvoista.

Oi maamme Suomi mihin matkasi lienee…

Kari Aaltonen

Parasta vuosikertaa 1969 oleva suomalainen. Aviomies, isä ja vaari. Kuntapoliitikko Hämeenlinnasta, Hauhon pitäjän ääni, Hämeen piirin Sinisten puheenjohtaja ja Sinisten puoluehallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu