Zen ja yli 55-vuotiaiden kunnossapito

Hieman ehkä harhaanjohtava otsikko, muuta en voinut vastustaa kiusausta…

”Sairauspoissaolot ovat yli 55-vuotiailla palkansaajilla selvästi harvinaisempia kuin muilla ikäryhmillä, kirjoittaa Tilastokeskuksen erikoistutkija.”

Tämä on ollut myös oma havaintoni oikeastaan koko työurani ajalta. Ennen vanhat kääkät painoivat sisulla, mutta nykyään ovat terveemmät elintavat ilmeisesti myös vanhenpien omaksumia, eikä 50-kymppiset ole teollisuuden ongelmajätettä.

Olen aina pitänyt rekrytoijia laiskoina poimimaan helmiä joukosta, mutta nyt vaimoni työttömyyden aikana tuli selväksi, että säälliseen työpaikkailmoitukseen tulee ainakin TE-toimiston kautta niin paljon hakemuksia, ettei mikään aika riitä niiden perkaamiseen. Tästä syystä myös ns. ”piilotyöpaikkoja” on runsaasti, koska pelätään hakemustulvaa. Nyt on selvää, että joukossa on paljon hakemuksia, jotka on ollut pakotettuina laitettu ilmoituksen takia. Liekö kenenkään etu, että hyväkuntoiset ja motivoituneet seniorit jäävät automaattisesti seulaan turhien hakemusten vuoksi, kun nyt on tarkoitus ekologisesti käyttää vanhat loppuun?

”Niin 45–54-vuotiaat kuin etenkin yli 55-vuotiaat palkansaajat kärsivät vuoden 2018 työolotutkimuksen mukaan väsymyksen ja tarmottomuuden tunteesta, jännittyneisyydestä ja ärtyisyydestä, päänsärystä, keskittymis- tai muistamisvaikeuksista tai haluttomuudesta lähteä aamuisin töihin selvästi harvemmin kuin nuoret aikuiset”, hän kirjoittaa.”

Tähän on ehkä syynä myös ns. ”ruuhkavuosien” loppuminen ja urahaaveiden realisoituminen, jolloin ehkä tyydytään vallitsevaan tilanteeseen ja ehkä ollaan siitä hieman helpottuneitakin. Vanheneva työntekijä huomaa, ettei saa enää palkankorotuksia, joka tietysti syö motivaatiota, mutta toisaalta ”lelut”saattaavat olla jo ostetut ja talot maksettu, joten tienaaminen ei ole niin etusijalla. Vanhenevan työntekijän kompastuskivi voi olla ”mukavuusalueelle” jääminen pitkässä työsuhteessa ja halutaan tehdä kaikki, kuten ennenkin. Sehän on kaikessa tuhoisa ajatusmalli.

Sitten siihen kunnossapitoon…

Epäilen,että turhan moni turvautuu kuitenkin hyvästä kehityksestä huolimatta lääkkeisiin ja kirurgin veitseen terveys ongelmien ratkaisemiseksi. Minulla oli pitkään polvivamma ja yritin tarjota sitä operoitavaksi. Ei käy sanoi lekuri ja käski treenata enemmän. No 30-vuoden saliharjoittelun jälkeen pidin mokomaa neuvoa huuhaana, mutta niin vain säännöllinen jalkaprässi+koiran ulkoiluttaminen teki polvesta kuin uuden.

Nyt voi sanoa, että olen paremmassa kunnossa 57-vuotiaana, kuin armeija aikoina, eikä sairaslomia ole välttämättä joka vuosi.

Tästä pääsemmekin näppärästi lähes kaikkia kiinnostavaan maahanmuuttoon… Haavisto taisi sanoa Halla-aholle, että ”ne maahanmuuttajat pesevät sitten sinunkin peppusi Jussi” En usko, parempi pitää itsensä siinä kunnossa, jotta kaatuu suorilta jaloilta sitten, kun tunnit on täysi.

Kari Helstamo

Kiinnostunut nykyään enimmäkseen koiransa suolen toiminnasta ja kun ei ole oikeita kavereita, niin "puheenvuoro" saa riittää.Toissijaisesti olen kiinnostunut siitä, miksi ihmiset toimivat kuten toimivat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu