Hallitus valehtelee pohjoismaisista malleista
Hallituksen edustajat jankuttavat ja jankuttavat, että Suomessa toteutetaan uudistukset, jotka olisi pitänyt toteuttaa vuosi kymmeniä sitten. He eivät kerro, mitä uudistuksia he tarkoittavat.
Luettelen alla uudistuksia, jotka todella olisi hyvä toteuttaa Suomessa ja jotka on verrokkimaissa toteutettu vuosikymmeniä sitten. Käy ilmi, että hallitusohjelman laatijat eivät ole todellakaan tienneet ja edes viitsineet perehtyä, millaisia Saksan ja muiden Pohjoismaiden työmarkkinajärjestelmät ovat olleet jo vuosikymmeniä.
Työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa ovat Suomessa olennaisesti heikommat kuin Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Kaikissa niissä työntekijöillä on edustus yritysten hallituksissa lakien perusteella (Saksassa vuodesta 1976, Ruotsissa 1987) ihan pieniä yrityksiä lukuun ottamatta. Tätä koskeva kirjoitukseni julkaistiin Lapin Kansassa (26.2.), Turun Sanomissa (3.3.), Helsingin Sanomissa (4.3.) ja Kalevassa (7.3.) sekä Uuden Suomen plogina (5.3.) vain vähäisin eroin.
Kirjoituksiin ei tullut yhtään vastinetta, ei siis ollut kenelläkään tietoa ja kykyä kiistää kirjotustani. Siis että hallitus vetoaa perättömästi verrokkimaihin. Olisi erinomaista, jos verrokkimaiden tapaan Suomessa olisi työntekijöiden edustus yritysten päättävissä elimissä.
Miten tätä pitäisi kuvata? Oikea kuvaus on se, että hallitus valehtelee.
Pohjoismaissa ja Saksa työrauha, työehtosopimukset ja paikallinen sopiminen perustuvat työnantajien ja työntekijöiden keskusjärjestöjen keskinäisiin ja alakohtaisten järjestöjen sopimuksiin ja yrityskohtaisiin neuvotteluihin. Neuvotteluyhteys on siis sekä valtakunnallisella, alakohtaisella että paikallisella tasolla.
Hallituksen vetoamissa verrokkimaissa on ollut myös yrityksissä tai työpaikoilla työnantajan ja työntekijöiden yhteistyöelimet: Saksassa yritysneuvosto, Tanskassa yhteistoimintakomitea ja Ruotsissa yritysneuvosto. Norjassa kansallisen tason työehtosopimuksia sovitetaan yrityskohtaisissa neuvotteluissa. Nämä kaikki ovat puuttuneet Suomesta.
Suomessa työnantajapuoli on vienyt pohjan tältä mallilta. EK luopui keskitetyistä työmarkkinaratkaisuista ja kaikista keskusjärjestösopimuksista vuonna 2017. Metsäteollisuus ilmoitti luopuvansa valtakunnallisista työehtosopimustoiminnasta vuonna 2020 ja Teknologiateollisuus 2021. Tällaista ei ole ollut Saksassa ja muissa Pohjoismaissa.
Summa summarum: hallituksen perustelut ovat kauttaaltaan valheellisia.
Työntekijäliitot vastustavat syystä hallituksen aikeita. Niiden virhe on ollut se, että ne ovat liian ylimalkaisesti kiistäneet hallituksen väitteet puhumalla muun muassa rusinoiden poimimisena. Olisi ollut syytä jo varhain kuvata Saksan ja muiden Pohjoismaiden malleja, mitä hallitus ei ole tehnyt.
”Miten tätä pitäisi kuvata? Oikea kuvaus on se, että hallitus valehtelee.”
Vakavinta on nyt, että hallitus on niellyt EK:n ison vieheen kaikkine väkäsineen.
Ilkeältä saattaa kitusissa tuntua, kuten kaloilla, joita pyydystetään tunteettomasti.
Kalojen kohtelun oikeudenmukaisuus on ehkä tässä kohdin huono metafora, silti kuvastaa tietyllä tavalla aikamme ahdistuneisuutta.
Valheilla on tunnetusti lyhyet jäljet.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus on valehtelijoiden klubi ja eräs ministeri varsinkin on patologinen valehtelija.
Ilmoita asiaton viesti
Senverran pitäisi aikuisen äänestysikäisen suomalaisen, tälläkin sivustolla, ymmärtää – mistä nyt oikein onkaan kyse.
Koska niin ei näytä olevan, median eikä ns. asiantutijoitten professoreineenkaan suhteen – niin kerronpa.
Viimekeväänä oli Suomessa eduskuntavaalit, ne oli demokraattiset vaalit joiden tulosta ei oltu manipuloitu, hallitusta alettiin muodostaa perinteisellä tavalla, hallitus saatiin kasaan, ja heti alkoi vasemmiston masinoima kapina oppositiosta. ’Loistavaa’ esimerkkiä näytti entinen narsistipääministeri joka ei halunnut hiekkakaatikolle leikkimään koska ei ollutkaan enää se Kuningatar.
Nyt tilanne on mikä on; vasemmisto ja vasemmistotaustainen ay-liike ei siis halua hyväksyä viimekevään eduskuntavaalitulosta eikä sen pohjalta tehtyä hallitusta toimineen.
Kyse on siis ihan samasta kuin oli muutama vuosi sitten USA:ssa; trumpilaiset eivät halunneet hyväksyä sitä presidentinvaalitulosta, tunnetuin seurauksin.
Kaikkien äänestysikäisten suomalaisten luulisi tietävän millaista politiikkaa ja puoluepolitiikkaa ajaa siniset, punaiset, keltaiset, mustat, vihreät ym. Hallituksen ajamat välttämättömät toimet, ja vieläpä tässä Suomen ja maailmantilanteessa pitää saada tehtyä ilman kaikenvaarantavaa ja rikollista, täysin ajattelematonta lakkokiristystä.
Ilmoita asiaton viesti
AY – liikkeellä on ollut vuosikymmeniä aikaa toteuttaa blogistin kaipaama työntekijöiden parempi vaikutus yrityksiin. En muista ainuttakaan yritystä ay-liikkeen puolelta tähän suuntaan. Ymmärrettävää sikäli että se vähentäisi ay-johdon valtaa.
Sisällöllisesti hallituksen ajamat uudistukset on vaihtelevasti toteutettu muissa pohjoismaissa ja Saksassa. Muistutetaan vielä että esimerkiksi ensimmäisen sairauspäivän karenssi on toteutettu ja on sitä paitsi muistaakseni teknisten liitolla voimassa Suomessakin. Siis osa teollisuusliiton liitoista on tämän hyväksynyt.
Muutama esimerkki jossa ne rusinat on jätetty poimimatta pullasta:
Ruotsissa sairauspäiväraha on 20% alempi kuin palkka – ei tavoitella Suomessa
Saksassa mikroyrityksessä voidaan työntekijä irtisanoa ilman mitään perustetta – ei tavoitella Suomessa
Työn vastaanottovelvoite on erittäin ankara Tanskassa ja Islannissa – ei tavoitella Suomessa
Ilmoita asiaton viesti
Paasion hallitus käynnisti keskustelun yritysdemokratiasta, jota todella tavoiteltiin. Myös valtio ja moni kunta käynnisti virastodemokratiakokeiluja. Eduskunnassa 1967 ? säädettiin heikko yhteistoimintalaki. Keskusta ja porvarit saivat aikaan, että siitä tuli heikko ja myös 2001 ja 2022 yt-lain samoin. Suomi putos puusta, se kävi äkkiä ja kansalaissodasta liian vähän aika. Kommunismin ja sosialismin mörkö elää vieläkin.
Ilmoita asiaton viesti