KRISTINUSKON TIE PASIFISMISTA SOTAPOLUILLE
Venäjän ortodoksinen kirkko ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan toisin kuin ortodoksiset kirkot muualla. Venäjän ortodoksisen kirkon ja valtion vahva nationalistinen liitto tukee meneillään olevaa hyökkäyssotaa.
Kansalliset kirkot ovat historiassaan kannattaneet valtioidensa sotapolitiikkaa. Esivalta on puolestaan tukenut valtiokirkkojen uskonnollista hegemoniaa ja niiden harjoittamaa uskonnollista suvaitsemattomuutta ja syrjintää – lainsäädännöllä ja pakolla.
Miten tähän on tultu?
Jeesus kielsi väkivallan: joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu (nyky-Raamatussa ”kaatuu”). Matteus laittoi Jeesuksen suuhun: ”Autuaita ovat rauhantekijät, he saavat Jumalan lapsen nimen”. Kaikille ovat tuttuja vuorisaarnan sanat, joissa Jeesus kehottaa: jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin. Samoin hän kielsi tekemästä pahalle vastarintaa.
Ilmeisesti aitoa historiallista Jeesusta on tuo vanhan hammas hampaasta-moraalin hylkääminen. Paavalikin kielsi kirjeessään roomalaisille maksamasta pahaa pahalla ja kehotti elämään rauhassa kaikkien kanssa sekä jättämään tuomion Jumalalle.
Alkukirkko otti Jeesuksen ja Paavalin sanat tosissaan erehtymättömänä Jumalan sanana. Sen vuoksi toimiminen sotilaana ja osallistuminen sotiin oli kiellettyä. Alkukristityille ihmiselämän pyhyys ja sen ehdoton kunnioitus poikkesi ympäröivästä yhteiskunnasta.
Kirkkoisien kanta 100-300-luvuilla sotaan jatkui jeesuslaisella linjalla. Justinus Marttyyri (100-luvun alkupuolella) vetoaa kristinuskon apologia-teoksessaan Jesajan ennustukseen: ”kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.” On muuten arveltu, että hän ensimmäisenä käytti suomessa kristinuskoksi käännettyä sanaa.
Vuoden 150 tienoilla syntyneen Tertullianuksen mukaan Jeesus riisuessaan aseen Pietarilta, riisui aseista jokaisen sotamiehen siitä lähtien.
Niin ikään merkittävä kirkkoisä Origenes nimitti kristittyjä rauhan lapsiksi, jotka eivät Jeesuksen tähden nosta koskaan miekkaansa toista kansaa vastaan, jotka taistelevat hallitsijansa puolesta rukoilemalla hänen puolestaan. Kirkkoisän mukaan kristityt eivät osallistu hallitsijansa sotiin, vaikka heitä siihen pakotettaisiin. Origenes kuoli kidutuksiin vuoden 250 tienoilla vainoissa.
Kristityt hylkäsivät kaiken sotaan osallistumisen. Se aiheutti vakavan ristiriidan Rooman valtakunnan sotaisuuden ja kansalaisilleen asettamien vaatimusten kanssa. Kristinuskosta ei olisi koskaan tullut Rooman valtakunnassa ja myöhemmin muissa maissa valtionuskontoa, ellei kristikunnan kanta väkivaltaan ja sotaan olisi muuttunut. Jeesuksen väkivallattomuuden, rauhan ja vihollisen rakastamisen opetukset menivät opportunistisessa uskonnollisen ja poliittisen valta-aseman kaupassa. Yksi kristikunnan suuria auktoriteetteja, Augustinus, muotoili kirkon uutta kantaa sotiin 300-400-lukujen taitteessa. Kristinusko astui sotapoluille ensin Rooman valtakunnan keisareiden kanssa.
Augustinus yritti perustella, että sodankäynti on sopusoinnussa Uuden testamentin oppien kanssa. Hän määritteli, että on oikeudenmukaista sotaa. Se ei ollut vain puolustussota. Oikeudenmukaisia olivat myös sodat, joissa kaupunki tai kansa oli jätetty rankaisematta jumalattomista teoista. Kostosodat olivat siten oikeutettuja. Sodat olivat oikeutettuja myös käännytys- ja lähetystarkoituksissa sekä oikean uskon puolustamisessa.
Nämä näkemykset vakiintuivat vähitellen kristinuskon näkemyksiksi ja tekivät Euroopasta maailman sotaisimman maanosan hyvin pitkäksi aikaa. Molemmat maailmansodat ovat alkaneet Euroopasta, Venäjä varoittelee kolmannesta.
Papit siunasivat aseita kristikunnan sisäisissä sodissakin – molemmilla puolilla. Pyhiä sotia riitti. Sodan pyhyys ja katteeton lupaus taivasosasta taistelussa kaatuneelle lisäsi väkivallan motivaatiota, laajuutta ja määrää. Kirkoilla ja kristinuskolla ei ole ollut universaalisuutta, riittävää autonomiaa valtioista ja moraalista voimaa nousta yhdessä nationalismin ja rajojen yli rauhan asialle.
– Pedoilla on väärät profeettansa (helposti).
– Ukrainalaiset ortodoksisen kirkon papit ovat irrottautuneet ”Moskovan” (”Putinin”) ”patriarkaatista”.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008689732.html
https://ort.fi/uutishuone/2022-03-15/teologiryhman-julistus-venalainen-maailma-russkij-mir-opetuksesta
Muuten: termi ”fundamentalistinen” on hankala (fundamentalisti-kortilla voi lyödä ketä tahansa vaikkapa jos toinen esim. tahtoo ihan vain pitäytyä kristinuskossa). Termi fanaattinen tms. olisi selkeä ja hyvä. En itse kuulu ortodoksiseen kirkkokuntaan.
– Maallisen regimentin puolella hyvä esivalta pyrkii suojelemaan kansalaisiaan. Maallinen esivalta on Jumalan asettama asia.
( Toki laittomuus voi saada myös vallan, kuten esim. Venäjällä on tapahtunut. )
– Hengellisen regimentin puolella: Jeesus kehoittaa kääntämään toisen poskenkin. Matt. 5: Hän kehoittaa rukoilemaan vainoojien puolesta ja rakastamaan vihollisia. Olkaa täydelliset niinkuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon, ja uskonhaltijoitten suhteen tapahtuu ne klassiset, mitä valtapaikoille yleensä käy ennenpitkää, kun kääntyvät tukemaan merkittävintä.
Uskonnollisuus ja aatteisto vetäjineen, tekniikka toimittajineen, todellisuus tutkijoineen, talous säädöksineen, … eivät ole ihmisen elämässä mikään sen erikoisempia linnakkeita, jotka ei saisi aikaan samaa toimintaa, kuin on yleensä tapana.
Vallan vinkkelistä kun katsotaan, ei mitään syytä ajatella näistä kovin erillisesti, kun sitä helpommin samaa pakettia, mitä enemmän merkitystä erikois-sektoriin kuuluu.
Jää tylsämielinen toistovaikutelma, jos perusasioista ei voi odottaa kuin vuositolkun jauhamista. Mitään kokonaisempaa ei seuraa. Hakkelusta sitäkin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Kari: Kypäräpäinen pappi. (kokoomuksen logo)
Koti, uskonto ja isänmaa. (kokoomuksen slogan)
Räsänen, raamattu ja rynnäkkökivääri. (naisten sarjan hopeamitali)
Sotapapit: Jatkosotamme ”pyhä sota” Suur-Suomen saavuttamiseksi.
Miekka, risti ja kypärä.
Isänmaan rakkaus, sankarihurskaus ja uhrivalmius.
– Pappi Elias Simojoki, IKL, Sinimustat, AKS.
”Tulemme repimään vangeista moiset aatteet ja ajatukset juurineen pois!”
– Punavankileirien johtajina ja vankien ”kasvattajina” toimineet papit 1918.
( Raamatun lauseita ja ”Tahko” Pihkalan voimisteluohjeita riitti, mutta ei aina edes leivänpalaa syötäväksi.
Kuolleisuus oli leireillä suurta-ehkä tarkoituksellakin…?)
Ilmoita asiaton viesti
”Russian Church blessings for weapons”
https://www.asianews.it/news-en/Russian-Church-blessings-for-weapons-53326.html
”Venäjän ortodoksikirkon papit eivät ehkä jatkossa enää siunaa joukkotuhoaseita”
https://yle.fi/uutiset/3-11192280
Venäjän kirkon tekopyhyys on aivan hämmästyttävää.
”Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.”
Ilmoita asiaton viesti
”Kristinuskosta ei olisi koskaan tullut Rooman valtakunnassa ja myöhemmin muissa maissa valtionuskontoa, ellei kristikunnan kanta väkivaltaan ja sotaan olisi muuttunut.”
Paha tuohon on mennä väittämään vastaan, kun ei ole esimerkkiä pitkäikäisestä pasfistivaltiosta, jossa olisi ollut joku valtionuskonto.
Kuitenkin tuo kristinuskon ”lankeemus” valtionuskonnoksi tapahtui vainojen jälkeen. En pysty moittimaan päätöksentekijöitä, jos vaihtoehtona on tulla tapetuksi tai arkkipiispaksi valtion suojiin.
Jeesuksen aikanahan poliittinen tilanne oli sikäli toinen, että kyse oli miehitetystä maasta. Vastarinta olisi todennäköisesti johtanut täydelliseen kansanmurhaan.
Luther sitten teki selkeän jaon maalliseen ja hengelliseen regimenttiin, jolta pohjalta sotiminen menee sinne maalliselle puolelle, mitä nyt sotilaspapit…
Mielenkiintoinen tilanne on USA:ssa, jossa siirtolaiset olivat saaneet tarpeekseen katolisen kirkon määräysvallasta ja niinpä Yhdysvalloilla ei ole valtionkirkkoa. Ei tämäkään ole toki täysin estänyt USA:ta osallistumaan sotiin.
Nykypäivän tilanteessa Moskovan patriarkka Kirill on poikkeavan sotaisa kirkonjohtaja. Olisiko enemmän tiedustelumies kuin rauhanmies? Sotaisuuden perustana näyttäisi olevan viholliskuvallisuus.
Ehkäpä kristinuskon tulisi olla vähemmistöuskontona, niin kristityt olisivat kristillisempiä kuin muuten?
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä, harkittuja kommentteja! Vainoista ym. lue aikaisempi juttuni Kristinuskon suvaitsemattomuus/ väkivaltaisuus
huhtikuun alkupuolelta.
Ilmoita asiaton viesti
Jeesuksen aikaan ei ollut kristinuskoa. Uskonto syntyi määrittämään ihmisten välisiä valtasuhteita ja sillä ei ole yhteyttä Jeesukseen tai edes Jeesuksesta kirjoitettuihin kertomuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa, että kristinusko syntyi myöhemmin ja vähitellen eikä suinkaan Jeesuksen julistuksen mukaisena sIkäli kuin se on ylipäätään jäljitettävissä. Luepa täältä sivulta aikaisempi puheenvuoroni ”Oikeaa kristinuskoa ei ole”. Se on julkaistu myös Kanava-lehden numerossa 3/2022 vähän suppeampana. Siinä on enemmän vastausta kommenttiisi. Kiitos kommentist!
Ilmoita asiaton viesti