Lastensuojelun kestokurimus

Hesarin 5.5. yleisönosastossa on Itä-Vantaan lastensuojelun virkamiesten hätähuoto lastensuojelun tilanteesta. Ylikuormitus on tolkuton. 170 lasta odottaa asiakkuuteen pääsyä.

Vuosikymmeniä olen seurannut mediasta sosiaalitoimen ja erityisesti lastensuojelun ahdinkoa. Lähipiirissä on ollut useita alan ammattilaisia. Aina uudestaan ovat tulleet esille samat ongelmat. Henkilökuntaa on liian vähän, henkilökunta on liian heikosti palkattua, jolloin jopa pääosa on epäpäteviä ja jolloin henkilökunta vaihtuu vähän väliä. Palkkaus on pahasti alakanttiin, vaikka sosiaalityöntekijöiltä työn vaativuuden vuoksi edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa.

Olen monet kerrat keskustellut tilanteista, arvioinneista ja ratkaisuista, joita sosiaalityöntekijät lastensuojelussa joutuvat kohtaamaan ja tekemään. Asianajajana olen kokenut, etten voi kuvitella vaativampaa, tiedollisesti, taidollisesti ja psyykkisesti kokonaisuutena kuormittavampaa työtä.

Toivottavasti nyt neuvoteltu palkkaratkaisu tuo jotakin korjausta lasten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Kuntien päättäjien arvostus ei ole ollut lastensuojelua tukevaa. Ei ole haluttu palkata riittävästi henkilökuntaa, käytetään mieluusti epäpätevää henkilökuntaa ja kun pätevä hakee paikkaa, hänelle saatetaan ehdottaa kves:n alittavaa palkkaa.

En ole kohdannut mitään muuta alaa, jossa työn merkitys ja arvostus kohtaavat niin heikosti.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu