Seemiläistä suvaitsemattomuutta avioliittokäsityksessä

Helsingin yliopiston dogmatiikan emeritusprofessori Miikka Ruokanen moittii Hesarissa 16.3. piispojen esitystä kahdesta avioliittomallista. Ruokanen ei hyväksy avioliittoa samaa sukupuolta olevien keskein.

Ruokanen vetoaa konservatiivisen avioliittokäsityksensä tueksi juutalais-kristilliseen Raamatun opetukseen. Islamin hän unohtaa. Hän ei tunnista sisäistämänsä suvaitsemattomuuden alkuperää. Jahve, Jumala ja Allah ovat samaa perää.

Juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin yhteinen perintö ja uskonnollinen ja seksuaalinen suvaitsemattomuus painaa vielä raskaana nykyihmisten aivoja. Näiden yksijumalaisten uskontojen alkuperä on Lähi-Idän seemiläinen kulttuuri, joka perustui paimentolaisuuteen.

Seemiläinen kulttuuri oli paljon primitiivisempi kuin antiikin kreikkalainen ja roomalainen kulttuuri. Niissä harjoitettiin filosofiaa ja tieteitä ja seksuaalinen ja uskonnollinen suvaitsevaisuus vallitsi vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua. Niissä oli myös luonnonoikeudellista ajattelua ihmisten luonnollisista oikeuksista autoritaarisen jumalan lain sijasta.

Länsi alkoi uudella ajalla vapautua jumalan laista renessanssissa ja valistuksessa luonnonoikeudellisen ajattelun ansiosta ja kehittyä oikeusvaltioiksi ja tunnustamaan yksilön luonnolliset oikeudet. Laki maallistui, hylkäsi jumalan lain. Renessanssin ja valistuksen vaikutuksesta myös kristinusko humanisoitui toisin kuin islam.

Islamilainen maailma ja venäläinen ortodoksinen itä jäivät seemiläisen jumalan lain alle, jotkut myös lännessä, kuten kirkon kipuilu Suomessakin osoittaa. Ja arkaainen suvaitsemattomuus ja vetoaminen seemiläiseen jumalaan jatkuu.

Homoseksuaalien syrjintä on ollut juutalaisvastaisuuden ohella kristikunnan suurimpia ihmisoikeusloukkauksia. Kristikunnan juutalaisvastaisuus meni vielä pidemmälle. Se oli holokaustin välttämätön edellytys. Sitä niin luterilainen ja roomalaiskatolinen kirkko pyysivät anteeksi toisen maailmansodan jälkeen. Anteeksipyyntö seksuaalisesta syrjinnästä vie vielä aikansa.

Sinänsä on mielenkiintoista, että Lähi-Idän primitiivisen, seemiläisen kulttuurin Jumala vielä kummittelee nykyajassa ja jotkut vetoavat ”luomisteologiaan”, kuinka Jumala loi alkuihmiset, Aatamin ja Eevan, miehen ja naisen. Siinä evoluutio saa huutia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu