USKONNOT OIKEUTTAMASSA VALTAA, SOTAA JA DEMOKRATIAN VASTAISUUTTA
Ateistisen ja kommunistisen Neuvostoliiton henkisistä raunioista nousi uusvanha Venäjä. Se on kaivanut pakasteista ortodoksisen kirkon ja uskonnon. Voidaan aidosti puhua ideologiasta, koska ortodoksinen kirkko on kehittänyt uskostaan isovenäläisen, patrioottisen, umpivanhoillisen ja länsivastaisen version Venäjän valtiolliseksi uskonnolliseksi ideologiaksi. Sen huikea mainos keskellä brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa on jumalanpalveluksessa kuvattu Putin kynttilä kädessä.
Ortodoksinen uskonto soveltuu hyvin nyky-Venäjän ideologiaksi. Ortodoksinen kirkko on hämmentävästi pakastanut menneisyyden irrationaalisuutta, autoritaarisuutta ja taikauskoa, ihmeitä tekevine ikoneineen ja pyhäinjäännöksineen. Pappien jumalanpalveluksissa harjoittamien teatraalisten, mystisten ja juhlavien ilveilyjen maallinen vastine on Putinin ilmestys avautuvista, valtavista, kullatuista ovista kunniavartiossa seisovien sotilaiden kuin enkelten keskeltä.
Puolassa katoliset ovat liittoutuneet konservatiivisen puolueen kanssa, joka murentaa oikeusvaltiota ja sananvapautta. Näin tapahtuu myös Orbanin Unkarissa, jossa perustuslakiin kirjattiin kristilliset arvot valtiota ohjaavina periaatteina. Trump ja republikaaninen puolue oikeuttavat Yhdysvaltojen muutoinkin vajaan demokratian heikentämistä konservatiivisten kristittyjen tuella. Kuinka vaikenikaan Saksan kirkko natsismin edessä.
Paavalin ja lännen kirkon merkittävimmän kirkkoisän Augustinuksen mukaan valta on jumalasta. On ironista, että Roomassa teloitettu Paavali kirjoitti kirjeessään roomalaisille: ”Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on. Sillä ei ole esivaltaa muutoin kuin Jumalalta… joka asettuu esivaltaa vastaan, se nousee Jumalan säätämystä vastaan.”
Augustinus lausuu Jumalan valtio I- teoksessaan: ”Tosi Jumala, jolta kaikki valta tulee … Sotien kesto ja niiden tulos ovat Jumalan ratkaisun varassa.” Jumalan harkinnassa ja armahtavaisuudessa on joko rangaista tai lohduttaa ihmiskuntaa niin, että toiset sodat päättyvät nopeammin toiset hitaammin.
Jeesuksenkin sanoja ”Antakaa keisarille, mitä keisarille kuuluu” on yleensä tulkittu kehotukseksi kunnioittaa esivaltaa. Lutherin mukaan kristittyjen tuli olla tottelevaisia esivallalle myös silloin, kun se käski maailmallisiin sotiin. Tuollaiset näkemykset ovat olleet ihmiskunnalle kohtalokkaita.
Kristinusko ei ole ainoa uskonto, jolla valtiot oikeuttavat valtaansa ja väkivaltaansa. Uskonnon hyväksikäyttö on pikemminkin sääntö. Usko tuonpuoleiseen auktoriteettiin ja irrationaalinen, uskonnollinen argumentaaio soveltuvat nujertamaan rationaalista ja avointa keskustelua, päätöksentekoa ja demokratiaa.
Erdoganin islamismi on tuhonnut demokratian ja sananvapauden Turkissa. Hindunationalismi Modin Intiassa on samalla tuhoisalla tiellä. Juutalaisuuden perustuslakiinsa kirjannut Israel harjoittaa julmaa rasismia. Myanmarissa buddhalaiset kiihottavat mieliä islamilaisia rohingyoita vastaan, joiden kansanmurhaa armeija toteuttaa.
Ja Venäjällä ortodoksinen kirkko siunaa keisari Putinin hyökkäyssodan Ukrainassa. Kristinuskon pakastearkusta on kaivettu jopa Antikristus, jota vastaan pyhä Venäjä taistelee Ukrainassa.
Vallankäyttäjät näyttävät käyttävän uskontoa oikeuttamaan nimenomaan konservatiivista politiikkaa, joka kyseenalaistaa uskonnollista suvaitsevaisuutta, sananvapautta, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota. Samoille vallankäyttäjille näyttää olevan ominaista disinformaation käyttäminen, menneisyyden vääristely ja osalla myös valtion kohottaminen vanhaan taikka uuteen suuruuteen. Viime mainittu yhdistää Erdogania, Trumpia, Modia ja Putinia.
Olet oikeassa!
Uskonnot ja maallinen valta jatkavat yhteistyötä hallitakseen kansalaisia pelolla ja omituisilla tulkinnoilla
Ikävää on että erilaiset uskonnot sortuvat tähän ja unohtavat alkuperäisen tarkoituksensa tavallisen ihmisen lohduttajana ja auttajana.
Vallalla ja vallnhimolla on turmrleva vaikutus myös uskontojen johtohahmoihin ei vain politikohin.
Ilmoita asiaton viesti
”Uskonnot oikeuttamassa valtaa, sotaa ja demokratian vastaisuutta”. Tämä itsestään selvältä näyttävä ja tuntuva teesi sisältää realiteetti- ja logiikkaiharhan. Ihmiset, jotka liittyvät uskontoon, oikeuttavat esimerkiksi sotaan, on realiteetti mutta realiteetti on myös se, että uskonnottomia ei maapallolla ole kuin eläimet. Esimerkiksi kommunismi ja kapitalismi ovat uskontoja ja sota usein syntyy jo siitä, kun toiset uskovat, että kyllä on ja toiset että ei. Lisäksi yksi kielitieteeseen liittyvä teesi on myös se, että demokratia on huono yhteiskuntamuoto mutta parempaa ei ole keksitty.
Ilmoita asiaton viesti
Käsiteharha.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi kommunismi ja kapitalismi ovat uskontoja
———————————-
Ne ovat ideologioita eikä uskontoja.
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin Venäjän ortodoksiseen kirkkoon instituutiona ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Isoissa organisaatioissa on aina jonkin verran toisinajattelijoita. Natsi-Saksaa vastustanut luterilainen pappi Dietrich Bonhoeffer kuoli keskitysleirillä. Esimerkiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin Venäjän ortodoksiseen kirkkoon instituutiona ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Isoissa organisaatioissa on aina jonkin verran toisinajattelijoita. Natsi-Saksaa vastustanut luterilainen pappi Dietrich Bonhoeffer kuoli keskitysleirillä. Esimerkiksi. Tarja Halonen ei toivotellut jumalan siunausta, Sauli Niinistö otti taas käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Historia todistaa, että on ollut myös näin:
USKONNOTTOMUUS OIKEUTTANUT VALTAA, SOTAA JA DEMOKRATIAN VASTAISUUTTA
Se pahuus, jonka blogisti Kannala kieltämättä aiheesta näkee valtionuskonnoissa, ei poistukaan uskontojen poistamisella.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaissa, kuten länteen kuuluvassa, onnellisten-ja tolkun ihmisten tieto-ja järkiyhteiskunta Suomessa maallistuminen ja mm. kirkosta eroamiset etenevät.
– Vain evoluutio ja muutos on maailmassa pysyväistä-sanoivatpa esim. soinilaiset ja räsäsläiset mitä tahansa!?
…Mm. kirkon erottaminen valtiosta lähestyy meilläkin…
Ilmoita asiaton viesti
Pajusen ihanneyhteiskuntamalli veikin papit, dissidentit ja tolkun ihmiset kidutuskeskukseksi muutettuun entiseen Solovetzkin ortodoksiluostariin, Jakutian 50:n asteen pakkasiin ja jäämeren ratatyömaille ja Gulakkien saaristoon sekä neuvosto-mielisairaaloihin saamaan hoitoa hiipivään skitsofreniaan:
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnot, kaikkivoivat jumalat, raamattu ja muut pyhät kirjat tarvitsevat kiihkeitä puolustajia ja tukijoita, taistelijoita tuulimyllyjä vastaan, kuten soinilaisia, räsäsläisiä ja myös nopsan Päivi Kopsan.
– Siitäkin huolimatta maallistuminen ja mm. kirkosta eroamiset etenee.
Mistään ”kansallisesta herätyksestä” ei tietokaan, vaikka jopa Soinikin on kiertänyt saarnaamassa ja avaamassa veisuut, ikään kuin eteen.
– Hengellisestä TOSI ISOSTA JYTKYSTÄ ei näytä olevan tietoakaan…?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on sanonta: ”Ihmiseen istutettu omatunto on merkki Jumalan olemassa olosta.” Siihen eivät vaikuta evoluutio ja muutos.
Viisautta yli 2000 vuoden takaa. Roomalainen kirjailija Publilius Syrus on sanonut: ”Omantunnon haavat eivät milloinkaan arpeudu.”
Ilmoita asiaton viesti
Uskontojen tulisi säilyttää itsenäisyytensä suhteessa valtioon, pyrkiä aitoon universaalisuuteen ja omaksua uskonnollinen suvaitsevaisuus. Uskontojen häviäminen ei ole näköpiirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kristinuskon sukuiset uskonnot, ovat ihmisten kehittämiä sääntöjä elintavoista ja hierarkiasta yhteisöissä. Sääntöjä muutetaan, poistetaan tai lisätään aina sen mukaan, mitä kulloinenkin poliittinen paikallinen, yhteiskunnallinen tai maailmantilanne edellyttää.
Salman Rushdien teos, Saatanaaliset säkeet, on mainio esimerkki käytännöstä: Uusia säkeitä luodaan, kun suuntaus yhteiskunnassa alkaa tasa-arvoistua ja haluun noudattaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ai että ”sääntöjä muutetaan” ? Vuorisaarnan hömppää on 2000 vuotta vanhaa .. .
Ilmoita asiaton viesti
?
Ilmoita asiaton viesti
…kieltämättä se(kin) kaipaisi päivitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän uskonto-, ideologia-, usko-, uskomus-, tulkinta- yms. väittelyissä on ihmisen osa, kun on sellainenkin arkipäivän harha olemassa kuin käsiteharha – ja siitäkin käsitteestä voi väitellä. Olisipa jotenkin hienoa tietää sekin, mitä uskontoa, idoeologiaa, uskoa, uskomusta, elämäntulkintaa yms. Putiinikin nyt elämällään kannattaa mutta vain saatana ja Jumala sen tietävät — ja tietyllä tavalla nämäkin käsitteet tulevat väkisin käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnoilla siunataan sotaa ja muuta. Hienoin ydin kaikissa uskonnoissa on se henkilökohtainen taso. Suomen kirkon piiristä alkanut sekaantuminen ihmisten yksityisiin uskonkäsityksiin on selviö. Leipäpiispat paimentavat kansaa hyväksymään jollain poliittisella tasolla tehtyjä linjauksia vaikkapa homoudesta.
Ne ovat sitä henkilökohtaisen uskon alaa. Ei kai kukaan puhtaan omantunnon kanssa vaeltava voi turmelusta rakastaa.
Nämä omantunnon asiat on otettu jonkinlaiseksi poliiittiseseksi lyömäaseeksi. Uskoisin, että suuri osa ihmisista lukee pyhiä kirjoja ja kokee vahvistusta jo itselleen aavistuksena olevalle totuudelle. Sitten astuu kehään tulkintojen tekijät ja politiikkansa uskonnolla oikeuttajat.
Nyt on tietysti mukana rationaalisuus ja raha mittarina. Ne ovat niin kapean sektorin asioita, että todellakin tarvittaisiin kokonaisvaltaisempi uskonnollinen maailmankatsomus. Sata ja yksi asentoa oppaat ladataan netistä jo varhaisteineinä. Päälle tulee pohdinnat suuntautumisista. Ei ole ihme, että kansa alkaa olla niin elämäänsä kyllästynyttä, että hurahtaa sodan huumaaviin kutsuihin. Kaikki muu onkin jo sitten koettu ja nähty.
Uskonnot ovat usein pohjana laeissa.
Vika ei ole uskonnoissa. Niissä on hyvä pyrkimys. Ihmisen perimmäinen ahneus ja vallantavoittelu pukeutuu usein uskontojen kaapuun. Siksi nimenomaan sydämen yhteys Jumalaan pitää kaidalla tiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kristinuskon tulkintaa edustaa Sinunkin kirjoituksesi. Näet tarpeelliseksi julistaa suvaitsemattomuutta ja leimata ihmisiä. Minua kiinnostaa uskonto reaalisena, yhteiskunnasa ja historiassa ilmenevä ilmiönä. Ei ole mitään ”oikeaa kristinuskoa”, tulkintoja vain ja millään kristinuskon tulkinnalla ei ole kuin marginaalisesti tekemistä historiallisen Jeesuksen maailmanloppuodotuksen kanssa. Ja kirkon piirissä kehittynyt kristologia on uskomatonta ja tosiasiassa monijumalaista sekoilua.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkon piirissä on kaikenlaista hössötystä.
Jokainen ihminen puhuu omaan sydämeensä. Mikäli koet näkemysten kertomisen jonain suvaitsemattomuutena, kyse voi olla jostain henkilökohtaisesta kokemuksesta.
Kirjoituksesi hyökkäsi uskontoja vastaan. Myötäilin sitä monilta osin. Yhteiskunnallisena ilmiönä uskonto saa ihmisten ahneuden takia ikäviä muotoja.
Monenlaista vaihetta on ollut kautta aikain. Toiset saa lohdun uskosta, toiset kiljuu pillereitä tuskiinsa. Ihminen on heikko. yritin pitää kinni siitä, että ei ihmisen usko Jumalaan ole kiinni muutaman harhaan menneen politiikon toimista. Johdatus on Jumalasta.
Junnu Vainio lauloi siitä, että Apteekin ovikello soi, mutta eihän sieltä saa lääkitystä sieluun.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitukseni ei koskenut seksuaalisuutta. Sen vuoksi pidin outona, että parissa kolmessa kohtaa pidit aiheellisena siitä kirjoittaa suvaitsemattomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen on ajassa tyypillistä moralismia. Itse suvaiseminen kai tarkoittaa erilaisten ajattelutapojen hyväksymistä. Totesin, että tavallinen nuori, jolle pyhät tekstit aukeavat kokee Raamatun sanat puhuttelevina sellaisinaan. Siis minun totuuteni ja oikeaksi kokemani, ei välttämättä ole kaikilla sama. Pelkään Luojaani enemmän kuin ihmisten ryhmäpainetta.
Moni haluaa porata minunkin päähäni, jonkun modernin kotkotuksensa. En todistele lääketieteellä tai muulla mitään totuutta, joka muiden pitää hyväksyä.. Pitäkööt kantansa ja elämäntapansa. Kaikki ovat Jumalan Luomia. Kenties he ovat parempia Luojan edessä kuin minä. Kuka minä olen tuomitsemaan.
Minä olen elänyt pitkiä aikoja islamilaisissa maissa. Tiedostan pienuuteni, enkä muuta maailmaa ja ihmisiä ympärilläni.
Suvaitsemattomaksi leimataan Suomessa jos ei hyväksy jotain uusinta virtausta tai korvikemoraalia.
Otin kyseisen esimerkkinä kirkon nykyaikaisesta suhtautumisesta. Siinä kirkko antaa uutta ja poliittisesti latautunutta näkökulmaa ikiaikaiseen aiheeseen. Yhteiskunnassa ei tällä hetkellä vaikuta uskonnon iankaikkisuus perspektiivi. Siltä kannalta katsottuna synti on kammoksuttavaa. Eikä synnin karttaminen ole pelkästään seksuaalisuuteen liittyvä kysymys. Jokainen ihminen tekee syntiä. Ihminen on heikko, mutta se, että julistaa syntiään avoimesti, loukkaa sitä lapsen uskolla varustettua.ihmistä, joka pyrkii saamaan elämässään Luojansa hyväksynnän.
Tänä päivänä korostuu tuollaiset teemat. Onhan sitä ennenkin naiset asuneet pareina. Ei siinä tarvitse kertoa minkälaista on seksielämä vai onko sellaista. Samalla tavalla miehen ja naisen yhdessäolossa ei tarvitse todistaa itselleen ja muulla maailmalle makuuhuoneen asioita.
Ilmoita asiaton viesti