Yksityinen terveydenhuolto – terveydenhuollon syöpä

THL:n johtaja Mika Salminen (YLE 18.4.) on oikeassa. Työterveysjärjestelmä on tehoton. Perusterveydenhoidon tulisi olla kaikille samanlainen. Yksityinen terveydenhuolto on Suomen terveydenhuoltojärjestelmän syöpä.
Pääosin yksityisten lääkäriasemien hoitama työterveyshuolto toimii rinnakkain julkisen perusterveydenhuollon kanssa. Lähes 1,5 miljoonaa kansalaista saa palveluja sen kautta joutuisammin mutta kalliimmin yhteiskunnan tuella kuin julkisilta terveysasemilta. Mistä tämä johtuu?

Yksityisen työterveyshuollon ja yksityisten lääkäriasemien vuoksi lääkärit ja sairaanhoitajat eivät jakaudu järkevästi terveydenhuollossa. Julkisella puolella lääkärien ja sairaanhoitajien puute on huutava. Se on osaltaan johtanut myös sairaanhoitajien lakkoon.

Yksityisen terveydenhuollon hinnat ovat niin korkeita, että henkilökuntaa riittää sen tehottomaan toimintaan. Testasin 19.4. illalla noin klo 23 ajanvarausta. Rovaniemellä oli esimerkiksi Terveystalolla nettihaulla ”yleislääkäri” seuraavalla päivälle 20.4. vapaita aikoja 345. Näistä ajoista huomattava määrä jää käyttämättä. Myös erikoislääkäreille oli vapaita aikoja.

Onko julkisella puolella löysää? Vaikka osa ajoista, on videovastaanottoja, se ei muuta peruskysymystä. Jos osa heistä on ns. keikkalääkäreitä julkiselta puolelta, miten heillä on aikaa työhön yksityisellä sektorilla? Jos raha puhuu, se on osa yksityisen ja julkisen sektorin vinoutumaa.

Vastaavan voi todeta muillakin paikkakunnilla, joilla on yksityisiä lääkäriasemia. Terveysasemalle pääsyssä on viivettä ja erikoislääkäriä saa toivoa aikojen päähän. Sairaanhoitajat läkähtyvät julkisessa terveydenhuollossa. Julkisen terveydenhuollon kiireellistenkin hoitojen määräajat paukkuvat ja leikkauksia siirretään.

Kaiken lisäksi yhteiskunta maksaa työterveyshuollon kustannuksista kela-korvauksina enemmän kuin kela-korvaukset ovat keskimäärin kansalaista kohden. Näin vaikka julkisen puolen asiakkaat ovat keskimäärin sairaampia ja vanhempia kuin työelämässä olevat. Yksityinen terveydenhuolto on tehoton ja kallis.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu