Nuoria, naisia, koulutettuja ja radikaaleja – tulipunainen tsunami iski!

Kun ennakkoäänet rävähtivät taululle, oli vaikea uskoa silmiä. Vasemmistoliitto 18.4%!

Uskomatonta!

Vaikka lopullinen tulos oli prosenttia pienempi, ei se kuvaa muuta. Vasemmistoliiton vaalitulos ollut viimeksi näin hyvä 1979 eduskuntavaaleissa, silloin 17.9%.

Li Anderssonin henkilökohtainen äänimäärä oli posketon. Miltei neljännesmiljoona ääntä. Sitten Hertta Kuusisen kukaan SKDL/Vasemmistoliitossa ei ole yltänyt samaan. Eikä itseasiassa edes Hertta.

Li Andersson oli yksinään suositumpi kuin Keskusta tai Vihreät. Andersson sai 100 000 ääntä enemmän kuin kaikki PS-ehdokkaat yhteensä.

Vasemmistoliitto oli Helsingissä miltei Kokoomuksen kanssa tasoissa kisaamassa pääkaupungin suurimman puolueen asemasta. Turussa lähes 27% äänistä ja ykkössija. Oulussa 20.6% ja sitä rataa!

Käsittämätön menestys!

Vasemmistoliiton vaalitulos oli suurempi yllätys kuin PS:n jytky 2011. Demareille tämä on mietinnän paikka. Vaaleista toiseen vähintään SAK taannut kohtuullisen vaalituloksen. Nyt sekin nujerrettu.

Kun katseli Vasemmistoliiton vaalivalvojaisia, tuli etäisesti mieleen kuvat 1960-luvun lopulta: nuoria, naisia, radikaaleja, koulutettuja.

Äärioikeistolle vaalit olivat Euroopan tasolla menestys, ei kuitenkaan niin suuri kuin odotettiin. Suomessa laitaoikeisto koki musertavan vaalitappion. Puheenjohtaja Purran ylimielinen esiintyminen vaalitenteissä pohjusti katastrofin. Sakset kädessä ivallinen naureskelu, kun köyhiltä leikataan leipä pöydältä, ei varsinaisesti ole sekään mikään vaalihitti.

Ei tarvitse olla kummoinen politiikan penkkiurheilija ennustaakseen, että PS ajaa näillä näkymin täysillä päin suomalaista ikihonkaa.

Teuvo Hakkarainen tuskin oli ahkerin meppi edes perussuomalaisella mittapuulla. PS-puoluehallituksen menettely istuvan EU-parlamentaarikon poispotkimisessa hakee kuitenkin vertaista. Nyt maksetaan laskua.

Kokoomus oli odotetusti suurin puolue. Etenkin EU-vaaleissa äänestävät koulutetut, mikä toki suosi myös nuoria koulutettuja naisia pullollaan olevaa Vasemmistoliittoa.

Hallitukselle on lupa odottaa vaikeita aikoja. PS:n äänimäärä oli niin umpisurkea, että jopa Purran on puheenjohtajan paikkansa säilyttääkseen pakko lieventää hysteeristä leikkauslinjaa, joka kurittanut etenkin pienituloisia, joista moni äänestänyt perussuomalaisia.

Purra huuteli Oulun vaalitorilla mielenosoittajille: ”Punaliput liehuu, menkää töihin, menkää töihin”! Vastuutonta käytöstä ministeriltä! Ja hupaisaa, jos ottaa huomioon valtiovarainministerin tai puolueen valitun EU-parlamentaarikon oman työhistorian.

Kaiken päälle vuoden päästä ovat kunta- ja aluevaalit ja PS:n ehdokasasettelu alkutekijöissä, jos sitäkään. Helppo kuvitella, ettei EU-vaalimenestys ole omiaan kasvattamaan ehdokkaaksi pyrkivien jonoja piiritoimistoilla.

Kristillisdemokraatit eivät saaneet yhtään paikkaa. Olisiko syytä kiinnittää huomio ehdokasasetteluun? Toisaalta edes KD:n kaikille kannattajille ei mene läpi hallituksen hyväosaisia suosiva täysin epäkristillinen linja.

On vaikea esiintyä edes raamattupersuissa kristittynä, kun pakolaisista puhutaan haittamaahanmuuttona ja maahanmuuton käsittelyä ollaan siirtämässä Ruandaan tai jonnekin.

Eurooppa siirtyi oikealle, Suomi vasemmalle, mikäli mitataan parlamenttipaikkojen määrää. Vasemmistoliiton elämää suurempi kysymys on, kuka puheenjohtajaksi valovoimaisen Anderssonin jälkeen?

Jussi Saramo siirtyy EU-parlamenttiin, muutoinkin kaksi ”anttilindmannia” vasemmalla olisi vähintään yksi liikaa. Tällä hetkellä kannatusta näyttäisi löytyvän etenkin Veronika Honkasalolle ja Minja Koskelalle, joista jälkimmäinen jo puolittain taisi ilmoittautua.

Molemmat hyviä ehdokkaita.

Nyt olisi tuhannen taalan paikka iskeä.. Onnistuessaan Vasemmistoliitto vie vihreiltä elintilan ja kannattajat. Vihreitä vaivaa vähän sama kuin keskustaa: puolue ei tiedä ollako vasemmalla, keskellä, oikealla vai eikö olla?

Etenkin nuoremmat äänestäjät haluavat selkeän vaihtoehdon: puolueen, jonka kantaa talouspolitiikkaan tai esimerkiksi Palestiina-kysymykseen ei tarvitse arvailla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu