Pappis- ja teologiehdokkaat eduskuntavaaleissa 2023

Oi niitä aikoja, kun käytännöllisen teologian professori oli pääministerinä, pastori ja teologian tohtori eduskunnan puhemiehenä ja parikymmentä muuta pappia kansanedustajana. Kirkko oli keskellä kylää ja kirkolla oli sananvaltaa myös yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

Entä nyt? Kahden viikon kuluttua on eduskuntavaalien 2023 varsinainen vaalipäivä. Löytyykö puolueitten listoilta pappisehdokkaita? Seuraavassa mukana pappien ohella myös teologit ja kanttorit. On mahdollista, jopa todennäköistä, että joku jäi huomaamatta, sori siitä!

Arviot vaalimenestyksestä perustuvat tasapuolisen puhtaasti pelkkään näppituntumaan, mutta myös valtakunnallisiin ja vaalipiirikohtaisiin gallupeihin.

Vasemmistoliitolta löytyy Satakunnasta puolueen ainut pappisehdokas: raumalainen seurakuntapastori Lotta Hatakka. Satakunnassa perussuomalaiset ovat Satakunnan Kansan gallupin mukaan saamassa jytkyjen jytkyä (32% annetuista äänistä) eikä Hatakalla liene mahdollisuuksia läpimenoon siitäkään huolimatta, että istuva vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski jättää eduskunnan.

SDP:llä on asettaa Helsingissä ehdolle kova ja suhteellisen nimekäs teologian tohtorikaksikko. Ilkka Kantolalla on eduskunnasta kolmen kauden kokemus ja pudottuaan 2019, yrittää Ilkka nyt uudestaan eikä suinkaan vailla mahdollisuuksia. Kirkkohistorian ja poliittisen historian dosentti teologian tohtori Ville Jalovaara Vuosaaresta puolestaan on tullut stadilaisille tutuksi kunnallispolitiikassa. Ville sai edellisissä kunnallisvaaleissa päälle 2000 ääntä ja voi yllättää.

Oulussa pastori, viestintäjohtaja ja monitoimimies Mikko ”piispanpoika” Salmi on demarien listalla ja saattaa hyvinkin kivuta Arkadianmäelle Tytti Tuppuraisen vanavedessä, etenkin kun SDP:n vaalipiirin toinen istuva kansanedustaja Raimo Piirainen ei enää asetu ehdolle. Mainittakoon, että Vaasan vaalipiirin alueelta Kokkolasta SDP:llä löytyy vielä pappisehdokas Emilia Teerikangas. Ehkä puhe ”sosiaalidemokraattisesta” kirkosta ei ole ihan vailla perustetta.

Keskustapuoluetta on ollut tapana pitää ”pappispuolueena”, erityisesti vanhoina hyvinä aikoina vanhoillislestadiolaiset äänestivät sankoin joukoin puoluetta. Nykyään SRK:n pääkonttorilla juodaan niin punaista- kuin kauramaitoakin. Rauhanyhdistysten keskusyhdistys välttää visusti antamasta minkäänlaisia äänestysohjeita. Taivaaseen pääsy ei ole puolueesta kiinni, vaikka vasemmistoa vanhasta muistista karsastetaan. Oulun vaalipiirissä Keskustalla on kolme pastoria ehdolla. Pekka Aittakumpu on kerännyt valtakunnallistakin näkyvyyttä oltuaan joissakin arvopoliittisissa kysymyksissä näkyvästi konservatiivisilla linjoilla vastoin puoluejohdon toista kantaa. Aittakumpu mennee heittämällä läpi. Samoin toinen Keskustan vl-pastori Mikko Kinnunen Reisjärveltä. Ylivieskan körttikirkkoherra Eija Nivala tuurasi Oulun tuomiorovasti Satu Saarista menneenä vuonna menestyksekkäästi, ja on toiminut pappisliiton puheenjohtajana sekä oli hetken kesällä 2018 kansanedustajanakin. Nivalan läpimeno riippuu nyt täysin Kepun vaalimenestyksestä Oulun vaalipiirissä ja mikäli gallupeihin on uskominen – ja miksei olisi – PS vienee Keskustalta nimenomaan Pohjois-Pohjanmaalla ääniä.

Uudellamaalla Keskustalla on ehdolla kaksi tunnettua pappia: Timo Laaninen ja veteraani ex-kansanedustaja Lauri Oinonen. Laaninen näytti, ettei koskaan ole liian myöhäistä hankkia pappisvihkimys ja Oinonen istui kansanedustajana 1999-2011. Molemmat jäänevät nyt rannalle. Pelin politiikan suvereeni taitaja Laaninen tuntee Santeri Alkion ja poliittisen kentän paremmin kuin omat taskunsa, mutta Uusimaa on Keskustalle vaikea vaalipiiri – siitäkin huolimatta, että supersuosittu Antti Kaikkonen kerännee kevyesti toistakymmentätuhatta ääntä ja vanavedessä on hyvä uida.

Pilapiirtäjä Kari piirsi Kokoomuksen hahmon papin pukuun kypärä tiukasti päässä. Nyt näyttää huonolta. Teologian tohtori Pekka Niiranen on ehdolla Savo-Karjalassa, mutta lienee ilman läpimenomahdollisuuksia. Oulun vaalipiiristä Arkadianmäelle koeponnistaa Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen. Kypärä suhteellisen arvoliberaalin Törmäsen päähän sopii huonosti eikä läpimeno tällä kertaa onnistune. Menestystä silti Tuomolle! Sen sijaan Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla majuri evp ja teologian maisteri Juha Hännisellä saattaa olla edessä junalipun osto etelään. Hänninen on Kokoomuksen kovemman kurilinjan sotureita ja kypärä sopisi Juhan päähän hyvin, paitsi, ettei Hänninen muistaakseni ole vihitty papiksi.

Perussuomalaiset on ainakin ohjelmatasolla kristillissosiaalinen puolue, mutta pappisehdokkaiden lukumäärässä se ei näy ja puolueen suhteet mentaliteetiltaan melko punavihreään kirkolliseen eliittiin ovat olemattomat, jopa antagonistiset. Tulee mieleen, kuinka kirkko boikotoi aikanaan ensin koko vasemmistoa ja sitten vain punaisempaa puoluetta. Nyt ei auta, vaikka Halla-aho agnostikkonakin lukee lapsilleen iltarukouksen, Turun Mikaelin seurakunnan PS-kanttori Silvia Koski jäänee rannalle, samoin Kaakkois-Suomen vaalipiiristä seurakuntapastori Vesa Julin. Sen sijaan kankaanpääläisellä pastorilla ja yhteiskuntatieteen tohtori ja PS:n kansanedustaja Jari Koskelalla ei ole epäselvyyttä läpimenosta. Uuden vaalikauden ensimmäinen saarna lienee jo kirjoitettu.

Mikäli lasketaan erilaisissa kirkollisissa tehtävissä toimivien kansanedustaja-ehdokkaiden määrä, on Kristillisdemokraatit ylivoimainen ykkönen, uskonnollinen suurpuolue vailla vertaa. Puolueen listoilla on useita pastoreita, joiden hengellinen viitekehys on muu kuin evl kirkko eikä heistä nyt enempää. KD on Helsingissä vaaliliitossa muun muassa Keskustan kanssa ja keskittää äänet kansanlähetysläiselle pastori Mika Ebelingille. Ebeling käynee kovan kilvan Keskustan sometykin Mikko Kärnän kanssa. Oma mutu-arvaukseni on, että Helsingin kunnallispolitiikassa kohta 30-vuotta vaikuttanut Ebeling vie voiton. Kärnä tunnettavuudestaan huolimatta – tai juuri sen vuoksi – miellettäneen edelleen ennen muuta ”Lapin mieheksi.” Ei käy edes junantuomalle uustadilaiselle, ei!

Kirkollisesti tunnettu, mutta poliittisesti vielä vihreä Sansan ex-toiminnanjohtaja Arto Antturi jäänee nyt enemmänkin statistiksi, koska vaaliliitto ja äänten keskitys determinoi asetelmaa. Arkkipiispan vaaleissa muinoin hyvin pärjännyt evankelinen pastori Ville Auvinen Turusta on myös KD:n ehdokkaana, mutta pienpuolueesta äänikynnys läpimenolle sen verran korkea, että rima jäänee eksegetiikan tohtorilta ylittämättä.

RKP:ltä en pappis- tai teologiehdokkaita löytänyt. Liike Nyt-listoilta sen sijaan löytyi kolme, joista tunnetuimmat ovat seurakuntapastorit Kristiina Kartano ja Mertsi Saarela. Kumpikaan tuskin parlamenttiin asti yltää.

Kirkon yhteiskunnallinen vaikutusvalta oli suurimmillaan ns. ensimmäisen tasavallan aikana. Siitä se on pikkuhiljaa hiipunut. Samalla, kun kirkon ”sanoma” on muuttunut luonteeltaan yhä enemmän eettiseksi ja sosiaalipoliittiseksi, on kirkon vaikutusvalta yhteiskunnassa paradoksaalisesti supistunut lähes olemattomiin.

Täysin epätieteellinen arvaukseni on, että seuraavassa eduskunnassa istuu kolme evankelis-luterilaisen kirkon pappia ja yksi teologi. Se on vähän, kun muistaa, että joskus kansanedustajista yli 10% ollut pappeja ja puolueena vain keskisuurella IKL:llä oli yhtaikaa eduskunnassa parhaimmillaan jopa seitsemän pappia.

Lopuksi sanottava, että minua häiritsee tavattomasti se nykyisin tavaksi tullut toisen puheenvuoron päälle puhuminen/huutaminen/kirkuminen. Ns. pienpuolueiden vaalitenttiä oli nimenomaan tässä suhteessa ilo seurata. Kaikille ehdokkaille tasapuolisesti on nostettava hattua. Kaikki todellisia kansanvallan ritareita!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu