Digitalisaatio tuo paljon hyvää, mutta ei koskaan voi täysin korvata fyysistä palvelutilannetta

Digitaaliset etäpalvelut eivät voi koskaan täysin korvata sosiaali-ja terveyspalveluissa henkilökohtaista kasvokkain tapahtuvaa hoito taikka muuta palvelutilannetta. Digipalveluiden kehittäminen ja niiden käyttäminen on kuitenkin oleellisen tärkeä tukimuoto kaikkinensa palveluiden järjestämisessä. Täydentävää palvelua. On asioita joita voi hoitaa myös etänä, kaikkeen ei tarvita fyysistä henkilökohtaista tapaamista hoitajan tai lääkärin kanssa.

Parhaimmillaan etäpalvelut nopeuttavat palvelun saatavuutta, vähentävät ruuhkia ja voidaan hoitaa isompia asiakasmääriä. Asiakkaan näkökulmasta etäpalvelut saa omaan kotiinsa ja ei tarvitse lähteä paikasta A paikkaan B.

On huomioitava kuitenkin se, että etäpalveluiden käyttö ei ole kaikille mahdollista. Kaikki eivät käytä tietokonettakaan. Kaikilla ei ole älykännyköitä. Kaikilla ei edes omaa sähköpostia käytössä. Erilaiset asiakasryhmät on huomioitava ja palveluiden järjestämistavoissa on oltava kattava keinovalikoima, jotta hyvinvointialueella on turvattu laadukas ja tarpeellinen hoito ja palvelut kaikille.

Palveluiden kehittämisessä keskiössä pitää olla asiakaslähtöisyys. Mitä asiakkaat tarvitsevat ja mistä asiakkaat/ potilaat hyötyvät. Taustalla on toki myös kustannustehokkuus, sitäkään ei pidä unohtaa.

Parhaimmillaan digitalisaatio tuo paljon hyvää, mutta kone ei koskaan voi kokonaan korvata ihmistä. Ei hoitajaa, ei lääkäriä, ei sosiaalityöntekijää, ei aina kasvokkain tapahtuvaa tapaamista fyysisesti.

Kari Viholainen
Aluevaaliehdokas
Vasemmistoliitto (sit)
Pohjois-Pohjanmaa

+1
Kari Viholainen
Sitoutumaton Oulu
Ehdolla aluevaaleissa

Puheenjohtaja. Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu