Eutanasialaista ei pitäisi edes väitellä, ihmisoikeudesta. Jos on arvojesi vastaista, elä kiellä muilta

Perjantaina 13.1.23 alkoi Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan yhdistyksen kampanja eutanasialain puolesta näin eduskuntavaalien alla. Monet tunnetut ihmiset ovat lähteneet tärkeän lainsäädännön tueksi.

Suomessa on keskusteltu jo pitkään kuolinavusta ja eutanasiasta. Lähinnä kylläkin väitelty ja sopua ei ole saavutettu siitä huolimatta vaikka suuri enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasia-lainsäädäntöä. Yhä useampi lääkäri kannattaa ja myös sairaanhoitaja. Oli kansalaisaloitekin ja sen eduskuntakäsittelyssä yli 50 kansanedustajaa käänsi takkinsa vuonna 2018. Sitten perustettiin asiantuntijatyöryhmä käsittelemään asiaa ja se väitteli asiasta kolmisen vuotta (2018-2021). Itsekin olin sen työryhmän jäsen, väiteltiin kyllä ja mitään selkoa ei tullut.

Lääkäriliitto on perinteisesti vastustanut kuolinapua kaikissa sen muodoissaan. Lääkäriliiton on jo aika muuttaa kielteistä suhtautumistaan eutanasiaan. Se kielteinen kanta ei ole enää tätä päivää. Onneksi asia on muuttumassa ja sehän nähtiin jo viime toukokuussa 2022 kun Lääkäriliiton valtuuskunnassa jo uskallettiin tukea kielteisen näkemyksen muuttamista neutraaliksi…asiat kehittyvät ja tämä asia ei sinänsä ole Lääkäriliiton päätettävissä oleva asia, vaan eduskunnan ja tulevan maan hallituksen. Lait meillä säätää eduskunta, ei Lääkäriliitto.

On hyvin outoa tässä meidän ihmisoikeuksia korostavassa maassa, että meillä ei toteudu ihmisoikeudet  kun olemme maallisen elämämme loppuvaiheessa suuressa kärsimyksessä. On epäinhimillistä se, että meillä ei ole lainsäädäntöä kuolinapuun / eutanasiaan. Tämä asia on korjattava ja lainsäädäntö on saatava. Toivon poliittisilta päättäjiltä nyt herätystä ja toimintaa. Seuraavaan hallitusohjelmaan on sisällytettävä lainsäädäntö kuolinapuun / eutanasiaan ja vielä siten, että se ei jää pelkästään kirjaukseksi vaan myös säädetään se laki. Kyse on ihmisoikeudesta ja itsemääräämisoikeudesta.

Kuolinapuun taikka eutanasiaan ylipäätään ei tarvitse kenenkään turvautua jos ei itse niin halua. Ei ole kenenkään pakko käyttää, mutta jos itse asiaa vastustaa, niin oikeutta toiselta ei voi viedä. Ihmisoikeus ja itsemääräämisoikeus, jokainen päättää omasta elämästään itse.

On enemmän kuin tarpeellista, että asia nousee eduskuntavaaleissa keskusteluun ja puolueet korjaavat epäkohdan tässä ihmisoikeuden ja itsemääräämisoikeuden puutteessa liittyen kärsimykseen elämän loppuvaiheessa. Saattohoitolailla asia ei korjaannu, se ei poista eutanasialain tarvetta ja eipä se saattohoitolakikaan ole edennyt mihinkään suuntaan, vaikka niin suuria puheita kuultiin 2018 eutanasia-kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä eduskunnan salissa ja sen ulkopuolella.

Siinä Sosiaali-ja terveysministeriön asiantuntijatyöryhmässäkin olimme yksimielisiä siitä, että saattohoitoon on saatava lainsäädännöllinen velvoite. Johonkin päytälaatikkoon on hautautunut se vaatimus, ei ole edennyt sekään.

Puheita on vuosien aikana kuultu, mutta nyt on tekojen aika!

Hyvän hoidon puolesta elämän loppuvaiheessa ja eutanasialain puolesta kärsimyksen ollessa kestämätöntä ja ihminen itse haluaa itselleen kuolinapua!

Kärsimys harvemmin jalostaa ketään paremmaksi, ennemminkin vie viimeisetkin rippeet ihmisestä. Jokaisella on oltava oikeus itse päättää!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu