Hoitotyö muuttunut orjatyöksi

Olen minä onnellinen kun en enää tee palkkatyötä hoitoalalla. Se työ on muuttunut ”orjatyöksi”.  On käsittämätöntä, että yhteiskuntamme päättäjät eivät sitten millään näytä ymmärtävän millään päätöksenteon tasolla kriisiä mikä on koko ajan vaan paheneva. Vanhukset ovat heitteillä, potilasturvallisuus sitä ja tätä, nuoria ei kiinnosta hakeutua hoitoalalle, töissä olevat hoitajat väsyvät ja miettivät minne lähtisi muuta työtä tekemään.  Palkkoja mikään taho, ei työantajat eikä poliittinen koneisto halua korjata oikeudenmukaiselle tasolle! Kaikenlaista selittämistä saa kuulla sieltä ja täältä, niin lehdistä, radiosta kuin ajankohtaisohjelmista televisiosta, että ”kyllä asia on vakava….pitäisi jotakin tehdä”…mutta kun sitä ja tätä ja tuota…

Se on vaan arvon päättäjät nyt pikaisesti teidän päätettävä yksinkertainen asia! Kysymys kuuluu näin! Haluammeko yhteiskuntana pelastaa meidän oman terveydenhuollon tässä maassa? Sen kummemmasta ei ole kyse! Siis haluammeko? Jos haluamme on rahaa löydyttävä, jotta se terveydenhuolto kyetään pelastamaan! Ilmaiseksi ei tule pelastumaan. Ei pelastu myöskään sillä kuuluisalla hoitajien ”kutsumuksella” eikä lääkärienkään kutsumuksella omaan ammatinvalintaan.

Tein hoitotyötä ihan nuorestä lähtien, noin 30-vuotta. Ensin kouluttamattomana 80-luvun alussa, sillä silloin perushoitajan sijaisuuksia tekivät myös täysin ilman hoitoalan koulutusta olevat. Oli pitkiä, jopa työuria kouluttamattomilla, vuosia, vuosia monet tekivät. Se oli varsin yleistä. Perehdytystä ei juuri ollut, sitä vaan käsky/ pyyntö kävi ja mentiin osastolle töihin, ihmisiä hoitamaan. Helsingissä Kustaankartanon vanhainkodissa oli paljon hoitajia, jotka olivat ”itseoppineita”…tai pikaisen perehdytyksen saaneita, kuten siihen aikaan itsekin olin. Opiskelin sittemmin sairaanhoitajaksi.

Toki oli myös hoitajan koulutuksen saaneita, mutta usein he olivat työvuorossa vähemmistössä. Koulutettuja ei saatu mistään.

Nyt me olemme menossa takaisin kohti 80-lukua. Ei tule hoitajat riittämään, ei sitten mitenkään. Tämä on niin pahasti sössitty kokonaisuus, että ei voi kuin ihmetellä!

+5
Kari Viholainen
Sitoutumaton Oulu

Puheenjohtaja. Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu