Käyty eutanasiakeskustelu mitä suurin pettymys

Tiistaina 31.8 21 julkistettiin Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito-asiantuntijatyöryhmän loppuraportti. Olihan se kolmivuotinen työrupeama. Mitä jäi käteen? Eutanasialain suhteen käteen jäi kolisevia kattilan kansia kattiloiden ollessa tyhjiä. Moni vakavasti sairas ihminen pettyi pahasti. Sain useita yhteydenottoja. Voitteko te auttaa? Te ette siis jatkossakaan voi auttaa? Kuka minua auttaa?

Voi tätä pettymyksen määrää.

Työryhmän raportti oli isku päin kasvoja niitä ihmisiä kohtaan, jotka elävät tilanteessa kun he haluaisivat tehdä oman ratkaisun, oman päätöksen omasta elämästään suuren kärsimyksen keskellä ja samalla tietoisena siitä, että tulevat kuolemaan. Kovin on valikoivaa Suomessa ihmisoikeus-ja itsemääräämisoikeus. Ei ne kuulu kaikille tasa-arvoisesti.

Ei kyseisiä oikeuksia olla valmiita kaikille suomaan. Sen osoitti laajapohjainen asiantuntijatyöryhmä, jonka jäsen itsekin kolmen vuoden ajan olin. Yritin kyllä puolustaa, mutta olen todella pettynyt lopputulokseen.
Jäikö jotain tekemättä tai sanomatta työryhmän työskentelyn eri vaiheissa?  Todennäköisesti jäi, mutta oli myös useita kuuroja korvia, jotka eivät halunneet kuulla eikä kuunnella.

Lääkäriliitto jatkaa edelleen jo todella kyllästyttävän kuuloista toteamustaan…”eutanasialla ei pidä ratkaista saattohoidon ongelmia”…Mahtaakohan Lääkäriliitto itsekään uskoa siihen tosissaan, että eutanasialaki ratkaisisi ne suuret haasteet ja ongelmat palliatiivisen sekä saattohoidon osalta?

Kylmää on kyyti kärsivillä ja kylmänä se kyyti tulee jatkumaankin, ellei poliittisella rintamalla tapahdu herätystä. Onko sitäkään näköpiirissä? Ei ole. Se tahtoo olla siten, että eutanasialakiin liittyvät ihmisoikeus ja itsemääräämisoikeus kysymykset ovat liian vaikeita juttuja jopa niille eduskunnan ja maan hallituksen poliitikoille, jotka ”harva-se-päivä” paasaavat julkisuudessa kyseisistä oikeuksista.

Olimme työryhmässä myös samaa mieltä. Ylevästi vaadimme ja esitämme, että saattohoitoon on laadittava lainsäädännöllinen velvoite. Tärkeä tavoite, kuten myös laki eutanasiasta on tärkeä tavoite. Arvot vaan ei työryhmässä kohdanneet. Kaikki kärsimys ei ollutkaan auttamisen arvoista. Kovin on mittarit erilaisia eri tahoilla. Nostan esille Kirkon ja Lääkäriliiton.

Valitettavasti on kuitenkin niin, että näköpiirissä ei ole mitään oleellista isoa parannusta kuolevien hoitoon lähitulevaisuudessa, vaikka työryhmänä kovasti sitä vaadimme. Ihmeitä en odota tapahtuvaksi. Suomessa on hoitajapula.

Tästä pettymyksestä kyllä noustaan. Menee hieman aikaa, mutta noustaan. Työtä jatketaan. Marraskuun 2. päivä järjestämme mielenosoituksen Eduskuntatalolla eutanasialain puolesta.

Kari Viholainen

Puheenjohtaja

Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry

www.oakry.fi

Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito-asiantuntijatyöryhmän jäsen 2018-2021

+8
Kari Viholainen
Sitoutumaton Oulu

Puheenjohtaja. Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu