Lääkäriliiton virallista kannan muutosta eutanasiaan odotetaan mielenkiinnolla. Kielteiselle kannalle ei enää perusteita

Ei ole kovin kauaa kun YLE uutisoi saattohoidon tilasta Suomessa. Saattohoitopotilas saatetaan kuskata viimeisiksi päiviksi ties muutaman sadan kilometrin päähän toiselle paikkakunnallekin odottamaan kuolemaa. Omaiset saattavat ajella autolla perässä.

Toivottavasti niin ei tapahtuisi kovin usein, mutta se on jo arkea ja nyt sitten hyvinvointialueet vähentävät eurojen kiilto silmissä hoitopaikkoja. Lienee kohtalona potilaiden kuskaamisen lisääntyminen.

Ei saa kuollakaan rauhassa läheisten lähellä. Ei toivoakaan, arpapeliä ja sattumaa kohta on.

Se piti kehittää saattohoitoa, mutta huonompaan suuntaan vie tie. Nyt kun eri hyvinvointialueilla aletaan vähentämään ympärivuorokautisen hoivan paikkoja vaikuttaa se pahimmillaan myös laadukkaan saattohoidon saatavuuteen.

Nyt kun kansalaisaloite eutanasialaista on ollut käynnissä marraskuun alusta lähtien, niin johan on vastustajat taas puhelleet kovin kauniisti, että ei sitä lakia tarvita, vaan kehitetään saattohoitoa.

Se pitäisi ymmärtää, että eutanasia on yksi oleellinen osa saattohoitoa eikä mikään erillinen kummajainen siitä. Hyvään saattohoitoon kuuluu se, että ihminen saa ja voi valita itselleen eutanasian, jos niin haluaa. Hyvin yksinkertainen ja selvä asia.

Jos ei halua valita täysissä sielun ja ymmärryksen voimissaan sitä eutanasiaa, niin sitten ei valitse, mutta se valinnan mahdollisuus on oltava.

Kyseessä ei ole murha eikä mikään väärä teko jos ihminen kärsimyksen täytteisessä elossaan haluaa kuolla ja saada itselleen kuolemiseensa apua ja se kuolema joka tapauksessa on lähiajan fakta.

On se nyt laillistettu eutanasia huomattavasti parempi tapa lähteä tästä maallisesta olemisesta kuin hypätä junan alle tai ajella autolla päin rekkaa taikka jollakin muulla epätoivoisella keinolla lopettaa elämä. Sellainen valinta herkästi aiheuttaa vaan surua ja kärsimystä muille tahoille.

On lohdullista se, että lääkärikunnassa eutanasiaan suhtaudutaan lisääntyvässä määrin myönteisesti. Lääkäriliiton uusin tutkimus oli iloinen uutinen. (25.1.24). Enemmistö lääkäreistä kannattaa eutanasian laillistamista täysin tai osittain.

Samalla monelta eutanasialain vastustajalta meni alta perustelu millä ovat vastustaneet lakia eutanasiasta, sillä monet poliitikotkin ovat pohjanneet näkemyksensä Lääkäriliiton kantaan.

Lääkäriliitto joutuu nyt pohtimaan oman virallisen nykyisen kielteisen kantansa eutanasiaan  muuttamista vähintäänkin neutraaliksi tai mieluiten lääkäreiden enemmistön näkemyksen mukaisesti myönteiseksi.

Ihmisyyden, inhimillisyyden, itsemääräämisoikeuden näkökulmasta on hyvä asia kun lääkäreiden näkemys vahvistuu kannattamaan eutanasialakia.

Näin sen pitääkin näkemysten kehittyä ja parantua huomioon ottamaan kärsivän ihmisen omaa tahtoa kuoleman edessä, mitä ei voida muuksi muuttaa, kuolema on lähiajan todellisuutta ja ihminen haluaa elämänsä päättää.

11-faktaa eutanasiasta, voit tutustua tässä linkissä.

https://oakry.fi/11-faktaa/

Kansalaisaloitteeseen eutanasialaista voit tutustua tässä linkissä ja myös halutessasi allekirjoittaa sen.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12678

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu