Lääkäriliitto elää omassa harhassaan eutanasia keskustelussa

Kati Myllymäki, Suomen Lääkäriliiton toiminnnanjohtaja totesi mielipidekirjoituksessaan (HS, 14.4.21), että, ”eutanasialla ei saa ratkaista saattohoidon ongelmia”. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007917146.html

Kerrottakoon taas kerran se, että ei eutanasialailla kukaan pyrikään ratkaisemaan saattohoidon ongelmia eikä eutanasialla niitä ongelmia edes pystytä ratkaisemaankaan. Kyseessä on kaksi eri asiaa. Saattohoitoa tulee kehittää, kukapa sitä vastustaa, mutta perusteltua on säätää myös laki eutanasiasta.

Lääkäriliiton aina nostaessa saattohoidon esille eutanasia keskustelussa on se selkeästi pelkästään ”viivytystaktiikkaa”, jotta ei vaan säädettäisi lainsäädäntöä eutanasiaan.

Exitus ry julkaisi lokakuussa 2019 Kuolinaputahdon, jossa toteamme mm. näin eutanasian kriteereistä:

https://www.exitus.fi/kuolinaputahto/

”Kuolemaan etenevä sairaus
Elinajan odotuksen arvioidaan olevan enintään 6 kk
Lääketieteellisesti arvioiden ei ole tautia lievittäviä tai parantavaa hoitoa
Riittävään palliatiiviseen hoitoon on annettu mahdollisuus ja hoito on toteutettu laadukkaalla tavalla
Kärsimykseen ei saada riittävää lievitystä
On olemassa oma selkeä ja toistettu halu saada apua kuolemiseen”

On myös perusteetonta väittää, että laittamalla saattohoito kuntoon poistuisi tarve eutanasialle. Se on niitä ihmisiä kohtaan erittäin kovaa ja julmaa, jotka omalla kohdallaan ovat tilanteessa missä kokevat oman elämänsä kovaksi kärsimykseksi ja eivät koe saavansa siihen lievitystä, helpotusta eivätkä jaksa ja halua enää elää ja se elämä on muutenkin päättymässä. Hyväkään saattohoito ei ole kaikkien vakavasti sairaiden kohdalla ratkaisu. On oltava oikeus itse päättää omasta elämästään ja jos niin haluaa ja kriteerit täyttyvät, myös eutanasian keinoin.

Ministeriön työryhmässä vallitsee vahva yhteinen tahtotila siihen, että tarvitaan lainsäädännöllinen velvoite saattohoidon järjestämiseen. Eutanasiasta työryhmässä on suurta erimielisyyttä. Tosin työryhmä ei ole asiasta päättävä taho. Toivottavaa on, että poliittiset päättäjät eli puolueet ottavat eutanasialain käsittelyyn mahdollisimman pian.

Kyse on ihmisoikeudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Laki eutanasiasta on perusteltua ja laille on vahva yhteiskunnallinen tuki kansalaisten keskuudessa.

Kari Viholainen
Puheenjohtaja, Exitus ry
Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito-asiantuntijatyöryhmän jäsen

+5
Kari Viholainen
Sitoutumaton Oulu

Ex-sairaanhoitaja. Tällä hetkellä toimin Exitus ry:n puheenjohtajana/ alk. 2016-.

Kolme aikuista lasta ja kahden lapsenlapsen pappa. Tekemistä on riittävästi. Kirjoitellaan...otetaan kantaa....erilaisiin asioihin kun on sanottavaa...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu