Lainsäädännön uudistustyössä ongelmia

Nyt kyllä ihan aiheesta voi ihmetellä lainsäädäntötyön toimivuutta Suomessa. Media uutisoi tänään 2.4.21, että Elinkeinoministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle saattohoitovapaata koskevan uudistuksen. Uutinen perustuu STT -uutisointiin ja nyt monet mediat kertovat asiasta.

Ylen uutisessa todetaan ”Lausuntokierrokselle lähetetty uudistus perustuu EU-direktiiviin. Tavoite on, että omaishoitovapaa tulisi käyttöön ensi vuoden elokuussa. Toistaiseksi on vaikea sanoa, kuinka paljon omaishoitovapaata tultaisiin käyttämään ja millaiset vaikutukset sillä siten olisi, kertoo erityisasiantuntija Johanna Ylitepsa työ- ja elinkeinoministeriöstä.

https://yle.fi/uutiset/3-11868819

Uutta vapaata saisi pitää viisi päivää vuodessa, eikä vapaan ajalta maksettaisi palkkaa. Vapaat voisi ottaa myös yksittäisinä päivinä. Tämä on täysin riittämätöntä. Työ-ja elinkeinoministeriön ehdotus on epäonnistunut jo alkuunsa.

Me sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito- työryhmässä olemme  tehneet arviota ja suunnitelmia laaja-alaisesti palliatiivisen ja saattohoidon osalta ja käsittelyssä on ollut myös lainsäädäntö eutanasiaan. Myös saattohoitovapaa ja siihen liittyvä lainsäädännöllinen uudistamistarve on ollut työpöydällä. Oli kuulemistilaisuuskin eri tahoille. Meidän esitysluonnos on varsin erilainen kuin Elinkeinoministeriön nyt lausuntokierrokselle lähettämä uudistus ja siihen on tehty myös kululaskelmia.

https://stm.fi/hanke?tunnus=STM055:00/2018

LAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTUSTYÖSSÄ ONGELMIA

Voinee todeta, että valtion hallinnossa lainsäädäntöön liittyvässä uudistustyössä ”toinen käsi ei tiedä mitä toinen käsi tekee”.….noloa on…kyllä eri ministeriöiden tulisi tietää mitä valmistelussa on eri valtioneuvostotason asettamissa asiantuntijatyöryhmissä.

Kari Viholainen
Puheenjohtaja, Exitus ry
Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito asiantuntijatyöryhmän jäsen

0
Kari Viholainen
Sitoutumaton Oulu

Ex-sairaanhoitaja. Tällä hetkellä toimin Exitus ry:n puheenjohtajana/ alk. 2016-.

Kolme aikuista lasta ja kahden lapsenlapsen pappa. Tekemistä on riittävästi. Kirjoitellaan...otetaan kantaa....erilaisiin asioihin kun on sanottavaa...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu