Miksi ei saisi järjestää oman kuolemisensa juhlat, kutsua läheiset ja ystävät koolle ja kuolla eutanasian avulla?

Niinhän se on, että kun olemme lähestymässä kuolemaa jonkin sairauden uuvuttamana, oli se sitten syöpä tai jotakin muuta, niin toisille se kuoleman odottaminen ja kaikki siihen liittyvä epävarmuuden tunne sopii ja sen voi kestääkin. Siihen vaikuttaa omat elämän arvot, voi vaikuttaa uskonto ja uskomukset, mutta sitten on ihmisiä, jotka haluavat tehdä oman päätöksen siinä kuolemisen odottamisessa. Päättää itse milloin kuolee ja miten kun on tieto kuolemisen läheisyydestä ja sitä ei voi kauemmaksi siirtää.

KUOLEMAA EI LIENE OLE MISSÄÄN MÄÄRÄTTY SELLAISEKSI,  ETTÄ PITÄISI AINA SURRA JA ITKEÄ, SAA JA VOI MYÖS ILOITA SEKÄ JUHLIA ELETTYÄ ELÄMÄÄ -mistä on luopuminen

On ihmisiä, jotka haluavat valmistautua ja on oma tahtotila järjestää se viimeinen päivä. Kutsua kenties läheiset  koolle, ystäviä ja itselle tärkeitä ihmisiä, tervehtiä heitä viimeisen kerran, muistella mitä sitä onkaan tehnyt elämänsä aikana, mitä kokenut ja ehkä sitäkin mitä jää tekemättä ja sitten poistua tästä maallisesta elosta oman kuolemisen juhlan jälkeen, ehkäpä kohottaa maljakin päättyvälle elämälle.

On halu pitää oma elämä omassa hallinnassa mahdollisimman pitkään loppuun asti eikä halua kokea sitä epävarmuutta mikä kovin usein lähestyvään kuolemaan voi liittyä. Fyysiset voimat ehtyvät, väsymys valtaa olotilan, henkinen ahdistus ja ehkä fyysinen kipukin on läsnä vaikka saisi kuinka laadukasta saattohoitoa.

Minusta on tärkeää, että ihmiselle suodaan valinnan mahdollisuus niistä arvolähtökohdista mitä meillä itse kullakin on. Ei ole pakko valita eutanasiaa itselleen, mutta ei ole oikein myöskään kieltää jotakin toista ihmistä turvautumasta siihen, jos hän kokee sen arvojensa mukaiseksi. Se on sitä itsemääräämisoikeutta kuoleman edessä.

Sinäkin voit allekirjoittaa kansalaisaloitteen,  jotta eutanasia saataisiin eduskunnan käsittelyyn. Hyvin on kertynyt allekirjoituksia, mutta maaliin on vielä matkaa

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12678

 

Kari Viholainen
EX-puheenjohtaja (2016-2022)
Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry

Nykyinen rivijäsen

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu