Pohjoismaissa yhteinen vaatimus lääkkeellisen kuolinavun laillistamisesta

Suomessa käytiin vilkasta keskustelua eutanasian laillistamisesta julkisuudessa viimeksi vuosina 2016-2018 kun kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta oli käynnissä ja eduskunnan käsittelyssä.

Kuolinapuun liittyvästä lainsäädännöstä keskustellaan toki aina, enemmän ja vähemmän. Me Exitus ry:ssä olemme määrätietoisesti pyrkineet pitämään keskustelua yllä ja tulemme tekemään työtä lain puolesta myös jatkossa.

Eutanasia kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä 2018 eduskunnan hylätessä aloitteen perustettiin laajapohjainen asiantuntijatyöryhmä käymään läpi palliatiivisen ja saattohoidon tilaa Suomessa sekä tarkastelemaan eutanasia lainsäädännön tarvetta. Tämän työryhmän työ päättyy tulevana kesänä.

Yhtä mieltä ollaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittämisestä, mutta ollaanko sitten yhtään samaa mieltä kuolinapuun liittyvästä lainsäädännöstä. Vähintäänkin kahta mieltä ollaan. Se ilmaisu lienee sopiva.Vahvempaakin ilmaisua voisi käyttää, mutta jätetään nyt sanomatta.

On valitettavaa kun julkisuudessa pyritään luomaan mielikuvaa siihen, että laittamalla palliatiivinen hoito sekä saattohoito kuntoon vältyttäisiin kuolinapuun liittyvältä lainsäädännöltä. Se väite ei ole totta. Hyväkään hoito ei kaikkien vakavasti sairaiden ja suuria kärsimyksiä kokevien ihmisten kohdalla tuo sellaista tilannekuvaa jonka sairas, kuoleva itse kokisi itselleen edes tyydyttäväksi.

On epäinhimillistä, ihmisoikeuden ja itsemääräämisoikeuden vastaista evätä kuolinapu sitä haluavalta kun elämä on joka tapauksessa päättymässä lähitulevaisuudessa ja yksilö itse haluaa kuolinapua itselleen oikeustoimikelpoisesti ja kriteerien täyttyessä.

Kaikissa Pohjoismaissa käydään keskustelua kuolinapuun liittyvästä lainsäädännöstä. Tammikuussa pohjoismaiset lääkkeellistä kuolinapua kannattavat yhdistykset julkaisivat yhteisen vaatimuksen maidensa hallituksia toteuttamaan kiireellisesti tarvittavat lainmuutokset, joilla voidaan varmistaa kansalaisten oikeus valita lääkkeellinen kuolinapu. Tällä tavoin voidaan välttää tarpeetonta ja sietämätöntä kärsimystä. Kuolinavun mahdollisuus tulee taata silloin, kun se perustuu asianomaisen omaan järkevään, harkittuun ja vapaaehtoiseen pyyntöön.

Vaatimus julkaistiin 27.1.2021 Suomen, Ruotsin, Norjan, Islannin ja Tanskan yhdistysten toimesta ja yhteistyöllä.

Kari Viholainen
Puheenjohtaja, Exitus ry
Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito- asiantuntijatyöryhmän jäsen

Kari Viholainen
Sitoutumaton Oulu

Ex-sairaanhoitaja. Tällä hetkellä toimin Exitus ry:n puheenjohtajana/ alk. 2016-. Kolme aikuista lasta ja kahden lapsenlapsen pappa. Tekemistä on riittävästi. Kirjoitellaan...otetaan kantaa....erilaisiin asioihin kun on sanottavaa...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu