Sairaus on hidaste – vaan ei kaiken este. Voi kyetä tekemään moniakin asioita

Syyskuu on kansainvälinen kipukuukausi. Suomen Kipu ry viettää kipuviikkoa 2-8.9.24 teemalla- Kipu koskettaa. Tarkoituksena on lisätä tietoutta kivusta ja sen hoidosta sekä tehdä kipua näkyväksi. Kipu koskettaa niin kipua tuntevaa itseään kuin hänen läheisiään.

Kukapa se haluaisi sairastua, ei varsinkaan pysyvästi ja pitkäaikaisesti. Jos menettää työkykynsä osittain tai kokonaan, voi se aiheuttaa suurta tyhjyyttä arkeen. Voi olla ajatuksia, onko minusta enää mihinkään tai olenko nyt tarpeeton. Mitä minä nyt teen? Vakavassa sairastumisessa hyvin yleinen miete on, miksi juuri minä sairastuin? Olenko tehnyt jotakin väärin, kun tämän vaivan itselleni olen saanut? ihminen voi kokea jopa syyllisyyttä elämäntavoistaan, kuinka on elämäänsä elänyt. Syyllisen etsintä  on tyypillistä. Se on inhimillistä reaktiota sairastumisen alussa. Voi olla monia kysymyksiä omassa mielessä ja niihin haluaisi nopeasti vastauksia.

Kaikkeen ei kuitenkaan ole aina vastausta, ei ole aina osoitettavissa selittävää tekijää, miksi sairastuu. Se voi olla mieltä raastavaa, kuormittavaa henkisesti sekä fyysisesti. Epätietoisuus ja tunne siitä, että minä en ole ansainnut tätä sairautta, voi ajaa alakuloisuuteen ja vakavaan masennukseen. Sairastunut voi käpertyä omaan oloonsa ja jopa eristäytyä muista ihmisistä ja entisestä tutusta elämäntavastaan.

Suruprosessissa on viisi eri vaihetta. Kieltäminen, viha, kaupankäynti, masennus ja hyväksyminen. Tämä pätee läheisen kuolemaan, mutta myös sairastumisen prosessiin, kun itse sairastuu. Näille tunteille on hyvä antaa oma aikansa. On yksilöllistä kuinka kauan meillä itse kullakin eri vaiheet kestävät. Oleellista on, että sallii itselleen erilaisia tunteita. Armollisuus itseään kohtaan on tärkeää, ei kannata vaatia liikaa itseltään. On lupa surra omalla tavallaan.

On sanonta, että aika tekee tehtävänsä. Me ihmiset olemme lopulta hyvin sopeutuvaisia ja myös kestäviä. Aikansa ottaa, mutta sairastumisen aiheuttamaan elämänmuutokseen on mahdollista sopeutua. Toivosta ei pidä koskaan luopua, toivo kantaa.

Vertaistuella on merkittävä voima. Kohdata ihmisiä, jotka ovat myös sairastuneet. Kokevat samoja tunteita tai ovat kokeneet ja miettivät samoja asioita kuin itse miettii,. Se on voimaannuttavaa. Kannattaa hakeutua vertaisten pariin. Suomen Kipu ry:llä on useilla paikkakunnilla vertaisryhmien toimintaa kipuoireisille, joko verkossa ja myös live-tapaamisia. Ota selvää onko sinun kotikaupungissasi, tietoa löytyy yhdistyksen nettisivulta www.suomenkipu.fi

Sairastuminen pysäyttää ja hidastaa, mutta sen ei tarvitse olla kaiken tekemisen este. Voi kyetä tekemään moniakin asioita ja elämään monipuolista ja antoisaa elämää sairastumisesta huolimatta. Anna itsellesi mahdollisuus -se kannattaa.

Kari Viholainen
Hallitusjäsen
Suomen Kipu ry

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu