Sosiaali-ja terveyspalvelut kriisissä ja ministeri Linden on sitä mieltä, että se ei ole maan hallituksen asia?

Meillä on rakennettu vuosikymmenten aikana hyvä rakenne sosiaali-ja terveyspalveluihin. Nyt näyttää siltä, että ne palvelut halutaan ajaa alas. Ilmastokriisistä on kyllä maan hallitusta vaadittu hätäkokoukseen (sitäkään vähättelemättä). Minun mielestä maan hallituksen pitäisi kokoontua hätäkokoukseen sosiaali-terveyspalvelujen tilasta. Miten ne turvataan?..

Ei tämä hoitajapula voi olla kenellekään yllätys, ei ainakaan päättäjille. Ja palkankorotusvaraa ei ole koskaan ollut mitä hoitajien palkkoihin tulee, aina on ollut syitä, miksi korotusta on niin kovin vaikeata toteuttaa, niin se näyttää olevan taas…maksaa kuulemma liikaa……nyt tulisi päättäjien alkaa laskeskelemaan paljonko maksaa rahassa ja inhimillisessä kärsimyksessä se kun hoitajia ei enää olekaan eikä mistään edes heitä saakaan…ne vielä tekee sen ajan hommia kun jaksavat ja kohta hekin lopettavat. Joko uupuvat niin pahasti tai sitten siirtyvät muihin hommiin..

Ulkomailta tuotavat hoitajat ei ole ratkaisu. Tarve on niin suurta. Pieni lisä voi olla muualta tulijat, mutta heitä haluavat myös monet muut maat. Keskeistä on saada meidän omia nuoria hakeutumaan alalle, mutta eivät he tule hakeutumaan siinä määrin kun tarvitaan jos tämän tilanteen annetaan olla nykyisellään. Meillä eläköityy iso määrä pois hoitajia työelämästä ja ikärakenne muuttuu, palvelutarve vaan kasvaa. Tarvitaan eläköityvien tilalle hoitajat ja tarvitaan heidän lisäksikin iso määrä ammattilaisia. Eläköityvien korvaaminen ei yksin riitä.

Olen erittäin huolestunut tilanteesta. Kertomukset kentältä, työelämästä kertovat karua tarinaa….hoitajat eivät tiedä pääsevätkö milloin työvuorostaan pois vai onko pitkä työvuoro…? …Vajaalla miehityksellä tekevät….miten siinä on aikaa paneutua sairaan ihmisen auttamiseen….miten ja millä ajalla huolehtia, välittää ja lohduttaa myös heitä, jotka eivät enää hyödy aktiivisesta hoidosta vaan elävät elämänsä viimeisimpiä hetkiä saattohoidossa….kuolemaa odottaen…

Ministeri Linden toivoo palkkaohjelmaa hoitoalalle ja se ei kuulemma ole hallituksen asia. Ei eduskunta ja maan hallitus olekaan neuvottelijaosapuoli palkkaneuvotteluissa, mutta nyt on kyse maan sosiaali-terveyspalvelujen olemassa olosta. Romahtaako ne palvelut? Eikö sen pitäisi olla nimenomaan maan hallitukselle oleellisen tärkeä asia?

Kari Viholainen, hallitusjäsen
Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu