SOTE-järjestöjen rahoitus ja toiminta on turvattava

SOTE-järjestöjen rahoitus on uhattuna Veikkauksen tulojen syöksyessä. Keväällä Korona-kriisi sulki peliautomaatit niin kaupoissa kuin ravintoloissa ja myös Veikkauksen omat Pelaamo pelisalit olivat pitkään kiinni. On myös aivan oikein, että peliongelmiin puututaan ja on myönteistä, että pelikoneita vähennetään voimakkaasti. Tämäkin tulee vähentämään Veikkauksen tulosta. Hyvä asia on myös ensi vuoden alussa tuleva pakollinen tunnistautuminen pelaamiseen. Oman pelaamisen voi myös kokonaan jo nyt Veikkauksen nettisivulla kieltää jos sinne on sattunut rekisteröitymään.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä esitetään sosiaali- ja terveysjärjestöiltä  leikattavaksi noin 127 miljoonaa euroa. Leikkaus ehdotus on järkyttävä.

Järjestöjen, niin pienten kuin suurten työ on tärkeää ja arvokasta. Nuorten, iäkkäiden, sairaiden, hyvin monenlaisten haasteiden-ja ongelmien kanssa painivien ihmisten tukeminen ja auttaminen tapahtuu merkittävin osin näissä eri järjestöissä. Järjestöjen työn merkitys on tiedostettava ja toimintamahdollisuudet on turvattava.

Yhdistykset ja järjestöt tekevät myös merkityksellistä yhteiskunnallista vaikuttamistyötä. Vuosikymmenten saatossa nykyiseen lainsäädäntöön järjestöillä on ollut suuri vaikutus.

Toivottavasti ratkaisu järjestö rahoitukseen löytyy. Lienee selvä asia, että jos järjestökenttä joutuu ajamaan palvelutuotantoaan alas, niin julkisen sektorin on hyvin vaikea paikata sitä. Se tietää ongelmia ja hoitovelan entistä kovempaa nousua.  Hoitovelkaa meillä jo on käsissä Koronan takia. Sitä ei tietoisesti kannata kasvattaa heikentämällä järjestöjen toimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Kari Viholainen
Puheenjohtaja
Exitus ry

Kari Viholainen

Ex-sairaanhoitaja. Tällä hetkellä toimin Exitus ry:n puheenjohtajana/ alk. 2016-. Yhdistykselle tärkeitä asioita ovat eutanasialainsäädännön puolesta puhuminen. Hoitotahtoasiat sekä edunvalvonta asiat. Hyvin tärkeä tavoite on vaikuttaa saattohoidon / palliatiivisen hoidon kehittämiseen koko Suomessa. Yhdistys siis on potilasjärjestö ja ajaa potilaan asiaa. EXITUS ry on aatteellinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys. Päätavoitteenamme on myötävaikuttaa siihen, että Suomeen saadaan aktiivisen eutanasia salliva laki. Ihmisellä olisi siten oikeus saada lääkinnällistä kuolinapua, kun parantavaa hoitoa ei enää ole ja kun sairauden ennuste on lääketieteellisesti arvioiden toivoton ja inhimillisesti katsoen kestämätön. EXITUS korostaa sitä, että kuolinavun on aina oltava vapaaehtoinen valinta ja että sen on perustuttava henkisesti terveen ihmisen omaan harkittuun pyyntöön. Yhdistys jakaa tietoa niin eutanasiasta kuin potilaan oikeuksista ja hoitotahdon (hoitotestamentin) tärkeydestä. Exitus ry on World Federation For Right To Die Soceties:n jäsen. http://www.worldrtd.net/ Sosiaali-ja terveysministeriön asettaman "elämän loppuvaiheen hoito" työryhmän jäsen". ELÄMÄN LOPPUVAIHEEN HOITOA, ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUTTA, SAATTOHOITOA JA EUTANASIAA KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNTÖTARPEEN ASIANTUNTIJATYÖRYHMÄ Toimikausi 8.5.2018-30.6.2021. Kolme aikuista lasta ja kahden lapsenlapsen pappa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu