”Emme voi antaa pelonlietsojien voittaa: Meidän on saatava loppu tälle huolestuttavalle kehitykselle”

Sukulaistyttö tuli viikonloppuvierailulle. Viehättävä parikymppinen nainen. Synnynnäisen haitan ja sen seurausten vuoksi hän opiskelee ammattiin erityisoppilaitoksessa.

Kuutta kymppiä lähestyvänä ”setänä” en normaalisti kuulu tämän teini-iästä aikuisuuteen siirtyvän naisen uskottuihin. Tällä kertaa hän kuitenkin kertoi, että on halunnut jo jonkin aikaa keskustella kanssani ilmastonmuutoksesta.

Osoittautui, että oppilaitoksessaan käytetään usein jopa lähes kokonaisia koulupäiviä ilmastomuutoksen ja siitä kannettavan henkilökohtaisen vastuun puimiseen. Että mikä kaikki meidän elämäntavoissamme aiheuttaa tuhon, ellemme muuta tapojamme. Hän halusi tietää ovatko asiat todella niin huonosti.

Haittansa vuoksi hän kohtaa matkallaan aikuisuuteen ja itsenäisyyteen haasteita kutakuinkin kaikessa, mistä selviäminen on enemmistölle triviaalia. Missään tulevaisuudenkuvassa hänen elämänsä ei tule olemaan kulutusjuhlaa, esim. autoa hän ei tule ajamaan ikinä. Elämästä iloitseminen ja nauttiminen hänen täytyy etsiä meille muille pieniltä näyttävistä asioista.

Ettäkö hänen ja opiskelutoveriensa pitäisi henkilökohtaisissa valinnoissaan, normaalien kansalaistaitojen lisäksi (lajittelu tms.), kantaa vastuuta ja huolta maapallon tulevaisuudesta?

Jokainen, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia myöden, voi valita avaako Twitter-tilin ja altistuu ”vihapuheelle”, vai ei.

Kouluissamme lapsemme ja nuoremme eivät voi vaihtaa kanavaa, kun sieltä tulee ”pelkopuhetta”, jonka mukaan jos juuri nyt kaikki ei muutu, heillä ei ole elämisen arvoista tulevaisuutta. Ovatko kaikki tulleet hulluiksi, ja Suomi haluaa olla heidän johtajansa?

”Kuinka te kehtaatte”?!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu