Joutuuko Pekka Haavisto valtakunnanoikeuteen?

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimintaa  selvittävän ministerivastuuasian käsittely jatkuu eduskunnassa tiistaina.  Äärimmillään käsittely voi jatkua  myöhemmin valtakunnaoikeudessa, jos  eduskunnan  täysistunto  päättää tuonnempana nostaa  Haavistoa vastaan syytteen.  (HS/A22 Kotimaa/ tiistaina 14.1.2020/Ilkka Hemmilä STT).

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta koskevassa asiassa.

Kansanedustajat pyysivät esimerkiksi tarkastelemaan, onko Haavisto painostanut oikeusministeriön virkamiehiä lainvastaisiin päätöksiin.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan  nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti joko tahallaan  tai törkeänä huolimattomuuden vuoksi.

Valiokunta kuulee talven aikana osallisia ja asiantuntijoita ministeri Haaviston toiminnan laillisuuden selvittämiseksi.

Valiokunta kuule myös Haaviston ja häntä kritisoineen ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen lausunnot tiistaina.  Myöhemmin se kuulee asiantuntijoina  valtiosääntöoikeuden, rikosoikeuden ja hallinto-oikeuden professoreita.

Valiokunnan kanta on olennaisessa osassa siinä, päättääkö eduskunta nostaa syytteen ministeriä vastaan. Asian päättää eduskunnan täysistunto, jota valiokunnan kanta ei sido. Jos eduskunta päättää nostaa syytteen, se käsitellään valtakunnanoikeudessa.

Taitaapa  tässä Haavisto-jupakassa olla  kysymys presidenttipelistäkin.  Haaviston on  katsottu  pärjäävän aivan  liian hyvin presidentti-gallupeissa.  Siksi oppositiopuolueet tahtovatkin teilata  Haaviston  presidenttimahdollisuudet mahdollisimman järeällä aseella eli  viemällä hänet valtakunnaoikeuteen, kun aihetta ja syytä siihen on  katsottu löytyvän.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu