Veikkaus, pelihimo ja poliitikkojen moraali

VEIKKAUS ajaa poliitikot moraaliseen vararikkoon, väittää HS:n Jussi Pullinen  kirjoituksessaan torstaina 7.11.2019.  ”Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) antoi  tiistaina lausunnon, joka pysäytti:

– Tulee selvittää, onko Veikkausella keinoja paikata tulosten pienenemistä, olisiko  mahdollisuutta saada lisätuottoja  esimerkiksi nettipelaamisesta.

– Tai onko onko olemassa jotain uusia pelejä, jotka voi mahdollisesti  ottaa poistettujen tilalle.

MINISTERI siis toivoi, että suomalaisille luodaan lisää  pelejä, jotta he voisivat pelihimossaan hävitä  rahaa kuten ennenkin. Lausunto  on outo ja moraaliton. Hätäratkaisu.

On vaikeaa kuvitella poliitikon pohtivan , miten alkoholin myyntiä voisi verotulojen toivossa lisätä Alkoissa, jos myynti vähee  vähenee kaupoissa.

Taikka miten alkoholin sosiaalisia lievelimiöitä poistetaan Alkon kauppoja vähentämällä.  Kieltolailla on negatiivinen historia.

LAUSUNTO paljastaakin  , että Veikkaus on  ollut poliitikoille vuosikymmeniä automaatti, joka sylkee rahaa erilaisille  järjestöille ja kulttuuri-instituutioille  samalla koukuttaen pelihimoiset ihmiset veikkaamaan, lottoamaan ja pelaamaan pois turhat killigit markettien auloissa ja huoltoasemilla ynnä muissa pelipisteissä. Poliitikot käyttävät härskisti ihmisten pelihimoa omiin rahoitustarkoituksiinsa.

VEIKKAUS,  järjestöt ja poliitikot elävät  symbioosissa, joka luo outoja kannustimia. Moni  instituutio ja järjestö saa  ”korvamerkittyjä” veikkausvoittovaroja, eikä valtio voi käyttää niitä.  Historiallisesti ajateltiin, että  Veikkauken tuotot pitää käyttää yhteiseen hyvään.  Järjestöt saivat yksinoikeuden automaatteihin, joita pyörittämään tuli Raha-automaattiyhdistys. Kytkös hyvän tekemisen ja uhkapelien välillä on säilynyt.

PUOLUEPOLIITIKOT ovat sovitusti mukana  järjestöissä ja urheiluseuroissa jne rahasammoissa  ja välissä myhäilee Veikkaus – ”lottokansan ” kansallisen ylpeyden aihe. Jokainen haaveilee isoista veikkaus- tai lottovoitoista.  Mitä tekisit, jos …???

PIKKUVIILAUKSELLA järjestelmä  tuskin selviää.    Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Kirsi Leivo edotti lokakuussa  Veikkauksen varojen siirtämistä valtion budjettiin. Myös suomalaisekonoimistien enemmistö  kannattaa varojen siirtämistä budjettiin. Näin ainakin yksi yhteys katkeaisi, ja symbioosi voisi hellittää.

MUTTA  jos pelejä  samalla karsitaan, valtion pitää korvata menettämänsä satojen miljoonien tulot.  Käytännössä vaihtoehtoja on järjestöjen ja kulttuurin tuen leikkaukset tai veronkorotukset. Siitä  syntyisi melkoinen älämölö.

TOINEN vaihytoehto on pelimonopolin korvaaminen lisenssijärjestelmällä:  Veikkauksen rinnalle tulisi yrityksiä, joille valtio myöntäisi toimilupia haluamillaan säännöillä.  Molemmissa olisi ongelmansa. Samoin pelihimossakin…

VEIKKAUKSEN  hillintä voisi siirtää pelaamista ulkomaille…Veronkorotukset voisivat iskeä tavalla tai toisella talouteen. Lisävelkaa on vaikea ottaa.

Järjestöjen ja kulttuurin ajo ei olisi helppoa sekään eikä  mielekäskään.   Lisenssijärjestelmän  ajatuksena on taas , että jos uhkana on luvan poisto,

yritysten mainonta ja sosiaaliset haitat pysyisivät paremmin  kuirissa kuin Veikkauksen monopolissa. Pikavippien sääntelykään ei ole onnistunut

toivotulla tavalla.  Tuskin pelipeliyhtiöiden  lisäyskään vähentäisi pelihimoisten pelaamista.

JOTAKIN poliitikkojen on joka tapauksessa tehtävä.  Siksi patenttiratkaisuna Paatero perusti  tiistaina parlamentaarisen ryhmän, jossa puolueet pohtivat, missä mennään, ja mitä pitäisi tehdä.  Edellä mainittu symbioosi ei enää käy.  Nykykuvio vie poliittista järjestelmää kohti moraalista vararikkoa. – Onko  siihen varaa? Mitä veikkaatte?  Onko Veikkaus tullut matkansa päähän?

https://www.hs..fi/politiikka/art-2000006298175.html

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu