Vvm. Kulmuni torjui euromaiden yhteiset velkakirjavelat

– ”Sitä  ei pidä enää lisätä kriisien varjolla.”  Kulmuni tarkoittaa  uusia, eurobondien kaltaisia velkakirjoja – koronabondeja, joita yhdeksän euromaata  kannattaa  koronaviruksen runteleman Italian ja Espanjan avustamiseksi.  Koronabondit voivat olla ikuisia  ja siirtyisivät isältä pojalle ja jopa pojanpojillekin. En kannata.

Valtiovarainministeri Kulmuni sanoi YLElle torstaina, ettei yhteisvastuullista  velkaa pitäisi ottaa kriisien varjolla. Kulmunin viesti on, että jokainen euromaa vastatkoon omasta talouspolitiikastaan. Se on myös alkuperäisen EU-sopimuksen sanamuoto, josta moottorimaat Saksa ja Ranska  ynnä muut  vilunkimaat alkoivat heti tinkiä ja livetä  Kreikkaa ja PIIGS-maita pelastaessaan ja omaa keskuspankkiaan suojellessaan. Yhteisvastuu ei kuulu alkuperäiseen EU-sopimukseenkaan.

 

UUSIA , yhteisiä ja pitkäaikaisia koronabondeja kannattivat Italian ja Espanjan lisäksi  Ranska, Belgia, Luxemburg, Irlanti, Kreikka, Portugali ja Slovakia.

Yhteisiä koronabondeja vastustivat Suomen lisäksi ainakin Hollanti ja Euroopan mahtimaa Saksa.

Koronabondit ovat siis sama asia kuin taannoiset eurobondit,  joita Suomi vastusti jo  eurokriisinkin aikaa. Sama linja jatkuu nytkin. Oikein.

 

KORONAVIRUSPANDEMIA voi olla käännekohta sekä globaalisti että EUnkin suhteen. On ihmiskuntapolitiikan ja suurten muutosten aika.

Kysymys kuuluukin, voiko EU tai EMU hajota koronakriisin takia vai luodaanko kokonaan uusimuotoinen ja demokraattisempi Eurooppa?

https://yle.fi/uutiset/3-11261175

SUOMI  ja vvm. Kulmuni vastustavat siis  epämääräiseen tulevaisuuteen siirtyviä  yhteisvastuullisia koronabondeja  kuten vastusti  eurokriisissäkin eurobondeja. Kannatetaan lämpimästi.

NYT on isojen mahtimaiden – Saksan ja Ranskan –  aika avata  avustusarkkuaan Italialle ja Espanjalle, elleivät halua päästää niitä muodolliseen konkurssiin. Sinänsähän valtiot eivät voi joutua koskaan sanan varsinaisessa mielessä konkursiin taloustieteellisesti  ajatellen.

ÄSKETTÄIN euromaiden valtiovarainministerit eivät päässeet sopuun kriisirahasto EVM:n käytöstä, joka olisi toinen tapa  rahoittaa kriisejä.  EVM:n kriisirahasto  – 410 mrd euroa – on pikkusumma näissä koronakriisitalkoissa moottorimaille Saksalle ja Ranskalle. Se olisikin moraalisesti oikein. Mutta se on solidaarisuuskysymys.

TUNTUUKIN OUDOLTA ottaen huomioon euromaiden hallitusten kriisirahoitukset, jotka esimerkiksi  Saksalla ja Ranskalla ovat yli 300 mrd euroa, että taas kerran eurooppalainen solidaarisuus  kaatui  äsken tiettyjen maiden intressi-/pelinpolitiikkaan.  En kannata yhteisten koronabondien käyttöönottoa. Jokainen euromaa vastatatkoon veloistaan ja kansantaloudestaan kuten alunperin jo sovittiin. Se on oikeus ja kohtuus, josta ei voi livetä. Muutenkin koronakriisi  rukkaa  kaikki  säännöt ja paragraafit koko EU/EKP/EMUssa uusiksi.

https://yle.fi/uutiset/3-11274235

https://yle.fi/uutiset/3-11277234

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu