Suomea vastaan tehtiin kyberhyökkäys – moniko edes huomasi?

Suomen viranomaisia vastaan tehtiin aivan äsken kyberhyökkäys.  YLE:n mukaan hyökkäys alkoi n. klo 16:30, jolloin useille viranomaissivuille ei päässyt joko ollenkaan tai niille ei päässyt kirjautumaan.  Nurin olivat mm. poliisin, väestörekisterikeskuksen, maistraattien, valtioneuvoston ja esim. suomi.fi, kela.fi ja tem.fi.  Ylen mukaan vain puolustusministeriö oli varautunut palvelunestohyökkäykseen.

Vielä klo 19.00 oli epäselvää, mitä oli tapahtunut.  Uutisen mukaan "Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen asiakkuusjohtaja Mikko Vuorikoski arvioi, että kyseessä saattaa olla järjestelmän kovalevyn rikkoutuminen tai levytilan täyttyminen. Myöskään verkkohyökkäystä hän ei pitänyt mahdottomana."  Uutinen on päivitetty kokonaisuudessaan myöhemmin.

Nyt sivustoja ollaan nostamassa ylös. (klo 19:50)

Kuulostaa pikkujutulta, mutta jos viranomaissivut pystytään kaatamaan noin vain ja näin rauhan aikana, tuntuu vähän turvattomalta.  Entäpä, jos takana olisikin jonkin ulkovaltion aggressiivinen hyökkäys ja tietojärjestelmien lisäksi onnistuttaisiin pimentämään noin helposti myös muu viestintä (TV ja radio), olisimme aika heikoilla.

Jotain rajaa nyt, jätkät, tuumasi Remu Aaltonen aikoinaan herättyään auton takapenkiltä Cissen ajettua kolarin.  Mieli tekisi sanoa nyt vielä vähän painokkaammin.

Tiedottamisen on hyvä toimia ja kaikkeen kuuluisi olla varautunut.  Niin sodan kuin rauhankin aikana.

karilaurila

Kaikki tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani. Niitä ei pidä sekoittaa edustamieni yhdistysten tai minkään muunkaan yhteisön kantoihin, jos en sitä erikseen mainitse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu