Kaikki raha on velkaa, kertoo Suomen Pankki
Valtionvelkakeskustelussa harva tuntuu olevan perillä edes muutamasta perusasiasta, jolloin debatti karkaa usein laukalle erilaisiin uskomuksiin ja väittämiin. Erään vähän vanhemman selvityksen mukaan vain viidesosa kansanedustajistammekaan oli perillä esimerkiksi rahan velkaluonteesta. Ja he tekevät asiaan liittyen aika merkittäviä päätöksiä.
Suomen Pankin mukaan kaikki raha on velkaa. Sitä syntyy kun joku ottaa pankkilainan ja raha katoaa, kun velka maksetaan pois. Jos kukaan ei ota pankkilainaa, meillä ei ole rahaakaan.
Mistä päästään siihen, että velkapelottelulla ja huonoilla ajoilla on yleensäkin se vaikutus, että kuluttajat siirtävät isoja hankintojaan eivätkä ota velkaa. Samoin yritykset siirtävät investointejaan parempiin aikoihin eivätkä julkisyhteisötkään halua velkaantua.
Rahaa siis katoaa kierrosta. Kyllä ne kotimarkkinatkin ovat taloudelle tärkeitä, ei kaikki raha vain viennistä tule.
Sitten vielä keskuspankkiraha, josta harva tietää yhtään mitään. Vielä 2023 heinäkuussa Suomen Pankista oli tullut Suomen valtionvelan suurin yksittäinen velkoja. Olimme siis paljon velkaa itsellemme. Niin kuin aivan ilmeisesti olemme suurelta osin edelleen.
Minäkään en kuvittele, että valtiontaloutta pitäisi hoitaa leväperäisesti. Toisaalta ihmisten tietämättömyys antaa mahdollisuuden talouspolitiikalle, joka ei aivan välttämättä ole meille hyväksi. Ainakaan valittu politiikka ei ole koskaan se ainoa vaihtoehto, jota väitettä kuulee usein käytettävän.
Kaikki hallitukset joutuvat ottamaan velkaa ja kukaan ei yleensä ole yksin syyllinen. Ei Marin, Orpo, Purra eikä edes Kekkonen.
EDIT: Taidamme muuten itse asiassa olla jo deflaatiossa. Deflaatio ei ole inflaation peilikuva, vaikka niin voi usein kuvitella. Kun inflaation huomaa helposti hintojen noususta ja palkkojen noususta viiveellä hintojen perässä, deflaatio onkin salakavala ja sitä on vaikeampi havaita kuin inflaatiota. Talous on deflaatiossa, kun kierrossa olevan rahan määrä supistuu. Hyödykkeitä on tarjolla enemmän kuin kuluttajilla tai yrityksillä on varaa tai halua hankkia niitä. Deflaatio ja inflaatio voivat vaikuttaa myös samanaikaisesti, kirjoitti myös dosentti Mauri Grönroos Talouselämä -lehden debatissa ”Deflaatio tulee hiipien” jo vuonna 2014.
Merkittävin eri valtion ja kansalaisen välillä on se, että kun kansalaisen kaikki raha on velkaa, kuluttaminen loppuu ja kansalainen vetää itsensä kaulakiikkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki raha on velkaa.
Kannattaako siis tarkistaa oma tilanne.
Onko pussin pohjalle kertynyt jotain, joko tarkoituksella, tai ihan vahingossa
Se ei siis ole oikeasti mitään rahaa, vaan se on velkaa.
Toisin kuin kuvitellaan raha ei ole rahaa, vaan se on velkaa.
Velka on velkaa ja se pitää maksaa pois.
Ei siis kannata kerätä rahaa,
koska se on velkaa
ja velka pitää aina maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä osuvaa sarkasmia tuo kommenttisi, kun yksioikoinen toteamus ”kaikki raha on velkaa” on käytännössä merkityksetön väittämä yksilötasolla. Väittämän ymmärtäminen oikein kansantalouden toimimisen kannalta on toki tarpeen niille, jotka suuria finanssipoliittisia päätöksiä tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
”Väittämän ymmärtäminen oikein kansantalouden toimimisen kannalta on toki tarpeen niille, jotka suuria finanssipoliittisia päätöksiä tekevät.”
Asioiden ymmärtäminen oikein on toki tärkeätä niille jotka suuria finanssipoliittisia päätöksiä tekevät, mutta eivätköhän ne ymmärrä asioita muutenkin kuin tällaisten ”typerien” yksinkertaistuksien kautta.
Meille tavallisillekin olisi ehkä hyvä oivaltaa mistä tässä finanssipolitiikassa on kyse, mutta tällaiset typerät väitteet on kyllä omiaan korkeintaan sekoittamaan päätä lopullisesti.
Kannattaisi siis miettiä joku parempi konsti selittää finanssipolitiikan kuvioita matti meikäläisille.
Ilmoita asiaton viesti
Valtionvelkakeskustelu tuntuu usein menevän laukalle. Ihmiset kommentoivat monesti vajavaisin tiedoin tuntematta edes aivan perusasioita.
En minäkään tiedä kuin sen verran, että olen huomannut kuinka vähän aiheesta tiedänkään. Näin usein käy kaiken tiedon kanssa.
Kaikki näkemäsi ja tuntemasi raha on kuitenkin jonkun velkaa pankille. Rahaa on syntynyt kun tämä joku on ottanut pankkilainan vaikka asuntonsa maksaakseen ja sama raha katoaa pois maksettaessa. Siinä välissä se kiertää taskusta toiseen.
On oma asiasi, säästätkö jonkun toisen ottamaa velkaa taskussasi vai käytätkö sen. Rahasta on kuitenkin hyötyä vain silloin kun se liikkuu, paikallaan seisovasta rahasta ei hyödy kukaan. Tai onhan se kiva tietää, että halutessaan pystyy ostamaan jotain.
Keskuspankkiraha taas toimii vähän eri tavalla kuin mikrotaloudessa kiertävä raha. Esimerkiksi EKP voi rahapolitiikallaan luoda rahaa vaikka tyhjästä, se voi halutessaan lisätä sitä vain tietokoneen näppäimistöltä pankin taseeseen. Ei kuitenkaan määrättömästi.
Mutta sitä ei yksilön ole aivan pakko ymmärtääkään. Tai minun mielestäni olisi hyvä ymmärtää myös jotain siitäkin, koska vajavaisin tiedoin asiaa miettivää kansalaista on myös helppoa hyödyntää valtion toteuttamassa rahapolitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
”koska vajavaisin tiedoin asiaa miettivää kansalaista on myös helppoa hyödyntää valtion toteuttamassa rahapolitiikassa.”
Niin, ja tavalliselle kansalaisille voi syöttää raha-asioista mitä puppua tahansa, kuten että raha olisi velkaa.
Tuo mitä kerrot rahan synnystä ja sen kierrosta, pitänee karkeasti ottaen paikkansa, mutta raha ei ole silti velkaa.
Rahalla voidaan velka kyllä maksaa pois.
Toki varsinkin Suomen hallitus harrastaa jatkuvasti sitä että se maksaa vanhoja velkojaan pois uudella velalla, kun ei ole rahaa millä sen velan maksaisi.
Rahaa velan maksamiseen valtio voisi saada verottamalla kansalaisiaan, tai vähentämällä omia menojaan, mutta kovista vaalilupauksista, (eli vaalivalheista) huolimatta, se ei vain näytä onnistuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Käsitteillä kikkailu ei auta mitään, kun Suomen Pankin opetusmateriaalissa lukee (siteeraan suoraan):
”…Raha on velkaa
Jokainen euro, punta, kruunu, rupla, dollari tai jeni on tietysti jonkun varallisuutta, mutta samalla se on myös jonkun velkaa. Seteliä lompakossaan kantava kuluttaja tuskin kokee olevansa velkoja, mutta seteli on kuitenkin keskuspankin velkaa setelinhaltijalle. Pankkitalletus puolestaan on pankin velkaa asiakkaalle….”
Eikä tämä ole vain SP:n juttu. Samalla tavalla rahan määrittelee myös mm. Ruotsin keskuspankki, Saksan keskuspankki, Englannin keskuspankki, IMF ja EKP.
Ei se puppua ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei se puppua ole.”
Se on puppua se.
Minulla voi olla rahaa ja voi olla velkaa ja niitä voi olla yhtäaikaisestikin, mutta ei ne ole sama asia, vaan ne on eri asioita ja pankkiirien on aivan turha tulla minulle selittelemään että samoja asioitahan ne on.
Velka on sellaista josta minä maksan pankille korkoa ja jonka minä joudun pankille rahalla maksamaan pois.
Raha taas on sellaista josta pankki maksaa minulle korkoa, jos se on sellaisella tilillä josta korkoa maksetaan ja raha on myös sellainen asia jolla VOIN maksaa pois pankkivelkani, tai muun velan.
Ne on siis täysin eri asioita. Mutta jos joku saadaan uskomaan että ne on yksi ja sama asia, niin mitäs se minua liikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Et nyt ole joko lukenut tai ymmärtänyt tuota Suomen Pankin juttua.
Sinulla voi olla taskussasi rahaa joka on jonkun toisen tekemää velkaa pankille. Useimmiten asia on näin. Ei sinun tietenkään ole sitä maksettava kenellekään, voit pitää sen itselläsi niin kauan kuin huvittaa, antaa vaihdon välineenä jollekulle toiselle tai tallettaa vaikka pankkitilille. Silloin se raha taas on pankin velkaa sinulle (jos luet sen SP:n tekstin ajatuksen kanssa, huomaat että niinhän sielläkin lukee)..
Niin tai näin, velkaa kuitenkin. Koska tämä on nyt menossa vähän käsitteistä jankuttamiseksi, en jatka tästä kanssasi enempää.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei sinun tietenkään ole sitä maksettava kenellekään, voit pitää sen itselläsi. ”
Eipä tietenkään tarvitse, koska se on rahaa, eikä velkaa
Jos minulla olisi velkaa, ei se raha olisi minulla taskussa, vaan se tarkoittaisi sitä että minun pitäisi luopua rahastani, päästäkseni veloistani.
Minusta on väärin ja nurinkurista ajatella että raha olisi velkaa, kun se ei sitä ole.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ihan ymmärtänyt. Mulla ei ole senttiäkään velkaa, säästötilille taas tupsahtaa jokunen euro korkoa ja sillä yritetään paikata tulevaa surkeampaa surkeaa eläkettä, mikäli sieltä joskus tulevaisuudessa jotain saa. Keskuspankithan, varsinkin EKP on sitä tietokonetta näppäillyt vähän turhankin paljon (Italian eurossa pysymisen vuoksi), tuloksena olemme saaneet sitten ennätysmäisen inflaation ja sitä kautta ostovoiman hupenemisen. Euro on ollut (oli) menestystarina ainoastaan Saksalle, vanha saksanmarkka olisi ollut aivan liian korkea arvoltaan vientimarkkinoille. Muut sitten ovat kärsineet yhteisvaluutasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Keskuspankithan, varsinkin EKP on sitä tietokonetta näppäillyt vähän turhankin paljon (Italian eurossa pysymisen vuoksi), tuloksena olemme saaneet sitten ennätysmäisen inflaation.”
Tuo on niin totta, muilta osin paitsi ei se inflaatio niin kamalan suuri sentään nyt ole, verrattuna vanhoihin aikoihin, niihin mummon markan aikoihin, jolloin vanhempani yrittivät kerätä minull pientä pottia elämäni alkutaipaleelle, säästämällä lapsilisäni minun omalle säästötililleni.
Huonostihan siinä silloin kävi, inflaatiohan ne lapsilisät söivät. Inflaation aiheuttivat silloin Suomen Pankin painamat mummon markat.
Myöhemmin, kun makselin pois asuntolainoja, inflaation vaikutus oli tietenkin päinvastainen ja helpotti niitä lainojen maksuja, varmaan moninverroin siihen nähden mitä menetin niiden lapisilisärahojen vuoksi. Mutta vanhempani, kuten kaikki vanhemmat siihen aikaan, säästivät vanhuutensa turvaksi tileillensä rahoja, jotka inflaatio sitten söi.
Ei tämä vajaan neljän prossan inflaatio ole mitään niihin menneisiin inflaatiolikuihin verrattuina, ne olivat kaksinumeroisia lukuja, vuodesta toiseen.
Devalvaatioit ovat tietenkin olleet toinen keino, inflaation lisäksi, viedä piensäästäjien varat muihin tarkoituksiin. Vähän varakkaammat toki osasivat suojata omaisuutensa sekä inflaatiolta, että devalvaatioilta.
Ilmoita asiaton viesti