Perussuomalaiset väittävät siivoavansa sotkuja ja lisäävät valtionvelkaa

Perussuomalaiset pitivät eduskuntaryhmän kesäkokousta ja tapansa mukaan kertoivat Suomen Uutisissa ”siivoavansa muiden sotkuja” ja ”kantavansa vastuuta”.

Sotkut on siivottava, eikös juu? Valtiohan siinä lisää vain velkaantuu. (Noin vanhaa rallatusta mukaillen).

Konkurssit ja työttömyys ovat toistaiseksi vain lisääntyneet ja valtiovarainministeriön omankin arvion mukaan hallituskauden loppuun mennessä valtionvelkaa pitää ottaa 56 miljardia, joka on 6 miljardia enemmän kuin Rinteen/Marinin ottama velka.

Valtionvelka lisääntyy parhaillaan myös suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa VM:n mukaan kuluvan vuoden 58 prosentista 60 prosenttiin 2025, 61 prosenttiin 2026, 62 prosenttiin 2027 ja 63 prosenttiin 2028.

Sellaista taloudenhoitoa. Kun kuluttajilla ei ole millä kuluttaa, yrityksetkin voivat huonosti.

Hallituksen toimista johtuen rahan määrä vähenee kierrossa vähentäen siten taloudellista toimeliaisuutta. Tämä selviää, kun selvittää itselleen mistä raha tulee ja miksi sen määrä vähenee. (kts. Suomen Pankki: mitä raha on).

Syy – seuraussuhde on helppo ymmärtää lukemalla tuo mainitsemani Suomen Pankin määritelmä rahalle ajatuksen kanssa. Rahan määrähän ei ole vakio, sitä on kierrossa enemmän tai vähemmän sen mukaan, miten toimeliaita ihmiset taloudellisesti ovat.

Raha ei siis tule pelkästä viennistä, niin kuin moni kuvittelee. Myös kotimarkkinoitten toiminta on tärkeää valtiontaloudelle.

Taidamme muuten itse asiassa olla jo deflaatiossa. Deflaatio ei ole inflaation peilikuva, vaikka niin voi usein kuvitella. Kun inflaation huomaa helposti hintojen noususta ja palkkojen noususta viiveellä hintojen perässä, deflaatio onkin salakavala ja sitä on vaikeampi havaita kuin inflaatiota.

Talous on deflaatiossa, kun kierrossa olevan rahan määrä supistuu. Hyödykkeitä on tarjolla enemmän kuin kuluttajilla tai yrityksillä on varaa hankkia niitä. Deflaatio ja inflaatio voivat vaikuttaa myös samanaikaisesti, kirjoitti dosentti Mauri Grönroos Talouselämä -lehden Tepatissa ”Deflaatio tulee hiipien” jo vuonna 2014.

Tietämättömille tiedoksi, en ole vasemmistolainen.

karilaurila
Sitoutumaton

Kaikki tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat omiani.
Niitä ei pidä sekoittaa edustamieni yhdistysten tai minkään muunkaan yhteisön kantoihin, jos en sitä erikseen mainitse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu