Perussuomalaiset väittävät siivoavansa sotkuja ja lisäävät valtionvelkaa
Perussuomalaiset pitivät eduskuntaryhmän kesäkokousta ja tapansa mukaan kertoivat Suomen Uutisissa ”siivoavansa muiden sotkuja” ja ”kantavansa vastuuta”.
Sotkut on siivottava, eikös juu? Valtiohan siinä lisää vain velkaantuu. (Noin vanhaa rallatusta mukaillen).
Konkurssit ja työttömyys ovat toistaiseksi vain lisääntyneet ja valtiovarainministeriön omankin arvion mukaan hallituskauden loppuun mennessä valtionvelkaa pitää ottaa 56 miljardia, joka on 6 miljardia enemmän kuin Rinteen/Marinin ottama velka.
Valtionvelka lisääntyy parhaillaan myös suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa VM:n mukaan kuluvan vuoden 58 prosentista 60 prosenttiin 2025, 61 prosenttiin 2026, 62 prosenttiin 2027 ja 63 prosenttiin 2028.
Sellaista taloudenhoitoa. Kun kuluttajilla ei ole millä kuluttaa, yrityksetkin voivat huonosti.
Hallituksen toimista johtuen rahan määrä vähenee kierrossa vähentäen siten taloudellista toimeliaisuutta. Tämä selviää, kun selvittää itselleen mistä raha tulee ja miksi sen määrä vähenee. (kts. Suomen Pankki: mitä raha on).
Syy – seuraussuhde on helppo ymmärtää lukemalla tuo mainitsemani Suomen Pankin määritelmä rahalle ajatuksen kanssa. Rahan määrähän ei ole vakio, sitä on kierrossa enemmän tai vähemmän sen mukaan, miten toimeliaita ihmiset taloudellisesti ovat.
Raha ei siis tule pelkästä viennistä, niin kuin moni kuvittelee. Myös kotimarkkinoitten toiminta on tärkeää valtiontaloudelle.
Taidamme muuten itse asiassa olla jo deflaatiossa. Deflaatio ei ole inflaation peilikuva, vaikka niin voi usein kuvitella. Kun inflaation huomaa helposti hintojen noususta ja palkkojen noususta viiveellä hintojen perässä, deflaatio onkin salakavala ja sitä on vaikeampi havaita kuin inflaatiota.
Talous on deflaatiossa, kun kierrossa olevan rahan määrä supistuu. Hyödykkeitä on tarjolla enemmän kuin kuluttajilla tai yrityksillä on varaa hankkia niitä. Deflaatio ja inflaatio voivat vaikuttaa myös samanaikaisesti, kirjoitti dosentti Mauri Grönroos Talouselämä -lehden Tepatissa ”Deflaatio tulee hiipien” jo vuonna 2014.
Tietämättömille tiedoksi, en ole vasemmistolainen.
Persujen puheet on suurimmaksi osaksi kansalaisten sumutusta. Tämä nähtiin ennen vaaleja sekä vaalien jälkeen. Puheet ja teot eivät kohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs jos lopetettaisiin velanotto HETI kokonaan… sitäkö oppositio haluaa?
Ilmoita asiaton viesti
Oppositio, täällä Puheenvuorossa, näyttää suorastaan vaativan sitä.
Ja sitten kun jostain vähennetään jotain tukea satanen niin se on sitten maailmanloppu. Opposition mielestä. Opposition joka on saattanut maan tähän tilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, mummielestä on hyvä periaate sellainen, että jos arvostelee ja pitää jotain esitystä huonona, pitää esittää parempi / korvaava vaihtoehto.
Jos esimerkiksi halutaan antaa 100milj. Johonkin, niin mistä ja keneltä se otetaan pois.. vai otetaanko velkaa.
Valtio ei nimittäin voi jakaa mitään, jota se ei ole ensin ottanut joltain toiselta.
Ilmoita asiaton viesti
Antero Inkala: hyvä periaate on myös yrittää ymmärtää lukemansa.
Ilmoita asiaton viesti
NI minäpäyritän…
Mitenkäs se kierrossa olevan rahan määrä supistuu, jos velkaa otetaan enemmän kuin koskaan?
Ja jos viennistä ei rahaa saada, niin sitten sitä otetaan ulkomailta lainaamalla lisää ja on otettu… kyllä vientitulot on ensiarvoisen tärkeä meille jos halutaan kasvua ja rahamäärän lisääntymistä ilman velkaantumista.
Ilmoita asiaton viesti
Kierrossa olevan rahan määrä supistuu, jos yksityinen kulutus vähenee enemmän kuin julkinen kulutus lisääntyy.
Niinkuin tuosta näkee, Suomessa rahan määrä (M3) vähenee kun Euroopassa se lisääntyy.
https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/kuviot/rati-kuviot-fi/M3_kasvu_chrt_fi/
Ilmoita asiaton viesti
”Kierrossa olevan rahan määrä supistuu, jos yksityinen kulutus vähenee enemmän kuin julkinen kulutus lisääntyy.”
Aha, tätä en ole tullut ajatelleeksi, kiitos tästä. Olen kyllä ollut aina sitä mieltä, että pienituloisille kannattaa ennemmin antaa varaa kuluttaa, koska se palaa aina kokonaan kiertoon. Varakkaiden lisääntynyt raha ei sitä välttämättä aina tee.
Ilmoita asiaton viesti
Rahaa syntyy, kun joku ottaa pankista lainaa ja raha katoaa, kun se laina maksetaan pois. Siinä välissä raha kiertää aikansa taskusta toiseen. Näin raha toimii kaikkialla maailmassa. Mitä aktiivisemmin kuluttaja siis ostaa asuntoja tmv. pankkilainalla tai yrittäjä investoi pankkilainalla, sitä enemmän taloudessa siis kiertää rahaa.
Eihän sen ymmärtäminen vaikeaa pitäisi olla.
https://www.suomenpankki.fi/fi/opi-taloudesta/opi-taloudesta/mita-raha-on/
Keskuspankkiraha on vielä vähän vaikeampi ymmärtää, joten en mene nyt siihen.
Ilmoita asiaton viesti
K.L:”Eihän sen ymmärtäminen vaikeaa pitäisi olla.”
Eli kun ”persu” ottaa velkaa, niin son paha..mutta kun sen tekee ”hyvis”, niin se buustaa taloutta. Jeps, nyt mä sen hiffasin.
Ilmoita asiaton viesti
Sekoitat nyt valtionvelan ja kuluttajien käyttämän rahan.
Kyllä talouden kiertoon lisää rahaa tulee silloinkin, kun persu ottaa pankkilainan. Tai demari. Tai kommunisti tai kokoomuslainen. Kierrosta jää pois rahaa, kun se pankkilaina maksetaan pois. Tai jos kenelläkään ei ole velkaa, missään ei ole yhtään rahaakaan.
Se on kuitenkin eri asia, kuin valtion ottama valtionvelka yhteiskunnan pyörittämiseen.
Tämä näyttää näköjään olevan vaikea ymmärtää, jos ei ole sen verran sivistynyt, että erottaa makro- ja mikrotalouden toisistaan. Sitähän myös joskus käytetään hyväksi: ”ei ne tajua kuitenkaan”.
Ilmoita asiaton viesti
A.I:”..niin mistä ja keneltä se otetaan pois.. ”
Minusta se voidaan hyvin ottaa toisilta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Ennestään ylivelkaantunen Suomen on huono rypistellä kun on huonot housuissa.
Itse asiassa tässä korjataan Marinin hallituksen satoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ottamalla enemmän valtionvelkaa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Marinin sosialistihallituksen täsin päättömiä julkisten menojen lisäyksiä tässäkin maksellaan velkarahoin. Mm. 55.000 uutta julkisen sektorin työntekijää ei ollut ilmaista lystiä Marinin sontakasan perineelle Orpon hallitukselle.
Ilmoita asiaton viesti
Eiku syypää oli Kekkonen.
Rinteen / Marinin velkasaldo oli neljältä vuodelta yhteensä noin 50 miljardia.
Orpon / Purran hallitusten velkasaldo tulee nelivuotiskautenaan olemaan yhteensä noin 56 miljardia, arvioi valtiovarainministeriö. Siis kuusi miljardia enemmän.
Valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa VM:n mukaan kuluvan vuoden 58 prosentista 60 prosenttiin 2025, 61 prosenttiin 2026, 62 prosenttiin 2027 ja 63 prosenttiin 2028. Mikä on vielä pahempi asia.
En muuten sitten edelleenkään ole sosialisti tai mikään muukaan vasemmistolainen. Ärsyttää vain tuollainen ”vastuun ottaminen”, jossa vastuuta tekemisistään koko ajan yritetään siirtää muille.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d616e338-ee5c-43b0-914f-53d8c1ad0a01
Ilmoita asiaton viesti
Velanoton sijaan Orpon hallituksen tulisi siis leikata…
Kunka paljon ?
Huomauttaisin plogistille, että velkatilanne on paljon luultuakin huonompi. Julkiseen velkaan lasketaan kansainvälisesti tilastoiden myös kuntien velkaantuminen, joka on olut sekin varsin rajua viime vuosina.
Suurin ongelma on se, ettei talouskasvun ihmeestä ole Suomessa pientäkään toivoa nyt, eikä lähivuosina, koska resursseja ei enää yksinkertaisesti ole. Edelliset 17 vuotta ilman talouskasvua on sekin jo virallinen OECD-maiden ennätys huolimatta valtavasta velkarahoituksesta talouden syövereihin
Suomen talouden ongelmat ratkaistaan aikanaan ulkoisen tahon määrääminä leikkauksineen sosiaaliturvaan, julkisen sektorin palkkoihin, kokoon ja sen eläkkeisiin Kreikan toisintona – ikävä kyllä.
Muuta vaihtoehtoa ei ole. Ex-hyvinvointiyhteiskunta Suomi ei ole sellainen menestyjä, kuten Irlanti, jossa on joustavat työmarkkinat, sopeutumiwkykyä haasteisiin ja markkinatalous.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on vaikea selittää yhtään mitään, kun monella kommentoijalla menevät niin käsitteet, asiat kuin ajatuksetkin iloisesti sekaisin.
Osalla kyse on tietämättömyydestä tai sivistysvajeesta, toisilla se on tahallista.
– yleinen talousteorian periaate on, ettei valtio leikkaa laskusuhdanteessa. Silloin on elvytettävä. Leikkausten ja muiden sopeutusten aika on nousun aikaan. Orpon hallituksen ei siis pitäisi leikata, mutta mitä vastuunottoa sellainen on että syytetään muita velanotosta, kun itse joudutaan ottamaan velkaa vielä enemmän – sopeutuksista huolimatta.
– jokainen hallitus joutuu ottamaan valtionvelkaa. Miten taloutta hoidetaan, on sitten taas poliittisia valintoja. Nyt näyttää menevän aika huonosti: konkurssit ja työttömyys lisääntyvät ja valtionvelka sen kun suurenee, pahinta kuitenkin on että valtionvelan suhde bruttokansantuotteeseen pahenee johtuen tulopuolen kutistumisesta, mikä taas on seurausta tämän hallituksen toimista, ei edellisen.
– valtionvelka sitävastoin on kuviteltua parempi. EKP:n tehtävänä on SP:n tapaan vakauden ylläpitäminen ja heinäkuussa 2023 valtionvelan nimellinen määrä oli 151 miljardia euroa, josta EKP:n PSPP- ja PEPP-ohjelmien julkisen sektorin omistuksia oli yhteensä 47 prosenttia. Tämä on euroissa 70,9 miljardia. Suomen Pankista on siis tullut valtion suurin yksittäinen velkoja ja koska velkakirjat ovat SP:lla, valtionvelan korkokin maksetaan meille itsellemme siltä osin velkaa (Lähde: https://www.valtionvelka.fi/blogi/miten-keskuspankin-osto-ohjelmat-ovat-vaikuttaneet-valtionlainojen-sijoittajapohjaan-ja-likviditeettiin/ )
– talouskasvua ei ole, koska Oprpon / Purran hallitus leikkaa innoissaan myös mikrotalouden kierrossa olevaa rahan määrää pienemmäksi. Ilmeisesti kuvittelevat samoin kuin moni täällä kommentoiva, että rahan määrä on vakio ja lisää saadaan vain myymällä tuotteita ulkomaille. Siis viennistä. Ei. Kotimarkkinoilla jokainen kuluttajan tai yrityksen pankista ottama velka lisää siltä osin kierrossa olevan rahan määrää ja siten taloudellista toimeliaisuutta.
Sitä rahaahan ei ollut olemassakaan ennen kuin pankki kirjoitti siitä velkakirjan ja kirjasi sen asiakkaan tilille rahaksi. Raha syntyi ikään kuin tyhjästä -puh. Ja tyhjään se katoaa taas, kun velallinen joskus kaapii tarpeeksi euroja (jonkun toisen ottamasta lainasta) ja maksaa oman lainansa pankille takaisin -puh. (Jos sinulla on rahaa, se on tietenkin sinun varallisuuttasi. Samalla se on kuitenkin jonkun toisen ottamaa velkaa. Ja pankkitilillä oleva raha taas on pankin velkaa sinulle.) https://www.suomenpankki.fi/fi/opi-taloudesta/opi-taloudesta/mita-raha-on/
– ”muuta vaihtoehtoa ei ole” on myös ajatusvirhe. Rahapolitiikassa, niin kuin kaikessa muussakin elämässä, on aina olemassa useampia vaihtoehtoja. Kahden vaihtoehdon harhaa käytetään lähinnä lastenkasvatuksessa ”otatko punaiset vai siniset lapaset?”. Silloin lapsi ei huomaa, että voi jättää myös lapaset ottamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Joopa joo… Ei saa leikata, vaan lisätä velkaa kasvattaen rajusti julkisia menoja ja pitää alijäämää maailman tappiin asti.
Näinhän tehtiin juurikin Kreikassa aiemmin.
Nythän tätä on tehty jo 17 vuoden ajan, eikä edes orastavankaan kasvun avaimia näy.
Taloustiede ei ole tiede lainkaan, vaan teorioiden sekamelska.
Ilmoita asiaton viesti
No onkos tämä hallituksen lisääntynyt velanotto siis hyvä vai huono asia? Vai miksi sitä kritisoidaan?
Ja kun tämä lisävelka ei mene tai kumuloidu yksityiseen kulutukseen, niin minne se menee?
Mikä on ongelma?
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on rahan työntäminen suuryrityksille ja rikkaille. Suomen ei pitäisi velkaantua lisää sen vuoksi että joku Stora Enso pystyy maksamaan isommat bonukset pomoilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Toivoisin Kari Laurilan vastaavan näihin, kun tuntuu olevan niin hyvin asioista perillä.
Ilmoita asiaton viesti
Olennaista on, että jokainen hallitus joutuu ottamaan velkaa. Kysymys on nyt siitä, että miksi omaa politiikkaa pidetään parempana vaikka joudutaan ottamaan sitä velkaa merkittävästi e n e m m ä n kuin se hallitus, johon omaa toimintaa verrataan, sopeutustoimista huolimatta.
Sitten syypääksi väitetään edellistä hallitusta. Vaikka selkeästi sopeutustoimet ovat aiheuttaneet lisää ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
”valtionvelka sitävastoin on kuviteltua parempi. EKP:n tehtävänä on SP:n tapaan vakauden ylläpitäminen ja heinäkuussa 2023 valtionvelan nimellinen määrä oli 151 miljardia euroa, josta EKP:n PSPP- ja PEPP-ohjelmien julkisen sektorin omistuksia oli yhteensä 47 prosenttia. Tämä on euroissa 70,9 miljardia. Suomen Pankista on siis tullut valtion suurin yksittäinen velkoja ja koska velkakirjat ovat SP:lla, valtionvelan korkokin maksetaan meille itsellemme siltä osin velkaa ”
Tämä on sellainen tieto, jota olen kovasti kaivannut. Eli mistä se velka on peräisin. Lainoittajia valtiolle voi olla useita tahoja. Esimerkiksi Yhdysvallat omassa jättivelassaan, on velkaa lähinnä omille pankeilleen, eli siellä se on lähes täysin kotoperäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Riikka Purran aika valtiovarainministerinä on ollut katastrofaalisen huonoa aikaa, kaikissa suhteissa.
Valtion velkkaa lisätään, köyhiä kyykytetään, duunareita nöyryytetään.
Tällä kertaa syyllinen on selvä.
Enää ei voida syyttää koronaa.
Syyllinien istuu siellä ministerin pöydän talkana,
sakset kädessä.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tässäkään juuri näy rakentavia esityksiä miten korjata Suomen rahatilanne vaan näkyy eipäs-juupas armoton puliveivaus menneistä asioista jota eivät auta millään lailla!
Melkein alkaa toivoa että tulee raskaan sarjan EU- talousfiskaalit laittamaan asia järjestykseen Kreikan malliin niin ei tarvi täällä vääntää tuubajuuttuja jonkun aiemman hallituksen, ministerin tai puolueen vastuusta tai syyllisyydestä!
Jokainen suomalainen on viime vuosikymmenien aikana elänyt itselle mieluista velkavaurautta joten kannattaa katsoa peiliin niin näkee sen syyllisen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni esitin jo aloituksessa selkeästi viestin siitä, että talouden kuntoon laittaminen vaatii myös kotimarkkinoiden kasvun eväiden mahdollistamista ja huomioon ottamista sen sijaan, että leikataan kierrossa olevan rahan määrää (jota syntyy kuluttajien ottaessa pankista lainaa) velkapelottelun avulla.
Olen koko ajan yrittänyt selittää taloudellisen toimeliaisuuden lisäämisen tärkeyttä sellaisin keinoin, mihin valtiovallan on mahdollista vaikuttaa.
Kotimarkkinat kun ovat melkein puolet valtiontaloudesta. Mutta jos harva edes ymmärtää, mitä raha on: miten se syntyy ja miten ja miksi ja milloin se lakkaa olemasta, on tietenkin myös mahdotonta ymmärtää miten rahaa voisi syntyä talouden kiertoon ”tyhjästä”.
Nyt kun enemmistö näyttää uskovan, että rahaa on olemassa vain jokin ennalta määrätty määrä keskuspankkien holveissa ja rahan hankkiminen pitää valtionkin hoitaa myymällä tavaraa ulkomaille (vientiorientoitunut talousajattelu) tai ottamalla valtionvelkaa.
Velalla pelottelu ja velan paheksuminen on yksi tapa saada kuluttajat vähentämään kulutustaan ja supistamaan sillä tavalla talouden kierrossa olevaa rahaa. ”Voihan sen asunnon ostaa sittenkin, kun ajat ovat paremmat ja ei tarvitse pelätä että työpaikka menee alta”. Varmasti ennen pitkää meneekin, kun asunnot tmv. eivät käy kaupaksi eikä paljon mikään muukaan. Kuluttajat säästävät pahan päivän varalle ja eivät hanki mitään.
Tarvitsee se yrityskin asiakkaansa. Ja siellä yrityksissä ne valtiollekin rahaa tuovat työpaikat enimmäkseen ovat.
Ilmoita asiaton viesti
”Helikopterirahaa” ???
Kuku sitä alkaisi tekemään ja mistä?
Ja kuinka paljon?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, helikopteriraha on aivan eri asia. Minun on vähän vaikea selittää tässä yhtään mitään, kun lukija ei usein tiedä edes mitä raha on. (Erään selvityksen mukaan vain viidesosa kansanedustajistakaan tiesi ja he sentään tekevät päätöksiä rahan suhteen, en syytä tässä ketään).
Rahaa syntyy lainatessa. Siis pankit luovat rahaa tyhjästä, ei niillä ole mitään kassaholvia mistä sitä lainaillaan asiakkaille. Pankit eivät myöskään lainaa kenenkään pankkitalletuksista. Näin tämä toimii kaikkialla maailmassa.
”…Rahaa syntyy lainatessa
Rahaa syntyy etenkin silloin, kun joku ottaa lainan. Suurin osa rahasta on pankkien velkoja yleisölle. Kun pankki myöntää lainaa, sekä sen velat että saamiset kasvavat. Lainaa myöntävä pankki ottaa asiakkaalta allekirjoituksen velkakirjaan ja merkitsee varoihinsa tämän saamisen. Mutta laina on nostettu vasta, kun sitä vastaava talletus on kirjattu asiakkaan tilille, joten myös pankin velat kasvavat.
Näiden velkojen lisääntyminen on rahan määrän lisääntymistä. Asiakas havaitsee pankkitilinsä saldon kasvaneen ja hänellä on enemmän rahaa kuin hetkeä aikaisemmin. Kun asiakas maksaa lainansa pois, hänen on järjestettävä jostain tililleen tarvittava summa. Takaisinmaksuhetkellä sekä velat että saamiset pyyhitään pois pankin kirjanpidosta…”
https://www.suomenpankki.fi/fi/opi-taloudesta/opi-taloudesta/mita-raha-on/
Ilmoita asiaton viesti