Kannabis vai kaikki huumeet laillisiksi vai nykyinen sääntely?

Olen raitis alkoholisti. Osallistuin joku aika sitten aihepiirin keskusteluun usarissa. Alkuviikosta törmäsin seuraavanlaiseen juttuun: https://www.is.fi/viihde/art-2000010387023.html . Olen pohtinut huumeiden mahdollista laillisuutta aika ajoin. Oma päihteeni on sellainen, koska sillä on niin pitkä historia ihmiskunnan taipaleella. Edelleen se on kaikista vaarallisin ja pahin, jos ajatellaan alkoholin aiheuttamaa maailmanlaajuista harmia.

Mutta huumeet tuntuvat kurovan eroa kovalla vauhdilla kiinni. Ja koska ne ovat laittomia, niiden ympärillä tapahtuu myös paljon oheispahaa. Eli, pitäiskö ainakin kannabis tai peräti kaikki huumeet laillistaa niin, että jakelun hoitaisi julkinen sektori ja näin tuotot saataisiin kattamaan haittojen kustannuksia, ja parhaassa tapauksessa rahaa jäisi valtion velanmaksuunkin.

Rikollisuushan ei kokonaan häviäisi. Merkittävä osa siitä kuitenkin loppuisi. Suuri kysymys on, kuinka käyttö kehittyisi. Pelkohan on, että se lisääntyisi niin, että hoitokustannukset kasvaisivat merkittävästi. Olen sellaisessa käsityksessä, että noin kymmenellä prosentilla väestöstä on riski addiktoitua päihteisiin. Itse ajattelen, ainakin vielä, että tarjonnan helpottuessa käyttö lisääntyy.

Jos kaikkien päihteiden myynti laillistettaisiin, niin minkälaisilla rajoituksilla se tehtäisiin. Siitä saisi loputtoman väittelyn helposti aikaiseksi. Mistä ja minkä verran? Missä saa käyttää? Kuinka valvotaan, että kohtuukäyttäjä ei diilaa addiktille jos ostoannos ei enää riitä? Jne. jne.

Olin aiemmin ehdottomasti huumeiden minkäänlaista vapauttamista vastaan. Nyt pohdin asiaa varovaisen avoimesti. On hyvä kuulla kokemuksista muualta ja saada niistä tutkittua tietoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu