Sodankäynnissäkin kaikki, mikä voi digitalisoitua, digitalisoituu, eli lähes kaikki

Toivottavasti Puolustusvoimissamme tämä on jo kauan sitten ymmärretty. Mutta se ei vielä riitä. Toivottavasti sen mukaisesti on effortteja suunnattu jo pitkään. Elävä voima väistyy vääjäämättä taistelukentilltä, hitaasti. Veikkaan että F-35:et operoivat elinkaarensa loppupuolella ilman ihmistä ohjaamossa.

Sodankäynnin digitalisoitumista voi pohtia normaalin rakenteen kautta. Kaikki lähtee yksittäisesti taistelijasta, sitten taistelijaparista, sitten ryhmästä jne. Nyt jo yksittäiset droonit tiedustelevat ja tappavat. Enimmäkseen vielä ilmasta, ukrainalaisten toimesta myös vedessä. Kehitys menee nyt niin nopeasti, että taistelijaparin ja ryhmän voi melkein niputtaa. Joka tapauksessa 2 tai enemmän droonia keskustelevat keskenään ja toteuttavat tietoa vaihtaen tehtävänsä. Drooniparvi voisi jo olla joukkue. Tähän on hyvä pysäyttää pohdinta.

Uskon että parin vuosikymmenen päästä ihminen ei enää saa ajaa autoa liikenteessä. Hän on heikoin lenkki, turha riski. Sama koskee taisteluajoneuvoja, ehkä pienellä viipeellä. VR-laseilla ja reaaliaikaisella kuvalla ihminen tekee vielä päätökset, mutta ne ovat välivaihetta. Robotiikka, tekoäly, drooni, digitalisaatio ovat nykypäivän sanoja, jotka kertovat jo alkaneesta kehityksestä, jota sota Ukrainassa on kiihdyttänyt.

Jos nyt jo ymmärtää ja hyväksyy, että ”klooniarmeija” on jonain päivänä totta, niin on mahdollisuus olla kehityksen kärjessä mukana. Xiit ja Putinit pitävät huolen, että armeijoita tarvitaan tulevaisuudessakin. Sotilasarvot vanhevat ja hierarkia siirtyy sähköiseen muotoon. Jonain päivänä puolustusvoimissa ei ole enää montaakaan henkilöä. Tekoäly vastaa valtiojohdolle puolustuksesta. Toki siihen menee vielä hetki.

Kertokaa, mikä ei voi digitalisoitua. Joku vuosi sitten ajattelin, että taide, mutta sitähän tekee jo nyt tekoälykin. No, hedelmöittynyt alkio varmaan tarvitsee vielä pitkään naisen kohdun. Ja toivottavasti itse pyhä toimitus jää keinohedelmöityksen rinnalle vaihtoehdoksi, tai ainakin luvalliseksi harrastukseksi. Teknologia toki pukkaa seksuaalisen nautinnonkin saralle vahvasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu