Ahneudelle rajat
Koronakriisi iskee pahiten heikommassa asemassa oleviin ja nuoriin. Suomessakin julkikuva amerikkalaiseen tyyliin on, että kaikista pidetään huolta. Vaikka julkinen terveydenhuoltomme ei aja hoidon takia amerikkalaisten tavoin konkurssiin, meillä on kansallinen häpeä leipäjonoissa ja 150 000 lapsen köyhyydessä. Työttömyys ja pienet eläkkeet ovat syynä, kun lääkkeet jäävät lunastamatta. Minkälainen sisäisen turvallisuuden yhteiskunta tästä rakentuu. Kahden kolmasosan yhteiskunnilla voidaan jonkun aikaa elää, kaksi kolmasosaa pärjää ja äänestääkin. Syrjäytyminen yhteiskunnasta, huono-osaisuus vieraannuttaa myös maanpuolustushenkisyydestä. Lisää myös katkeruutta. Tuomas Niskakankaan kirja Roihu kuvaa varallisuuserojen rajun kasvun luomaa voimaa. Viime vuosina kovien arvojen oikeistopolitiikka ja talouselämään kytkeytynyt moraalikato ja ahneus tuhoaa kansallista yhteistä selviytymistä ja tulevaisuutta.
Samaan aikana kun yritysten koronatukiin on Suomessa varattu jo neljä miljardia euroa, tarjotaan samalta taholta valtion talouden leikkauslistoja sosiaaliturvajärjestelmän romuttamisella ja lisätään epävarmuutta tulevaisuudesta työmarkkinoille paikallisen sopimisen kautta ei vain työajoista vaan palkoista lähtien. Juhani Aro Demokraatissa kuvaa EK:n kauniilla lauseella: ” Työelämän sääntelyssä tulee antaa tilaa erilaisille työn teettämisen ja työn tekemisen muodoille”. Korulauseilla tarkoitetaan, että työnantajalla on valta päättää miten, millaista ja miten paljon ja milloin työntekijä työnsä tekee. Lastensuojeluun ja vanhustenhuoltoon on jo tuotu paluuta sadan vuoden taakse eli annetaan sairaat ja orvot vähiten vaativalle. Nyt isänmaalle tarjotaan paluuta myös huutolaisduunarin aikaan. Suomi ei tätä ansaitse ja siksi nyt on katsottava ketkä tätä ajavat. Halpatyömarkkinoiden ja pimeän ulkomaisen työvoiman sekä verovastuun välttelijät ovat viimeisiä mitalit rinnassaan kantamaan huolta Suomen nuorten pärjäämisestä ja syntyvyydestä sekä uskosta tulevaan.
Luxemburgista löytyy verosuunnittelusta isänmaan varoja Wahlroosin, Kokkilan ja Ollilan tileiltä. Saman aikaan kun omaisuuksia suositaan samainen Wahlroos sijoittaa hyvin tuottavaan pikavippi-bisnekseen, jossa on lainanottajalle jättikorot. Niiltä saa helpoiten, joilla ei enää ole mitään toivoa. Puoli miljoonaa suomalaista on maksuvaikeuksissa. Poliisiylijohtaja Markku Salminen totesi ministeriaikanani hyvin, että satamakorot ovat rikoslaissa kielletty. Meillä tämä toiminta on valtiovarainministeriön ja päättäjien piirissä selvästi ollut suojeluksessa niille, jotka sitä keräävät ”sataman väeltä”.
SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finer (Demokraatti 5/21) pohtii hyvin tulonjaon reiluutta. Yritysten koronatukia on muutettava vastikkeelliseen suuntaan eli lainoiksi ja pääomitukseksi. Jos tuki auttaa koronan yli ja kannattavaksi tuen saa valtio korkoineen takaisin. Muualla myös koronatuet ovat muuttaneet asenteen yhteisöveroon. Iso-Britannia ja Yhdysvallat korottaa yhteisöveroa 25 – 28 prosenttiin.
Vihdoin on myös kansan ja politiikan reagoitava verovälttelyyn ja haitalliseen verokilpailuun.
On meillä onneksi vastuun kantajiakin, kuten Finer toteaa. Supercell on tuonut esille sitä, että vastiketta maksetaan myös veroina. Yhteisövero ja osinkovero sopivat tähän tarkoitukseen ja se maksetaan vain jos toiminta on kannattavaa.
Hallinnon, talouden ja politiikan rakenteissa on pysähtymisen paikka. Oikeudenmukaisuus ei ole sana vaan sillä on sisältö!
KARI RAJAMÄKI
kansanedustaja, sisäministeri 1983-2015, valtiopäiväneuvos, sdp
Ammattiliittojen ahneudelle ei tarvinne kirjoittajan mielestä laittaa minkäänlaisia suitsia?
Ilmoita asiaton viesti
Meinasin jättää kommentoimatta näin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Roihu on kyllä melko mielenkiintoinen kirja.
Yksi hatunnoston arvoinen teko kirjassa on lyhentää Pikettyn lukukelvoton 460-sivuinen pläjäys yhteen kaavaan, R > G.
Varsinkin kun korona-kriisi näyttää vihdoinkin kaikkien marksistien tyydytykseksi viimeinkin toteuttavan tuon kaavan.
Epäilyksettä juuri korona-kriisin aikana on nähty miten osakkeiden arvostus on kasvanut huomattavan paljon nopeammin kuin mitä kansantaloudet kasvavat.
Mutta sitten noin muuten kirjan ideat eivät ole tästä maailmasta tai toteuttamiskelpoisia. Eikä olisi järkeä toteuttaa toimia muina kuin globaaleina versioina.
Roihua vastaan voi myös todeta että eihän sillä varsinaisella kapitalistillakaan ole enää mitään sanomista nykyjärjestelmässä, kunhan suostutaan että saa edelleen omistaa. Olemme siirtyneet manageri-tyyppiseen eliittikapitalismiin, joka ansaitseekin aivan erillisen kirjoituksen.
Siinä eliittikapitalismissa on demareidenkin näpit hunajapurkilla kaikkine kojamoineen.
Kun Rajamäelle on maahanmuutto tuttua, niin eikö siinä juuri hienolla tavalla yhdisty molempien leirien eliittikapitalistien tavoitteet hienolla tavalla?
Ilmoita asiaton viesti
…Kelpaa siinä sitten kun taas pääsevät linnaan, presidentin kinkereille, esiintyä prenikat rinnassa ja lausua niin isänmaallisia, niin isänmaallisia ja
antaa myös asiantuntevia lausuntoja ja jopa ohjeita valtiotalouden hoitoon, verotukseen ja vastaaviin, jotta ”Suomi tulisi yritysopein kuntoon!”
Edit:
– Sosiaalituilla eläjät ja työttömät ovat näiden ”isänmaan parhaiden poikien” mielestä ”MORAALILTAAN ARVELUTTAVIA…”(?).
Hoh hoijaa ! – Minusta nämä pääomatuloverotetut, agressiiviet verotuksensa suunnittelijat. Verovälttelijät ja miljooniensa piilottelijat ja jopa veroparatiisien kautta sijoittelijat!?
Ilmoita asiaton viesti
Rajamäki, juurikin itse ja SDP puolueena ovat tämän Suomen surkeuden suurimmat aiheuttajat.
SAK/SDP tyri totaalisesti rahaliiton vaatimukset ylenpalttisella ahneudellaan, josta tämäkin plogin vastuullinen osakas on nyt syyttämässä sivullisia.
Rinne- Marinin hallitukset kuppaavat velkavuorta kasvattaen tulevaisuudesta pois paljon pääomia.
Rajamäki horiskoon omiaan Suomen viennin euromäärän ja talouskasvun sakatessa pahiten koko Euroopaassa jo 14. vuotta peräjälkeen SAK: n takia.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko on jykevä, mutta kannattaisi aloittaa omasta pesästä ja sak n ym liittojen perustaessa yrityksiä vientituotteilleen, avot, siinä saataisiin Kojamot ja muut yleishyödylliset lentoon, kysyntää kyllä riittää, mutta missä 😂
Ilmoita asiaton viesti
Eikös sopiva määrä rahaa ole lisää rahaa?
Jos ahneelta kysyy
Ilmoita asiaton viesti
Ja kaikkien mielestä kohtuus on liian vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti on yksi niitä demareita, joita olen arvostanut. Kirjoituksen tiettyjen ansioiden lisäksi (esim. leipäjonojen häpeällisyys) en malta jatkaa ahneuden analyysia eteenpäin. Ammattiyhdistysliikkeen verovapaat tulot (saatu jättivuokrilla köyhiltä kansalaisilta/asumistuesta) ohitan nyt, mutta EU:n elvytyspaketin tekele on niin ärsyttävä, etten malta olla nokittelematta. En voi käsittää, miten SDP, (entinen) työväen puolue lähtee tukemaan jopa aggressiivisen kiihkeästi suomalaisten verorahoilla Saksan ja Ranskan pankkisektoria ja muutenkin etelä-Euroopan maita. Onko ahneudella mitään rajaa? Ko. maat ovat ehdottamassa uusia ”koronatukipaketteja” ennen kuin entistäkään on alettu maksaa. Tässä mistään koronasta ole kyse!
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vauraat ajattelevat itsestään?
Suomalaiset huipputuloiset ovat ylpeitä saavutuksistaan ja oikeuttavat asemansa huipulla vastuullisina, ahkerina ja rohkeina talouskasvun tekijöinä ja turvaajina. Johtajilla on oma huippuosaajien identiteettinsä ja kultuurinsa, jossa kykyjenmetsästäjät houkuttelevat parhaimpia saneeraajia ja kehittäjiä. Johtajien palkkiojärjestelmät ovat ohittaneet muiden työntekijöiden palkkakehityksen.
– Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee keskimäärin VIIKOSSA saman kuin työntekijä KOKO VUONNA.
Sosiaaliturvalla eläjät ja työttömät ovat huippituloisten mielestä
MORAALILTAAN ARVELUTTAVIA…(!?!).
– Ote HS:n, jutusta ”Mitä rikkaat ajattelevat?” 1.9.2019, Koskien professori Anu Kantonlan ja akatemiatutkija Hanna Kuuselan tutkimusta-ja kirjaa: ”Huipputuloiset-Suomen rikkain promille.”
Ilmoita asiaton viesti
Itse kirjoitusta en nyt kommentoi, mutta on todettava, että Kari Rajamäki on viimeisin kelpo sisäministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Vastikkeettomien tukien maksaminen niin yrityksille kuin työkykyisille ihmisille on väärin ja typerää.
Veronmaksu on pakollinen velvollisuus. Niin tulee olla myös velvollisuuden tarttua osoitettuun työhön, jollei itse löydä sopivaa. Tämä unohtuu aina vasemmistolta.
Ilmoita asiaton viesti
”Yritystukiryhmä yritti poistaa rikkaita suosivan veroedun…
– Keskustan ja Rkp:n ryhmistä tehtiin selväksi, ettei listaamattomien yritysten osinkojen veroetuun saa koskea!”
HS/Verotus
(Sanavalmiin Pekkarisen yhden selvitysmiehen työryhmäkään-ei tietenkään ”voinut mitään” tilapäisiksi tarkoitetuille yritystuille, jotka ovat kuulemma muuttuneet ”saavutetuiksi eduiksi, joihin ei kajota…?!”)
Ilmoita asiaton viesti
Olikos se Pekkarisen työryhmä se, joka ei löytänyt juuri mitään poistettavaa yritystukea, Sipilän hallituksen aikana?
Ilmoita asiaton viesti
Pekkarisen yhden miehen ”työryhmä” oli…ja sen jälkeen tuskin enää kukaan, eikä ketkään uskalla yrittääkään, sillä EK:n ja metsäyhtiöiden bossit ovat sanoneet, että ”saavutettu etu on-ja piste!”
– Siksi ministerit keskittyivät säästämään ja leikkaamaan kaikkein vähäosaisemilta, heistä kun ei ole ”vastustajiksi?!”
Ilmoita asiaton viesti