Demokratia, kenen taskussa?
Paavo Lipponen pääministerinä puhui usein, että demokratian voitto oli Suomen pelastus.
Historian tuntemuksen ja yhteiskunnallisen tiedon heikkenemisestä on oltu huolissaan. Opetushallitus menneinä vuosina heikensi historian opetusta.
Olen tavannut nuoria, jotka kertovat olevansa huolissaan Suomen kriisinselviytymiskyvystä, koska Suomen sanomalehdistä ei ole helppo muodostaa riittävää kuvaa maailman tapahtumista. Martti Valkonen kirjoitti v.2003 (Sananvapaus kauppatavarana) Max Jakobsonin huomautuksesta, että suomalaisten on luettava ulkomailta tilaamiaan lehtiä pysyäkseen perillä tapahtumien taustoista. Valkonen katsoi, että kun EU-jäsenmaat kouluttavat nuoriaan puolustamaan oman maansa etuja ja ottamaan vastuu, tarjoaa valtamediamme viihdettä aivojen purkaksi.
Helsingin yliopiston mediatutkimuksen professori Risto Kunelius kuvaa, miten demokratiamme on konsernien taskussa (Yliopisto/8/2021). Globaalit mediakonsernit taltioivat viestimme, liikkumisemme ja valintamme. Ne päättelevät ajatuksemme ja ennakoivat askeleemme.
Kunelius kuvaa myös Suomea todetessaan, että jos datasta ennustajaksi ryhtyneet mediakonsernit saavat niskalenkin päättäjistä, huoli levittyy koskemaan koko demokraattista järjestelmää. Poliitikot surkeimmillaan reagoivat populistisesti ärsykkeisiin. Kansanvalta perustuu kansalaisten mielipiteiden kuuntelemiseen ja vuorovaikutuksesta syntyviin ratkaisuihin. Se, että poliittiset päätökset syntyisivätkin ohjailtujen mielipiteiden paineista ja valtamedian yksipuolisesta painostuksesta, lähenee totalitaarista järjestelmää.
Venäjän ja Kiinan diktatorinen toiminta oli opittu tunnistamaan, mutta lännessä herättiin vasta Edward Snowdenin paljastuksiin läntisten tiedustelupalveluiden massavalvonnasta, tiedonkeruusta ja tietojen yhdistelystä.
Euroopassa on vihdoin herätty miettimään datajättien toimintaa.
EU-johtajien puheissa on myös huoli turvallisuuden, perusoikeuksien ja demokratian turvaamisesta. Äänestäjien manipulointia vaalien alla ei todella voida ohittaa tulevissa Suomenkaan vaaleissa!
Varsinkin kansallisen turvallisuuden ja eheyden perusasioissa on arvostettava demokratian ydintä! Suomella on ollut onni omata kaukonäköisiä valtiomiehiä ja päättäjiä. Historia on osoittanut, etteivät suurvallat harrasta hyväntekeväisyyttä, vaan jokaisen kansakunnan on tunnettava oma arvonsa ja on oltava sen edestä valmis uhrauksiin. Suomen kansa on osoittanut sodan raskailla vuosilla ja uskomattomalla uhrimielellä olevansa itsenäisyytensä arvoinen. J.W.Snellmam sanoi jo ennen kansamme olemassaolon ratkaisuja perusviisauden, jonka valtiojohtomme on kohtalon hetkillä Mannerheimia myöten sisäistänyt:”Niin tuhmia me emme täällä ole, että kuvittelisimme yhdenkään suurvallan uhraavan yhtäkään penniä tai krenatöörin koipea näin vähäpätöisen maamme puolesta”.
Suomi on ainut maa, joka selvisi toisessa maailmansodasta ilman miehitystä ja jossa ei sen jälkeenkään ole ollut entisten vihollistensa Venäjän tai Saksan sotilaita. Mistä siis itsetunnon puute?
Vielä vajaa vuosi sitten Suomen linja oli välttää osallistumista sotaan ja varmistaa Suomen kansallisen edun mukaisesti liikkumavara Naton ja Venäjän välillä. Myös Ruotsi katsoi Nato-jäsenyyden epävakauttavan Pohjoismaiden turvallisuutta. Suomen strategisessa asemassa on arvostettu kansallisen turvallisuuden perusteita. Ymmärretty raskaan opin kautta, että Murmanskin ja Pietarin keskeistä asemaa ei tule uhata.
Helsingin Sanomien pääkirjoittajan johdolla iloittiin että nuorella valtiojohdolla ei ole ”itärasitusta” eli Venäjä-tuntemusta, joten siitä vauhtia etulinjaan. Naton taholta tuotiin selkeästi esille Suomen Natolle ja Baltian maille tärkeä asema ja entiset ja uudet pääsihteerit sekä USA:n ja Britannian ministerit kävivät vuoroin kertomassa muutaman päivän hakemuksista.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijat siirrettiin syrjään. Kokoomuspoliitikot laittoivat paremmaksi. Tukikohtia ja ydinaseitakin pohdittiin. Järkyttävimmät hetket sotaveteraanin poika koki Alfa-tv:n ääressä, kun pääministeriksi pyrkivä Petteri Orpo kertoi: ”Venäjä on meidän vihollinen” tai UP:n johtaja Mika Aaltola osoitti jo toispuoleistakin asiantuntemusta kertomalla: ”Vainajat nukkuvat rauhassa”.
MTV ja media teetti Taloustutkimuksella gallupeja. Kun lähes kaikki EU-maat kuuluvat Natoon pitäisikö Suomenkin liittyä? Muutakin ohjausta oli kuin Turkin unohtaminen.
Ukrainassa käydään välillistä sotaa ja eurooppalaisen suursodan riski on todellinen erityisesti etulinjaan sijoitetulle Suomelle! Saksan, Ranskan ja Turkin panokseen on turvattava, jotta tämä vältetään ja syntyy Ukrainalle kunniallinen rauha. Liittokansleri Olof Scholz varoittaa sodan eskaloivista unissakävelijöistä ja siihen Saksalla on kahden maailmansodan valtakirja.
Suomi on selviytynyt yhtenäisen kansan ja vahvan puolustustahdon avulla. Siitä pitäisi syntyä itsetuntoa. Valtiojohdolta odotetaan sitä jatkossakin ja itsekunnioituksen säilyttämistä!
Politiikan tutkija Hanna Wassin (HS.2.1.-23) mukaan Niinistön tulkinnan Nato-prosessin hienosta demokraattisuudesta voisi myös haastaa”.
KARI RAJAMÄKI
valtiopäiväneuvos (sdp)
sisäasianministeri, ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen 2003-2007
Suomi on osa länttä. Meillä ei ole enää mitään pakkoa miellyttää Venäjää.
NATO tulee olemaan osa Suomen puolustusta.
Sota soditaan nyt Ukrainassa ja sinne pitää panostaa kalustoa ja a-tarvikkeita jottei se sota eskaloidu koko Euroopan alueelle. Venäjälle pitää laittaa stoppi!
Tämä on fakta jonka demaritkin joutuu hyväksymään.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei tainnut olla ihan ainoa maa jota ei miehitetty.
Ilmoita asiaton viesti
Näin Suomi muilutetaan kiireellä, peitellen, uhkakuvia luoden ja kansanvalta unohtaen sopivan tilanteen sattuessa ensin EU:n ja nyt NATOon. En ole kovin ylpeä suomalaisuudestani tällä hetkellä. Onneksi ennen NATO-päätöstä on eduskuntavaalit ja yhtenä aiheena NATO. Vaalien yhteydessä voitaisin erillisellä lapulla äänestää asiastakin eli NATO:sta.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni Neuvostoliitolla oli Suomessa sotilastukikohta 1944-1956. On sitten makuasia katsooko sen olevan miehitettyä aluetta. Suomettumisen aikana oli tärkeää puhua vuokra-alueesta, ikään kuin Suomi olisi omasta tahdostaan halunnut luovuttaa Porkkalan alueen venäläisten hallintaan. En minä ainakaan korostaisi, ettei Suomea miehitetty. Joka tapauksessa Suomessa oli vastoin blogistin kertomaa sodan jälkeen Neuvostoliiton sotilaita.
Ilmoita asiaton viesti
Sama seikka kiinnitti huomiotani. Suomessa oli vieraita sotilaita 1940–55. Jatkosodan aikana kolme neljästä Pohjois-Suomen asukkaasta oli saksalainen. Vielä vuonna 1955 muutaman kilometrin päässä pääkaupungin keskusaukiosta suomalainen ei saanut katsoa junan ikkunasta, kun siellä oli venäläinen tukikohta.
Yleisesti ottaen pidän kuitenkin tärkeänä, että alustaja muistuttaa monen ikätoverinsa ajattelevan niin kuin ajattelee.
Ilmoita asiaton viesti
”Demokratia, kenen taskussa?”
Poliittisten huijareiden. Miten kansa onkin niin tyhmää, että se on saatu uskomaan demokratian olevan sitä, että kerran neljässä vuodessa saat äänestää jotain henkilöä jolla ei ole mitään velvollisuutta pysyä vaalilupauksissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomessa yksi puolue voi sanella hallitusohjelmaa, se on aina kompromissi ellei yksi puolue saa yli puolia äänistä – mitä en todellakaan toivo. Koeta nyt päästä tuosta lapsenuskostasi vaalilupauksia kohtaan, ne ovat vain puolueen tavoitteita, eikä niiden kuulukaan monipuoluejärjestelmässä sellaisenaan toteutua.
Ilmoita asiaton viesti
”Koeta nyt päästä tuosta lapsenuskostasi vaalilupauksia kohtaan”
Vaalilupausten perusteella kansalaiset äänestävät. Jos yritys esittäisi perättömiä väitteitä, kuten vaikka autonvalmistaja valmistamiensa autojen päästöistä, se joutuisi maksumieheksi. Joten miksi hyväksymme politiikassa sen, mitä esimerkiksi yrityselämässä ei hyväksytä?
Ilmoita asiaton viesti
Eikä äänestä, vain tuollaiset tolvanat niin äänestää jotka ei suostu ymmärtämään (vaikka kuinka monta kertaa selitetty) miten Suomessa hallitus ja sen ohjelma kasataan niihin uskoo. Toivon ainakin että suurin osa äänestää pragmaattisesti, puolueen ja ehdokkaan historian tuntien, ettei tule yllätyksiä kuten sinulla aina. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoit vain tolvanat äänestävät edustuksellisessa demokratiassa ja siksi itse en äänestä lainkaan ja juuri siksi koska järjestelmämme ei ole demokratiaa.
Minä äänestän sitten kun saan äänestää suoraan päätettävistä asioista, enkä asioiden päättäjistä.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö sinä juuri eilen kehottanut äänestämään liberaaleja, mutta tänään olemmekin tolvanoita jos toimimme kehotuksesi mukaisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Kehotin, joten muistisi toimii hyvin ainakin vuorokauden ja pisteet siitä. Mutta nimenomaan kehotin muita tekemään sen, itse en aio äänestää kuin vasta sitten kun saan äänestää suoraan päätettävistä asioista.
Mutta koska monet kuitenkin aikovat äänestää, niin siksi suosittelin äänestämään sellaista puoluetta joka oikeasti tekee työtä suomen valtion lisävelkaantumisen estämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
En minä noin kyllä sanonut – lukemisen ymmärtämisen taso tällä palstalla on pöyristyttävän huonoa, mutta hei, ehkä sun onkin parempi jättäytyäkin leikistä, kun aina niin harmittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Myös joidenkin kirjoittajien taso ja ajatuksenjuoksu on perin surkealla tasolla. Jos sinä pidät edustuksellista demokratiaa oikeana demokratiana ja annat sille mandaatin äänestämällä, niin sehän se kertoo suoraan ajatteluntasostasi ja myös siitä, ettet ilmeisesti edes osaisi hoitaa omia ja valtiosi asioita vaan olet mieluummin holhottavana.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä taas kuvittelet että sinulla ja muilla tavan tolloilla on kompetenssia päättää asioista mistä ei voi edes jakaa kaikkea tietoa (esim. turvallisuuden takia) kansalaisille. Ei siinä, jokainen tyylillään. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ei minä en kuvittele mitään, vaan tiedän olevani aivan yhtä hyvä päättämään omista ja valtioni asioista kuin kuka muu tahansa ja kun katsoo noita monia poliitikkojen tekemiä päätöksiä, niin paljon parempia itse olisin tehnyt.
Sinä et tietenkään pysty samaan kuin minä ja siksi haluat olla holhouksen alaisena ja antaa muiden päättää asioistasi.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla ei ole edes sen vertaa älyä että osaisit valita mieleisen ehdokkaan mihin et pettyisi, luuletko että sinä kansalaisena voisit yksin päättää asioista, yhtä typerää pienemmässä mittakaavassa on uskoa jonkun ehdokkaan, tai puolueen ”lupauksia”. Ymmärtäisit edes miten Suomessa muodostetaan hallitus.
Tepastele nyt loppupäivä kuitenkin rinta rottingilla ja taputtele itseäsi selkään, kun itsesi noin korkealle jalustalle nostit oi huippumaalari (torin laidalta). 😀
Ilmoita asiaton viesti
Pidät siis älykkäänä sitä, että voit äänestää jotakin henkilöä joka voi luvata sinulle mitä tahansa ennen vaaleja saadakseen äänesi ja kääntää heti takkinsa vaalien jälkeen. Minä pidän toimintaa huijauksena.
Äänestämällä nykyjärjestelmässä voit muuttaa vain sen ihmisen elämää jota äänestät, mikäli hän pääsee vaaleissa läpi. Mitään muuta et voi muuttaa ja näin äänestäminen on turhaa meidän järjestelmässämme. Jos äänestämällä voisi vaikuttaa, se olisi kielletty jo aikaa sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole takinkääntöä, et vain ymmärrä ettei ne oli mitään lupauksia Suomen poliittisessa järjestelmässä, vaan tavotteita mitä sitten hallitusneuvotteluissa tuodaan esiin ja jokainen saa jotakin periaatteella. Sinä ilmeisesti kansanvallan sijaan kaipaisit yksinvaltaa ja tietenkin sinä, huippuosaaja olisit paras siihen virkaan. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö, totta kai äänestäjällä tulee olla tiedossa mitä vaaleissa ostaa äänellään, aivan kuten kaupassa mitä ostaa rahoillaan. Jos ei saa sitä mitä on luvattu, kyseessä on petos jolla haetaan petoksentekijälle taloudellista hyötyä.
Nuo väitteet, että kannattaisin yksinvaltiaita ovat kerrassaan huvittavan lapsellisia, kun kaikki tietävät, että kannatan suoraa demokratiaa. Sekin osaltaan kertoo väitteiden tekijän ajattelukyvystä, koska suora demokratia on mahdollisimman kaukana yksinvaltaisesta diktatuurista.
Ilmoita asiaton viesti
Olet kyllä yksinkertaisuuden multihuipentuma. 😀 Noh usko ne jatkossakin ”lupauksina” mistä ei tulla neuvottelemaan, jätä vielä äänestämättä ja itke sitten kun demokratia ei sinua ota huomioon. 😀
Ilmoita asiaton viesti