Jalat irti maasta

Sisäministeri Ohisalo poliisitoiminnasta vastuullisena ilmoittaa, että on kansalaisoikeus pysäyttää Mannerheimintien liikenne ja poliisi ja oikeusviranomaiset sitten katsoo mitä tarvitaan. Tähän elokapinan järjestäjien tukipalveluihin ministeriltä löytyy poliiseja. Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vastuu on sisäministerillä ja tuntuu käsittämättömältä, ettei eduskunnassa jo kyseenalaisteta hänen luottamustaan viranhoidossa. Ministerin esiintyminen Sanna Ukkola Livessä oli uskomatonta hänen ilmoittaessaan olevansa katsomossa. Ilmoitin vastaavassa ohjelmassa viikko aiemmin, että minun aikanani ei Mannerheimintielle perustettu teltta- eikä leirintäalueita. Smash Asem -mielenosoituksen hallintaamme kohdistettiin ministeriaikanani mediassa kovaa arvostelua. Silloin estimme selkeän operaation aiheuttaa sekaannusta ja tuhoa Helsingin keskustassa. Se oli erityyppinen uhka, mutta siihen varauduttiin tiedustelulla ja ennakoivalla toiminnalla. Ylen pääuutiseksi nostettiin parinkymmenen ihmisen Kiasman kyltit ”Joku raja Rajamäki”. Poliisin ja sisäministeriön toiminta sai oikeusasiamieheltä puhtaat paperit. Sunnuntaisuomalaisen kyselyssä yli 70 % kansalaisista antoi tuen ministerin toiminnalle. Heikoin tuki tuli vihreiltä (22%). Olisiko nyt kyselyn paikka? Pidin tärkeänä, että sisäministeri seisoo poliisien ja rajamiesten rinnalla ja kriisissä tarvittaessa edessä, ei selän takana.

Turvallisuus ja ihmiskaupan torjunta vaatii tekoja, kuten georgialaisbussin pysäyttäminen Vaalimaalla. Tiedustelu osoitti kyseessä olevan jatkoa aiemman vuodesta 2002 toteutettuun 1805 naisen kuljetukseen Kreikkaan ja Italiaan. Puuttuminen ihmiskauppaan vaati rajamiehiltä paineen kestävyyttä, koska media pyrki syyttämään jopa naisten huonosta kohtelusta. Ministerikin sai osansa ja Ruotsi moitti, että puututtiin heidän myöntämiin viisumeihin. Naapuri vaikeni parin päivän päästä ja viisumit loppuivat. Saimme kiitosta Georgian viranomaisilta ja EU-sisäministerineuvostossa Kreikka kiitti Suomen toimintaa. Kyseessä oli kuljetukset, joissa naiset kuljetettiin pimeille työmarkkinoille ja bussit palasivat tyhjinä kuljetuksista vastaavien miesten toimesta eteläistä reittiä.

Nykyisen sisäministerin johdolla ei reagoida mitenkään siihen, että Europol arvioi, että EU:n alueelle saapuvista laittomista maahantulijoista puolet salakuljetetaan alueelle järjestäytyneiden rikollisjärjestöjen toimesta. Ihmiskaupan uhreista n. 70 % on naisia. Sisäasiainministeriön ihmiskaupan vastainen toimintasuunnitelma hyväksyttiin 24.10.2005. Tavoite oli nykyisen lainsäädännön tehokkaampi tulkinta, rikostorjunnan tehostaminen ja parempi ihmiskaupan uhrien tunnistaminen. Linjaukseni oli ministeriökohtaisten ihmiskaupan vastaisten suunnitelmien laatiminen ja toimeenpanon koordinointi eri ministeriöiden välillä.

Laittoman maahanmuuton ja ihmissalakuljetuksen suurin vetovoimatekijä on laittomat työmarkkinat. Suomi on ajelehtinut kaksien työmarkkinoiden ja pimeän ulkomaisen työn hyväksikäytöllä tilanteeseen, jossa toiminta uhkaa tulla talouden, hallinnon ja politiikan rakenteisiin.

Kaiken huippu on Ohisalon ja Kontulan valiokunnan yhteinen linjaus, että jos henkilö pääasiassa omalla ilmoituksellaan katsotaan ihmiskaupan uhriksi, hän saa oleskelu- ym. oikeudet ja laittomuuden takana oleva työnantaja ”pahimmillaan voidaan tuomita jopa 6 kuukauden rekrytointi-kieltoon.”!!

Kansalaisuuden myöntämisessä muissa pohjoismaissa vaaditaan vahvistettua henkilöllisyyttä, meillä edellytetään luotettavasti selvitettyä henkilöllisyyttä. KHO:n oikeuskäytännössä ei henkilöltä edellytetä aktiivisia toimenpiteitä ja luotettavasti selvitettynä henkilöllisyytenä pidetään hänen itse ilmoittamiaan henkilötietoja ilman mitään asiakirjaselvitystä.

Sisäministeri Ohisalo kansliapäällikkönsä Pimiän kanssa haluaa poistaa toimeentuloedellytyksen kokonaan kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäseniltä ja muilta omaisilta. Tätä perustellaan sopivasti yhdenvertaisuusvaltuutettu Pimiän v. 2018 kertomuksen perusteella. Näin löysää maahantulolainsäädäntöä ei ole missään verrokkimaassa. Ruotsin tiukempaa määrittelyä ei tuoda edes esille.

Kansainvälistä suojelua saavalle alaikäiselle voidaan oleskelulupa perhesiteen perusteella jättää myöntämättä vain, jossa perheenyhdistäminen Suomessa olisi lapsen edun vastaista!

Se, että vanhemman Suomeen tulo vaarantaisi yleistä järjestystä tai kansallisuutta, ei siis enää olisi este hänen oleskeluluvalleen. Vaikea kuvitella, että perheen yhdistäminen Suomessa olisi lapsen edun vastaista. Huolimatta siitä, että meillä on vakavia esimerkkejä lasten lähettämisestä salakuljettajien matkaan toiselle puolelle maailmaa ja heidän häviämisistään turvapaikkajärjestelmästä. Tästä muistona kymmenet pienet reput ja kadonneet kiinalaislapset Suomessa ja Ruotsissa v. 2005. Sisäministeriö ja oikeusministeriö lähtee mukautumaan järjestäytyneen rikollisuuden ja ihmissalakuljetuksen ja ihmiskaupan luomaan tilanteeseen. Tämä on omiaan lisäämään ns. ankkurilapsi-ilmiötä! Yhdysvallat reagoi, kun Facebook ei puutu ihmiskauppaan ja tarjoaa elinkaupalle alustan. Suomen viranomaisten toiminta ihmiskaupan torjunnassa vaatisi Yhdysvaltain tukea. Kansalaisten hyväksyntä laajentuneelle EU:lle ja perustellulle työperäiselle maahanmuutolle ja perustelun turvapaikkapolitiikan toteuttamiselle edellyttää kykyä torjua rajat ylittävää rikollisuutta, laitonta maahanmuuttoa, terrorismia ja ihmiskauppaa.

KARI RAJAMÄKI

Valtiopäiväneuvos,

sisäasianministeri v.2003-2007

+17
karirajamaki
Sosialidemokraatit Varkaus

Kansanedustaja 1983 - 2015, sisäasiainministeri 2003-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu