LEPPÄ, MTK VAI KUKA – KORONANYRKKI

Yrityskenttä ja sadat tuhannet työntekijät ovat historiallisessa kriisissä. Hallitus hakee erilaisia yritystuen ratkaisuja. Maataloudessa on perinteisen kausityön tarve asia, johon ymmärrettävästi haetaan myös ratkaisuja, mutta jokaisella yrityksellä ja etujärjestötoimijalla pitää kuitenkin tässä tilanteessa olla erityinen vastuu virusaltistusten välttämisestä. Yritysten kriisitietoisuus on ollut vaikuttavaa ja erityisesti kansainvälisen vientiteollisuuden ennakoiva ote olisi kelvannut esimerkiksi ulkoministeriölle ja muillekin ministeriöille, jotka eivät osanneet lukea Kiinan tapahtumien vakavuutta ja globaaleja vaikutuksia ja turvallisuusriskiä.

MTK:n edunajamisessa ja maataloudelle on haettu kuitenkin perinteistä ratkaisua ukrainalaisista ja ulkomaalaisista, samaan aikaan kun 10 000 suomalaiset nuoret ja työttömät ovat myös kiinnostuneet toimeentulonsa turvaamiseen maataloustöissä. Vaikka voi ymmärtää osaavien päällysmiesten tarpeen, tulee myös mieleen eikö haluta avata julkisuuteen halpatyövoiman käytön arkea, majoitusta ja palkkausta.

On edesvastuutonta, jos nuorillemme ei anneta mahdollisuutta osallistua maataloustöihin. Työn tarjoaminen on yhteisvastuun osoittamista nyt siltä elinkeinolta, joka on saanut suomalaisen tuotannon ja kotimaisuuden arvostuksessa kansalaisten laajan tuen. Minkä viestin lyhytnäköinen edunvalvonta ja kaksien työmarkkinoiden käytön halu jättää koronan myötä?

Uskon, että meitä tulee olemaan paljon, jotka etsimme suomalaisten nuorten ja työttömien keräämiä marjoja toriltamme!

MTK:n tilaukseen tarttuu tietysti vihreiden ministerit. Sisäministeri Ohisalo haluaisi kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille työoikeudet ja kaiken huippuna Haaviston ja ulkoministeriön taholla löytyy haluja luoda uusi kansallinen viisumi halpatyövoiman tuontiin, jolla kausityödirektiivistä poiketen voidaan ohittaa paluulippu- ja asuntovaatimukset ja mm. sairausvakuutus, jolla taattaisiin sairaanhoito ja mahdollinen tehohoidon kustannukset. Tämä siis täysin muista maista poiketen.

Oikeusministeriön ihmiskauppavaltuutettu Venla Rothilla riittää töitä, kun (HS 28.2) hän pelkäsi työperäisen hyväksikäytön syöpymistä taloutemme ha hallintomme rakenteisiin. Näyttäisi olevan tärkeätä aloittaa ulkoministeriöstä.

Tässä vakavassa tilanteessa on myös kansalaisten saatava selkeä vastaus hallitukselta, mikä nyrkki tässä operaatiossa valmiuslain ja tartuntatautilain edellyttämän turvallisuuden varmistaa. Maatalousministeri Leppä vai STM:n Pekonen. Ei ole esitetty selkeätä toimintamallia, miten varmistetaan maahan tulleiden tautivapaus ja puheet täällä järjestettävästä kahden viikon karanteenista toteutettaneen siis pellolla isännän vai paikallisen soten valvonnassa. Viimeinen virhe mitä koronaviruksen torjunnassa ja hallitussa valmiuslain täytäntöönpanossa voi nyt tapahtua, on lyhytnäköisen ulkomaalaisen halpatyövoiman tuonnin kautta syntyvät tautiketjut ahtaissa majoitustiloissa.

Vastausta siitä, kuka johtaa ulkomaalaisen työvoiman turvallista käyttöä ja vastaa mahdollisten terveysriskien kustannuksista, tarvitaan pikaisesti. Leppä ei riitä! Itsekin helmikuusta kaipaamani operatiivinen ote on nyt tuotava selkeästi esille. Samoin Presidentin vahvasti kaipaamaa nyrkkiä, kuka johtaa ja kuka vastaa! Se ei ole sen vaikeampaa!

Suomalaisen maatalouden ja kansallisen yhtenäisyyden ja yhteisen selviytymisen sekä kriisinkestävyyden perustan takia toivon todella, että maatalous ja MTK sekä hallitus arvostaa nyt työhaluisten nuortemme ja työttömien työpanosta. Sitä sijoitusta ei joudu koskaan katumaan!

KARI RAJAMÄKI

sisäministeri, utvan jäsen 2003-2007

Valtiopäiväneuvos, sdp

karirajamaki

Kansanedustaja 1983 - 2015, sisäasiainministeri 2003-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu