OMISTAJAOHJAUS JA KANSANVALTA

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero(sdp) osoitti jo ensimmäisellä ministerikaudellaan keväällä 2015 ryhtiä ja arvoja torpatessaan Fortumin ja Nesteen hallituksen jäsenille kaavaillut palkkioiden korotukset.

Samaa johdonmukaisuutta Sirpa Paatero osoittaa puuttumalla Postin johtamiseen ja ahneutta ja moraalikatoa kuvaavaan johtajien palkitsemiseen. Postin erityisesti viime vaalikauden toiminta kuvaa selkeästi kokoomuksen ja porvarihallituksen arvoja. Järjestelmällisesti on haluttu heikentää työntekijöiden asemaa ja edistää halpatyömarkkinoita. Tähän liittyen on ajettu myös EU:n ulkopuolisen työvoiman palkkausta ilman saatavuusharkintaa ja murennettu pimeän ulkomaisen työvoiman valvonta. Tämä on selkeästi ollut edellisen hallituksen arvojen mukaista ja esim. Postin työntekijöiden kohteluun tai johdon etuihin ei omistajaohjaus ole puuttunut millään tavalla. Rinteen (sdp) hallituksen ja ministeri Paateron selkeä toiminta tuo esille kansallisen omistuksen ja yhteiskunnallisten arvojen mm. oikeudenmukaisuuden sekä ihmisten perusturvallisuuden merkityksen. Kokoomuksen taholta on viime vuosina toimittu tietoisesti valtionomistuksen yksityistämiseksi sekä parlamentaarisen ohjauksen heikentämiseksi. Ministeri Jyri Häkämiehen (kok) 2008 käynnistämä poliittisen valvonnan ja parlamentaarisen ohjauksen heikentäminen valtionyhtiöissä johti ristiin rastiin finanssi- ja elinkeinoelämän edustajista koostuviin hallituksiin ja kautta linjan kohtuuttomiin johdon palkitsemiseen. Kansan varallisuus on helposti ”puhalluksen” kohteena, jos sitä ei avoimesti ja riittävällä parlamentaarisella tavalla valvota. Vuoden 2001 Kemiran myyntiyritys puoleen hintaan sijoittajille estettiin maa- ja metsätalousvaliokunnan ja talousvaliokunnan sekä eduskunnassa olevan kokemuksen kautta yhtiön oikeasta arvosta.

2008 Häkämies(kok) ja Pekkarinen (kesk) onnistuivat sen sijaan myymään Kemiran lannoiteteollisuuden Yaralle, jonka pian maataloutemme maksoi kalliisti.

Ministeri Paatero(sd) jatkaa omistajaohjausvastuunsa mukaisesti hienosti valtionomistajan ja yleisen edun puolustamista niin Postissa, Veikkauksessa kuin muissakin valtionyhtiöissä.

Veikkaus on laiminlyönyt selkeästi vastuunsa peliriippuvuudesta ja sen aiheuttamasta inhimillisestä ja yhteiskunnallisesta laskusta. Markkinoinnissa on tuloksen kasvattaminen ja pelien koukuttavuus pääasia. Jättipottiajattelu on ollut osa tätä oopiumia köyhille. EU:n laajetessa puheenjohtajakaudellamme jouduin osaltani sisäministerinä ja ”pelimisterinä” kamppailemaan jäsenmaiden ja komission hyväksynnän puolesta kansalliselle pelimonopolille. Keskeistä oli pelihaittojen hallinta ja myös rajat ylittävien haittojen torjunta. Tämän vuoksi hylkäsin mm. Veikkauksen johdon vaatimuksen kasvattaa Loton päävoiton osuutta pienentämällä muiden voittoluokkien osuus olemattomiksi. Tämän toki seuraajani min. Holmlund pikaisesti aikanaan korjasi. Samaan aikaan maassa on sallittu viranomaisten toimesta pikavippiyhtiöiden toiminta sairailla koroilla, joihin vaikeuksiin joutuneet nuoret ajautuvat. Poliisiylijohtaja Markku Salminen nimitti näitä korkoja aikoinaan rikoslain vastaisiksi ”satamakoroiksi”. Vahvat ymmärtäjät tällekin toiminnalle on löytynyt, mutta nyt vihdoin on jo sisäisen turvallisuuden vuoksi tultava muutos.

Olemme viettäneet hallitusmuodon 100-vuotisjuhlaa! Ministeri Paateron rohkea toiminta korostaa myös eduskunnan budjettivallan merkitystä. Miten kansan valitsema ylin valtioelin lainsäädännöllä ja taloudellisilla päätöksillä vastaa kansantahdon toteutumista, on keskeistä kansanvallan ja edustuksellisen demokratian toimivuuden ja hyväksyttävyyden osalta. Emme kaipaa juhlia vaan kansanvallan arjessa näkyvää uskottavaa asennetta ja kykyä myös konkreettisilla päätöksillä puuttua sosiaalisiin kipupisteisiin sekä arvojen moraalikatoon.

KARI RAJAMÄKI

kansanedustaja 1983-2015(sdp)

sisäministeri(2003-2007)

karirajamaki

Kansanedustaja 1983 - 2015, sisäasiainministeri 2003-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu