Rahan valta murentaa luottamuksen demokratiaan

Tammikuussa 2007 varoitin eduskunnassa sisäministerinä, että oikeistovoimien kasvu ja kovat arvot ovat sisäisen ja sosiaalisen turvallisuuden suurin uhka. Tämä tulee johtamaan myös ideologisen vastakkainasettelun kärjistymiseen (Kaleva).

Kanavassa (5/2023) tutkimus- ja sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo avasi demokratian murentumista maissa, joita on pidetty esimerkkinä muille, kuten Yhdysvallat. Talouselämän ahneus ja korruptio vauhdittivat globaalia talouskriisiä vuonna 2008. Siinä syylliset pelastettiin ja sadat miljoonat syyttömät pantiin maksamaan.

Kansleri Angela Merkel totesi jo lokakuussa 2008, että Saksan ja Euroopan edessä on 20-luvun lopun kaltainen tilanne. 1930-luvulla talouskriisi tuhosi demokratian uskottavuuden ja loi fasismin Saksaan ja meillekin ulottuneen IKL:n ja lapuanliikkeen kansanvaltaan ja päättäjiin kohdistuneen väkivallan. Heinävedellä syyskuun alussa 1931 nimismiehen saatellessa haettiin kunnan esimies Onni Happonen kunnantalolta ja vietiin väkisin matkalle, mikä päättyi murhattuna muurahaispesään. Hän oli sosialidemokraatti, jonka rikos oli ajaa tukea lapsiperheiden köyhyyteen.

Hiilamo tuo esille Financial Times -lehden arvostetun pääkirjoitustoimittaja Martin Wolfin painavat sanat: ”Demokratia on kadonnut ennenkin ja niin voi käydä uudelleen! Jos niin tapahtuu, elämme mielivaltaisen despotian ja pidäkkeettömän korruption ja kähminnän, pelottelun ja valtioiden syöttämien loputtomien valheiden maailmassa.” Yllättävää ei ole, ettei porvarihallitus esitä mitään lisävoimavaroja OECD:n kritisoiman Suomen talousrikollisuuden ja korruptiopuutteiden korjaamiseen, eikä media kysele? Wolfin mukaan kilpailu on vähentynyt samaan aikaan, kun suuryhtiöt keräävät ylisuuria voittoja, jotka jaetaan suhteettomin suurina ylimmälle johdolle ja osakkeenomistajille. Hallituksen suunnitelmat kohdistaa leikkauksensa asumistukeen ja sosiaalisen turvan alemman keskiluokan toimentulorajoilla oleviin kuvaa ahneutta ja sokeutta. Ei nähdä, miten uskoa demokratian kykyyn hillitä kapitalismia murennetaan.

Hiilamo toteaa pysäyttävästi: ”Markkinatalous ei toimi, jos omaisuuden kerryttäminen edellyttää läheisiä suhteita poliitikkoihin. Tällöin kysymys ei enää ole markkinataloudesta vaan kaverikapitalismista, jos suuren omaisuuden avulla voi ostaa poliittisen valta-aseman. Nyt palomuuri on alkanut pettää”. Tiedot rahanvallasta Yhdysvalloissa ovat järkyttäviä, mutta sen vallasta suomalaisessa demokratiassa todistaa myös, miten varakkaat intressitahot ostavat poliittisia yhteyksiä ja vaikutusvaltaa vaikuttajaviestintäyrityksiin siirtyneiltä entisiltä poliittisen eliitin jäseniltä. Myöskään vaalirahoituksen valvonta ei ole edennyt Suomessakaan.

Median tuella sosiaalisen hädän kasvaessa heikennetään uskoa eduskunnan budjettivallan ja lainsäädäntövallan merkitykseen. Budjettivaltaan kuuluu myös reagoida arjen turvaan. Jos hallinto ja perusturvallisuuden palvelut eivät toimi, on edustuksellisen demokratian toimittava. Valtiovarainvaliokunnan tulee edelleen puuttua lastensuojelun ja mm. lastenpsykiatrian kärjistymiseen. Eduskunnan on kyettävä toiminnallaan vakuuttamaan, että sillä on lainsäädäntövalta ja budjettivalta. Kansanvalta on ainoa tapa sosiaalisesti oikeudenmukaisen ja turvallisen Suomen rakentamiselle. Valiokunnissa myös SDP:n on kyettävä tuomaan asiat kansalaisten tietoisuuteen ja muistettava, ettei valiokunnan käsittely ole ”nopean kuittauksen ja pakollisen vastalauseen kirjoituspaikka” ,vaan taistelua perheiden uskon ja työntekijöiden aseman puolesta. Eduskunta ei voi näyttäytyä hallituksen seurauksista välittämättömänä leimasimena. Sosiaalisesti oikeudenmukaisen ja turvallisen Suomen rakentaminen näiden kylmien porvariarvojen aikana ei ole miellyttämistä! Tarvitaan valtakunnallisia sosiaaliturvan puolustuskursseja, maanpuolustuskurssit eivät riitä.

Suomessa on säilytettävä kansalaisten luottamus demokratiaan.

KARI RAJAMÄKI

sisäasiainministeri, ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen 2003-2007, kansanedustaja 1983-2015, valtiopäiväneuvos, sdp

karirajamaki
Sosialidemokraatit Varkaus

Kansanedustaja 1983 - 2015, sisäasiainministeri 2003-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu