Rehellisesti ja rohkeasti

Kansainvälisten ja kansallisten Venäjä-pakotteiden käytössä paljastuu suomalaisten sinisilmäisyys. Itä-Suomen rajalla seisoo tiukka porukka. StoraEnson johto toi vakavasti esille Sunilan metsäteollisuuden alasajossa suomeksi ja ruotsiksi, että sen sulkeminen johtuu venäläisen puun loppumisesta. Omaan polveen ampujia löytyy puolustusvaliokunnan puheenjohtajasta Jukka Koprasta (kok) lähtien. Itä-Suomen kehittämisen osalta tehdään nyt tuhoa metsävarojen yli- ja avohakkuilla ja tätä laskua ja vaikutusta ei edes haluta laskea. Venäjän puun ja metsäteollisuuden osalta ollut myös tulevaisuuden elinvoiman näkökulmasta tärkeätä löytää joustava ratkaisu, jolla vältetään vakavat kansalliset seuraukset. Sunilakin on oltava vielä pelastettavissa! Mutta nyt ollaan kolkkapoikia!

Samaan aikaan Venäjältä virtaa nesteytettyä maakaasua, Harjavaltaan tuodaan nikkeliä suomalaisen teollisuuden, kuljetus- ja bisnesmaailman iloksi. Olkiluoto saa uraaninsa jne..

Maailmalla Belgia ottaa iloisesti vastaan miljardikaupalla timantteja, verisiä tai ei?

Itä-Suomen selviytyminen Venäjän yhteyksien ja kaupan katkeamisen yli on varmistettava. Järjettömän ja Euroopan turvallisuudelle vaarallisen sodan loppumisen jälkeen tarvitaan jälleen logistiset, Saimaan kanava ym. yhteydet sekä raaka-aineiden ja kaupan perusta. Sen tien rakentaminen on Putinin jälkeen varmasti vaikea mutta tarpeellinen. Etlan havainnot taloutemme voimavarojen kansallisesta käytöstä ja järjettömien Turun tunnin junien karsimisesta ovat paikallaan. Turussa tehdään eduskuntavaalityötä, kun kansan rakenteet tärisee. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen osalta on EU:n ja jäsenyyssopimuksen Itä- ja Pohjois-Suomen tukivaroja alettu jakaa koko Suomen kassaksi. Etelä- ja Länsi-Suomen kokoomusjohto ajaa niitä maakuntajohtaja Kari Häkämiehen johdolla ”etelän vetureille”. Kun samaan aikaan EK esittää Itä-Suomea Suomen erityisalueeksi, voidaan aloittaa siis Jyri Häkämiehen ja Kari Häkämiehen työryhmästä. Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoituksen asemaa tulevissa ratkaisuissa ollaan samalla tuhoamassa .

On tärkeätä, että suomalaiset voivat luottaa tiedonlevityksen ja uutisoinnin totuuteen. Samoin, että Venäjän hyökkäyksen ja toiminnan arvostelun teemme varmistaen, että emme torjuessamme Venäjän vaikuttamista itse syyllisty väärän tiedon hybridilevitykseen.

Jo 26.8.2023 Der Spiegel, kuten muutkin Keski-Euroopan päämediat, käsitteli ”Andromedan” salaisuutta. Perusteelliset ja laajat asiantuntijatutkimukset (mm. Bundeskriminalamt) osoittivat Nord-Stream-kaasuputken räjähdyksen jälkien johtavan Ukrainaan. Jäljet johtivat laivalta jopa vedenalaisten räjähteiden löytämiseen. Väitteet Venäjästä olivatkin varsin epäuskottavia, olihan heillä kiristysotetta kriittisessä tilanteessa Saksaan ja myös taloudelliset edut. Silti meillä oli hybridiporukkaa, jotka näkivät heidät ”rysän päällä”. Nyttemmin mm. yhdysvaltalaisten ja ranskalaisten valtalehtien edelleen asiaa läpikäytyään Ukrainan armeijan komentaja kenraali Saluschnyj siirrettiin pois tehtävästään. Ranskalaisten tietojen mukaan operatiivisen ryhmän johdossa oli Tservinsky. Kyseessä oli sodanjälkeisen historian vakavin tapahtuma sen mahdollisten seurausten takia. Saksassa ja Euroopassa osattiin sijastamme ymmärtää, että jos kyseessä on Venäjän hyökkäys Saksan kriittiseen infraan, syntyy vääjäämättä artikla 5 mukainen vakava käsittely. Edelleen Spiegel toteaa, että jos kyseessä oli Ukraina, tuleeko sitä tukea panssareilla ja hävittäjillä. Vakava pohdinta liittyi myös siihen, että jos amerikkalaiset olivat auttaneet iskussa niin silloin 75-vuotinen transatlanttinen kumppanuus tuhoutuisi.

Kun jotkut yliopiston tutkijat ovat kovasti korostaneet kielitaidon merkitystä, olisi hyvä myös muistaa, että sitä tulisi käyttää ja ilman osaamista, sillä ei ole myönteistä vaikutusta. Kun nyt kirjeenvaihtajat arvioivat Saksan panosta Ukrainan tukemisessa, unohdetaan Saksan vahvin tuki Venäjän hyökkäyksen torjumisessa. Ei ymmärretä, että Saksan johdolla on kokemusta unissakävelijöistä ja vastuuntuntoa laajemmin Euroopan ja rauhan merkityksestä. Siksi saksaa osaavan tutkijan Minna Ålanderin opetukset Saksan johdolle vahvistavat sen havainnon, että mitä lyhyempi osaaminen sitä voimakkaammat puheet. Ikään kuin rohkaisuksi Saksalle esitettiin vielä, että ”ei Suomeenkaan venäläiset ole tulleet Nato-jäsenyydestä riippumatta”! Olisi tärkeää, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto esiintyisi näinä vaikeina aikoina vahvemman osaamisen kanssa. Vielä onneksi löytyy Pekka Visuria ja Rene Nybergiä..

KARI RAJAMÄKI

valtiopäiväneuvos, sisäasiainministeri ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen 2003-2007, kansanedustaja 1983-2015.sdp

karirajamaki
Sosialidemokraatit Varkaus

Kansanedustaja 1983 - 2015, sisäasiainministeri 2003-2007

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu