Ilmatorjunta

Muistuma savolaisvaruskunnasta silloin, kun ensimmäisestä naapurimaan voitonjuhlaparaatista oli kulunut vasta 23 vuotta. Nykyisestä hetkestä 23 vuotta taaksepäin pelättiin tietokoneiden menevän sekaisin vuosituhannen vaihtuessa. Mikrotukihenkilöitä koulutettiin tähtäämään yhteiseen tavoitteeseen.

– Vietnamin sodassa on ammuttu käsiaseilla – kivääreillä ja pistooleilla – alas useita lentokoneita, ylikersantti luennoi joukkueelle. – Nyt harjoituksen aiheena on joukkueen tulivoiman teho lentävää maalia kohtaan, avainkäsitteinä yhdenaikaisuus ja ennakon määrittäminen. Kun jokaisesta joukkueen kivääristä lähtee yhtaikainen ammus, niistä muodostuu lentokoneelle este, johon se törmää. Vielä hyvinkin tuhannen metrin korkeudessa luodit läpäisevät ohuen alumiinikuoren.

– Herra ylikersantti, Vampire on tehty vanerista.

– Älkää viisastelko, kyllä kiväärin luoti vanerinkin läpäisee, emme sitä paitsi ammu omia koneitamme, ja Vampiret ovat poistuneet käytöstä jo vuosia sitten. Asentakaa patruunanmurskaajat kivääreihinne. Paukkupatruunoita meillä ei ole nyt mukana, mutta harjoituksen vuoksi käytämme murskaajia. Laukaus kuvataan tavalliseen tapaan ”laukaus”- huudolla, jossa pyrimme tulivoiman tehokkuuden varmistamiseksi yhtaikaiseen suoritukseen.

Miehet asentavat kivääreihinsä patruunanmurskaajat.

– Herra ylikersantti, miksei voi ampua ilman patinrais… tota murskoojata?

– Emme tulita oikeasti, tämä on harjoitus, jatkakaa, älkää kyselkö tyhmiä. Kolmekymmentä tyhmää pystyy kysymään enemmän kuin yksi vastaamaan.

Joukkue komennetaan tiiviiseen neliömuodostelmaan. Ylikersantti vapauttaa ryhmänjohtajat. Näillä on ampumakiellossa olevat peltiset Sten-konepistoolit, joiden luoti ei muutenkaan kanna tarpeeksi korkealle.

– Herra ylikersantti, kummanko puolen koneita siellä Vietnamissa ammuttiin kiväärlöillä?

– Sillä ei ole väliä, tappioita ja voittoja tulee sodassa kummallekin puolelle. Hetken kuluttua tulee vihollisen hävittäjäkone osoittamastani suunnasta, lentokorkeus on noin 200 metriä, nopeus 200 metriä sekunnissa, tähdättävä 100 metriä kohteen eteen. Säätäkää tähtäimet oikein, ryhmänjohtajat tarkistavat säädöt, toimikaa!

Pystykorvakiväärejä säädellään, joku mustaa palavalla tuohella jyvää. Ryhmänjohtajat määrätään valvomaan ryhmänsä toimintaa tulituksen aikana.

– Mitenkä siihen sattuu, jos tulloo iäntä sukkelammin, kuuloo vasta ku  on männä ohite, joku huolehtii.

– Ee ne niin kovvoo matalalla lennä, pelottasvat kaekki elukat, toinen selventää.

– Joukkue! Tulitusmuodostelmaan ryhmity! Vihollisleko lähestyy, tähdätkää, tulta!

Melkein koko joukkue pyörähtää ylikersantin osoittamaan suuntaan ja karjahtaa lähes yhtä aikaa laukauksen. Siltä mieheltä, joka nokesi tähtäintään, putoaa kivääri, kun kääntyminen kohti hävittäjän tulosuuntaa myöhästyy, ja vieruskaverin ase kolahtaa siihen. Laukauskin jää huutamatta.

+2
Kari Viinikainen

Toiseksi suurimman ikäluokan eläkeläinen, omaishoitaja, soittaja, kulttuurimyönteinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu