Mannerheim ja Bodom 1960
Ensi viikonloppuna tulee kuluneeksi 62 vuotta siitä, kun olin eduskuntatalon rappusilla katsomassa Mannerheimin patsaan paljastusta. Olin isäni kanssa matkalla Keski-Suomesta Länsi-Uudellemaalle sukulaistaloon kesälomaa viettämään, ja muutamana muunakin kesänä matkapäivä järjestettiin niin, että neljännen päivän paraati oli sodan käyneen evp upseerin ja hänen oppikoululaispoikansa seurattavissa. Tapahtumat tallentuivat 8 mm:n kaitafilmille. Olimme tosin valtavassa väkijoukossa sen verran etäällä, että filmillä näkyy kankaan poistamisen lisäksi lähinnä kansaa, Kekkosen Cadillac ja helikopteri. Nuoresta miehestä nämä kulkuvälineet olivat toki mielenkiintoisimmat.
Vanhempaa miestä kiinnosti ohimarssi. 1950-60-luvuilla käytetyt sotilasajoneuvot, neuvostovalmisteiset pyörä-ja telaketjuvehkeet, eivät liene enää käytössä missään nykyisessä sodassa.
Ylen Elävässä arkistossa on elokuva tapahtumasta. Siinä selostaja kertoo Tasavallan presidentti Urho Kekkosen laskeneen seppeleen, jossa on ”valkoisia kalloja”.
Monta muutakin seppelettä laskettiin, yhtenä laskijana marsalkan tytär.
Sukulaistalossa helluntain, kesäkuun viidennen, jälkeisenä päivänä luettiin Uudesta Suomesta etusivun kokoinen otsikko Bodom-järven tapahtumista.
Katso Yle Areenassa:
https://areena.yle.fi/1-50134500
Ilmoita asiaton viesti
Kerrottaan että Bodom järven läheisyydessä olisi ollut aikoinaan vakoilijoiden radioasema. Radioasema tietenkin keräsi muita vakoilijoita ympärilleen. Tuossa sitten saattoivat menettää henkensä väärät henkilöt esim. siten, että murhaaja/murhaajat eksyivät väärälle puolelle järveä hirmutekojaan tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen useita henkilöitä, jotka ovat asuneet / asuvat paikkakunnalla ja kaikki ovat 100%:sti varmoja, että syyllinen on / oli läheisyydessä kioskia pitänyt mies, jota ei kuitenkaan saatu aihetodisteiden puuttuessa, tuomituksi.
Ilmoita asiaton viesti