Venäjän ja Ranskan sotilaallinen yhteisoperaatio

– Aleksanteri Ykkönen puhelimessa.
– Parriisista Bonaparte, terve, mitä mies?
– Mitäs sinä… ollaanko myö jo puhevälilöissä?
– Kyllä hyvinnii; tapeltiinhan sitä vähän, mutta ei kanneta kaunaa, kuule, mitenkä myö saatais tuo Ruotsin Kustu pois engelsmanniloihen puolelta? Myökii ollaan entisiä vihollisia, mutta tämä se on kyllä aika erikoinen… minuakin pittää minäkin ilmestyskirjan petona, kahtos vaan peiliin ite.
– No, oon minnäe sitä Ruohtia vähän ihmetelly, pitäskö meijän yksissätuumin antaa niille opetus?
– Joo, tule kuule Tilsitiin, Preussiin, niin tilsitään oikein kunnon sopimus. Sovitaan vaikka, että jos Kustaa ei tokene, niin hyökkee sinä vaikka sinne.
– Myöhän voitas ottaa niiltä Suomi-Finljandija.
– Niin mikä?
– Suomi, Ruotsin itäosa. Puhuvat kummaa mongerrusta, mutta kovia työihmisiä, toista kun meijän puolen porukat.
– Minä valtuutan meijän puolelta Charles Maurice Talleyrandin, se on Bénéventin ruhtinas, ylimmäinen kamariherra ja ulkoasiain ministeri, Kunnialegioonan suurnauhan haltija, Preussin Mustan Kotkan ja Punaisen Kotkan ja Pyhän Hubertuksen ritarikuntien suurristin ritari, neuvottelijaks, ketäs sulta tulis, onko yhtä ansioituneita?
– Juolahti mieleen ainakin prinssi Alexander Kurakin, joka on todellinen salaneuvos, valtakunnan neuvoston jäsen, senaattori, keisarikunnan kaikkien ritarikuntien kansleri, todellinen kamariherra, koko Venäjänmaan keisarin erikoislähettiläs ja täysivaltainen ministeri Itävallan keisarin luona sekä Pyhän Andreaksen, Pyhän Aleksanterin ja Pyhän Annan ensimmäisen luokan sekä Pyhän Vladimirin ensimmäisen luokan, Preussin Mustan Kotkan ja Punaisen Kotkan, Baijerin Pyhän Hubertuksen, Tanskan Dannebrogin ja täyden unionin ritari sekä Jerusalemin Pyhän Johanneksen suvereenin ritarikunnan suurristin haltija.
On mulla toinenkin vielä, se on Rostovin prinssi Dmitri Labanoff, Venäjänmaan keisarin armeijoiden kenraaliluutnantti, Pyhän Annan ensimmäisen luokan ritarikunnan, Pyhän Yrjön sotilasritarikunnan ja Pyhän Vladimirin ritarikunnan kolmannen luokan ritari.
– No, onhan nuita. Antaa poikain neuvotella ja laatia hyvä paperi, myö voijaan pistää vaikka vähän viihteelle. Sovitaan sitten kanssa, että ei ennää nahistella keskenään. Kun Englanti on saarrettu kunnolla, niin maailmassa rauha vallihtoo.
– Sinäpä se sanoit.

+4
Kari Viinikainen

Toiseksi suurimman ikäluokan eläkeläinen, omaishoitaja, soittaja, kulttuurimyönteinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu