Deep State

Salaliittoteoria väittää, että maailmaa hallitsee saatananpalvojapedofiilien verkosto. Tämän verkoston kerrotaan olevan maailmanlaajuinen. Kaikissa maissa katsotaan olevan ryhmiä, jotka ovat hyviksiä ja kaikki muut ovat pahiksia. Trump on tämän liikkeen mukaan ’messias’ ja QAnon edustaa oikeudenmukaisuutta. QAnon porukat olivat kongressin valtausyrityksessä Amerikassa näyttävästi mukana. Suomessakin näitä ryhmittymiä on aika paljon tai ainakin he ovat aktiivisesti esillä sosiaalisessa mediassa.

Em. porukoihin kuuluu hatarasti erilaisia salaliittoteorioita kannattavia ihmisiä, jotka kertovat olevansa patriootteja, kristittyjä ja oikeudenmukaisuuden puolustajia. On rokotusvastaisia, litteän maan kannattajia jne. He ovat USAssa ja Suomessakin laittaneet toivonsa Trumpiin. Trump on luonut oikeat vastustamisen kohteet, triggerisanat: globalisaatio, väärän väriset ihmiset, maahanmuutto, jopa EU on ollut pahiksena listalla.

Noissa salaliittoteorioissa ei ole päätä eikä häntää, mutta viesti poliittisesta eliitistä on jossain määrin perusteltavissa ja se täytyisi ottaa vakavasti.

Kyse on lojaalisuudesta ja samaistumisesta. Vaaleissa tavalliset ihmiset asettuvat ehdokkaiksi kunnanvaltuustoon, eduskuntaan tai vaikkapa EU:n parlamenttiin. Kun nämä ihmiset tulevat valituiksi heistä tulee kunnanvaltuutettuja, kansanedustajia tai europarlamentaarikkoja – niinhän pitikin. Ongelmana on se, että edustajan viiteryhmä muuttuu usein ihan huomaamatta ja samaistumisen kohteeksi tulee ’poliittinen eliitti’ – MINÄ olen kansanedustaja.

Kyseessä on lojaliteettiongelma pitäisi olla lojaali äänestäjille, puolueelle ja vielä laeille. Valintana näistä vaihtoehdoista on yleensä puolue, koska jos rikkoo puoluekuria, joutuu häirikön maineeseen ja poliittinen ura on katkolla. Kansalaiselle, äänestäjälle tämä näyttää Deep Statetiltä salaliitolta äänestäjiä vastaan, vaikka kyseessä on demokratian toteutuminen – mukaudutaan enemmistön kantaan.

EU koetaan joidenkin mielestä pahiksena, vaikka suurin osa direktiiveistä on ihan järkeviä – niiden tarkoituksena on tukea yhteistä markkina-aluetta ja kehittää reiluja yhteistyön muotoja Eurooppaan. Etujen ristiriitoja on ja niitä ratkotaan EU:n parlamentissa yms. EU:n elimissä.

EU:n tiedotuksen kanssa tilanne on sama kuin oppilailla, jotka mässyttivät purukumia koulussa ja opettaja sanoi, että niin ei saa tehdä. Miksei? No, kun ei saa oli opettajan vastaus. Saamaan tilanteeseen törmätään EU:n sääntöjen kanssa. Kun kysyt virkamieheltä tai poliitikolta – miksi tällainen säännös, niin vastaus on: EU määrää. Kukaan ei vaivaudu miettimään tai selittämään, mitä asioita säännökseen liittyy ja miksi se on mahdollisesti tarpeellinen. Törmääminen näihin säännöksiin muuttuu kansalaisten mielissä Deep Staten aikaan saannoksiksi. Kokemus suuresta salaliitosta saa vahvistusta.

Koronarokotusten informaatio on ollut varsin avointa, mutta siitäkin on onnistuttu kaivelemaan piirteitä, kuten nopea rokotteen kehittäminen yms. Näiden piirteiden perusteella salaliittoteoreetikot ovat löytäneet yhteyksiä maailmanlaajuiseen salaliittoon. Pienen opiskelun perusteella on ymmärrettävissä, ettei koronarokotteissa eikä taudissakaan ole mitään kummallista – se on tavallinen virustauti, jota voi hoitaa ja ehkäistä rokotuksilla.

Salaliittoteorioille on olemassa vähän villoja, mutta riittävästi QAnonin kaltaisten uskonnonomaisten liikkeiden alkuvoimaksi. Liikkeessä on paljon uskottavaa, on keskushahmo(ja), on seurakunta ja omat pyhät fraasit.

karkot

Kari Kotiranta on toiminut yliopiston opettajana,tutkijana ja yrittäjänä sekä kansalaisopiston opettajana ja rehtorina.Eläkepäivien harrastuksena ura vapaaehtoisena museoesineenä Tiedetilan tietokonemuseossa (romujen rassailua vuodesta -69). Käytän arvonimeä tiedetilallinen, jonka olen itse itselleni antanut. (<a href="http://www.tiedetila.fi" title="www.tiedetila.fi">www.tiedetila.fi</a>).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu